Jump to content

Мисли за волята и силата


Ани

Recommended Posts

МИСЛИ ЗА ВОЛЯТА И СИЛАТА

Волята се изявява само в твърда съпротива. За нея е необходима опорна точка. Не може човек да има воля, ако няма една основна идея. Тази основна идея му дава насока и воля. Следователно този, който има воля, знае посоката на своето движение. Такъв умее да подбира своя възлюблен. Кой е той?

Твоят възлюблен е този, който, като хване тухла и я стисне, от тухлата надолу да потече вода, а от горния й край да излязат пламъци.

Интересни са процесите, които стават в една окултна школа. Правилно е да се проявят първо най-слабите сили у човека, после по-силните, а най-после най-могъщите. Хората не знаят това, заемат се най-напред с най-голямата си енергия и затова после нищо не могат да направят. Това е причината да срещаме често немощни хора. Те казват: „Не мога!“ Отричат Бога. А Бог е създал света, за да казват хората: „Мога!“

В каквото положение да се намирате, ще знаете, че носите в себе си Реалното, което ви подсказва: „Всички могат да те оставят, но „Аз“ — не! Това е законът на Любовта, пътят и законите на която са най-достъпни за всекиго. Най-лесният път и най-лесните методи са пътят и методите на Любовта.

Любовта е като слънцето. Никой не може да го замести. Няма такава лампа, такъв огън.

Ученикът трябва да знае от кои хора да се пази. Това са хората, които стават грозни, когато се смеят. Впечатлението, което те оставят у наблюдателя, е неприятно.

Има закони на живота, които не са познати на повечето от хората. Един от тези закони е следният: Колкото обектът, който е събудил у някого любов, е по-близо, толкова любовта е по-слаба. Отдалечава ли се това, което любим, любовта се усилва. Когато това, което любим, се изгуби от нашето зрение, любовта става идеална.

Мнозина биха изказали съмнение към верността на този закон, но животът го потвърждава.

Човек е слязъл на земята, за да се учи от опитностите си. Душата е слязла на земята, да намери загубеното богатство, което има горе, и за да намери пътя, по който тя ще срещне своя Учител.

Духът е слязъл на земята, за да покаже на душата, че има нещо велико в света, за което си струва да се живее и да се страда до смърт.

Великата наука на живота е да се опознаем със страданията. И ще се запознаем.

За влезлите във Великата школа на живота много е полезно да познаят следните истини:

Човекът, когато е много гладен, не говори.

Ученикът, когато не знае урока си - мълчи.

Учителят, който много знае, също мълчи.

Учителят, който малко знае, много говори.

Ученикът, който много знае, малко говори.

Ученикът трябва да може да живее в ограничението, без да се ограничава.

Не коригирай Божественото! В Божественото всичко е абсолютно. Когато видиш, че хората коригират Божественото, знай, че бедата е дошла или е много близо.

Злото е силно, но Бог е по-силен. Затова - без страх!

Злото винаги внася страх, но ти, ученико, кажи:

Без страх!

Младите ученици трябва да развиват у себе си хармонична естественост. Тя да бъде главната черта в характера им. На второ място, разумно да използват силите, които са вложени в организма им.

Младите ученици си мечтаят за това, да имат като подарък една градина, подредена и пълна с плодове. Такава мечта е илюзия, защото на земята няма такава градина.

Това, което може да се даде на младите като подарък, е да ги научите да се поляризират и да не се демагнетизират. Научете ги да имат свободни души и когато се променят, да не се изменят.

Ето кои са първите неща, които трябва да осъществи всеки новопостъпил в школата ученик:

Да развие и укрепва волята.

Да облагороди своето сърце.

Да просветли и укрепи своя ум.

Какво значат думите „Не въвеждай ни в изкушение!“ от Господнята молитва? Това ще рече да ни се даде знание и мъдрост, да не стане нашата глупост причина да направим това, което хората наричат изкушение.

Всичко, което върши ученикът, трябва да бъде съзнателно и волево. Както някои от движенията на ученика са съзнателни и неволни, така може да се подведе и несъзнателно и неволево да извърши някои големи глупости или деяния.

Внимание! Всяко нещо в живота, дори и всяко движение, да бъде волево и съзнателно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...