Jump to content

Реплики


Ани

Recommended Posts

РЕПЛИКИ

Качвал съм се на Мусала при най-големи мъчнотии, а вие искате да се изкачите на „високите върхове“ без никакви страдания. Без страдания не може. Най-високият връх на Земята е съвършенството.

Вслушайте се и повярвайте на това, което ви казват умните люде. Те твърдят, че праведният е слуга, а грешникът е господар. Този, който слугува, върши Божията работа, а който господарува, върши човешка работа.

Вие сте склонни да търсите грешки в устройството на човека, но невсякога имате право. Умът съдържа всички възможности за светли мисли, сърцето съдържа всички възможности за чист и добър живот, а душата съдържа всички възможности, както и условия за изява на Божията Любов.

Учениците питат: „За какво сме дошли на земята и какво има да научим през нашето пребиваване тук?“

Учителят отговаря: „Ще научите кой е основният тон на доброто, кой е основният тон на милосърдието и кой е основният тон на Любовта. Затова сте тук.“

„Как ще научим това?“

„Словото и музиката са език на Бялото Братство.“ На въпроса: „Защо дойде това страдание?“, Мъдрият отговаря: „Не задавайте такъв въпрос, а кажете: Да бъде Волята Божия.“ По такъв начин човек добива нещо ценно.

Учителят се обръща към учениците и казва: „Попитайте хората с които общувате, колцина от тях вярват, че у тях живее Господ, а после им кажете: Ако търсите Господа вън от себе си, няма да го намерите. Също е валидно да мислите, че Бог живее само в един човек.“

Ученик пита: „Как можем да постигнем нещо, което желаем?“

Учителят отговаря: „Трябва да се откажете от нещо друго, за да постигнете желаното.“

„Какво е жертва?“

„Жертва е онова, което се дава доброволно. Жертва също е най-разумното, което човек при даден случай може да направи.“

Един ангел може да вземе мъжка или женска форма, но той няма пол. И въплътените хора са били в положението на ангелите. Кое ги е накарало да напуснат бащиния си дом и да се намерят в сегашното си положение?

Задача на ученика е да намери отговор на този въпрос.

В любовта не може да съществува никакво користолюбие. Това същество, което вие обичате, е създадено от Бога. Вие сте свободни дотолкова, доколкото обичате това същество. Толкова, колкото обичаното от вас същество възприема вашата любов, толкова вие възприемате любовта на Бога към вас.

Да гледащ и да виждаш, са две съвсем различни неща.

„Защо?“ - пита ученикът.

Учителят отговаря: Всеки може да „гледа“ хората, но не всеки „вижда“ онова, което Бог е вложил в тях. Ако можехте да виждате, щяхте да знаете, че у всеки човек живее Бог. Без това виждане няма никакво приятелство.

Постарайте се да видите Бога у всекиго.

Пожелае ли някой да промени коренно живота си, трябва да придобие дълбоко положително знание. То ще даде нова насока на неговите мисли, чувства и дела. Велика и мощна е силата на мисълта.

Искате ли да се развивате постоянно, дръжте в ума си мисълта за Бога като единствено място, като единствен фокус, където се събират съзнанията на всички разумни същества. Когато държите в ума си единствената посока, от която идват светлината и топлината на вашия живот, ще получите богатство, което струва повече от всички материални богатства.

Учителят казва на всички следната формула: „Това, което в началото не е било, образува всички възможности в света.“ Това, което в началото е било, образува всички възможности.

Растенето във всяко отношение е възможно само при добродетелта. А в Божествения свят човек израства толкова, колкото е добрината му.

Ученик: „А нещо за свободата?“

Учителят: „Човек трябва да воюва за своята свобода и да умре за нея, ако е необходимо, той ще живее. Който умре, умира за свободата си, той не умира, но живее.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...