Jump to content

Утринни размишления


Ани

Recommended Posts

УТРЕННИ РАЗМИШЛЕНИЯ

Не подобава на ученика да бъде небрежен. Когато се моли, той трябва да забрави за всичко друго. Ще се облече в най-хубавите си дрехи, ще бъде умит и спретнат и тогава ще се моли.

Каквито и да бъдат условията, при които се намира ученикът, той трябва да служи на Бога така, като че се намира при най-благоприятни условия. Не се обезсърчавайте. Всякога бъдете готови за свещената работа.

Казвам на учениците: Чувственият свят си го представяйте като свят на Любовта. Чувствата ви да бъдат като плодове. За да обичаш някого, трябва да му дадеш някакъв плод. Ако дадеш някому един от хубавите плодове на твоята градина, този човек никога няма да те забрави. Любовта е градина с най-хубави зрели плодове. И умствения свят трябва да си представяте като плодна градина. Ако някой ти даде една хубава, спасяваща мисъл, ти никога няма да го забравиш.

Много е полезно да имате самочувствието, че сте във всяко отношение градина, пълна с плодове.

По свещената пътека на ученичеството трябва да има обмяна. Не позволявайте да ви обхване бездействие, покой. Природата не търпи такъв покой. Давай от плодовете на своята градина, а това, което са ти дали на тебе, вкарай го в работа. Във всяко сърдечно и духовно отношение бъдете в хармония с живата природа.

Не се скъпете. Колкото по-голяма жертва направи човек, толкова повече расте.

Учете се от природата, и тя ще ви помага. Някога може да не си разположен и да се чувствуваш отпаднал духом. Тогава иди при някое яко, хубаво дърво, облегни гърба си на него и стой така няколко минути. Мисли, че дървото - например този як дъб, дава от своята енергия и кураж, с която се бори с бурите, и ти приемаш този дар. Състоянието ти ще се подобри.

Ако седнеш на голям хубав камък, той ще ти даде твърдост. Обезсърчиш ли се, тогава иди на планината и тръгни срещу течението на хубава, бистра река или ручей. Знай, че в природата са разрешени всички противоречия.

Ученикът е силен. Как вие си представяте миротворците? Те не са слаби същества. Те живеят в Божествения огън. Миротворството е Божествен лъч, а миротворци-те се наричат Синове Божии. Миротворството е сила. Тя излиза от пламъка на любовта. И ако някога поискате да въдворите мир, действувайте, без да се страхувате. Бог обича смелите и тия, които мислят.

Не е изключено понякога да помислите, че сте много учени. В Божественото учение се казва, че учен е този, който знае какво ще му се случи. Същевременно знае и как да постъпи. Ученикът владее умението как да си служи със сечивата на „Аз“, а тези сечива са тялото, умът, сърцето и волята. Голяма е разликата между знаещия и незнаещия - разликата между ума на един ангел и ума на един човек.

И между мислите на отделните хора, както и между мислите на обикновения човек и едно висше същество има разлика. Обикновените мисли са като речните камъчета. Но има мисли, които можем да оприличим на скъпоценни камъни: диаманти, бисери и други скъпи кристали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...