Jump to content

Бог или его!


Recommended Posts

Бог или его!

(...-изъм)

Всичкият ни живот не седи

нито в миналото,

нито в бъдещето,

защото винаги е в настоящето.

Минало и бъдеще не съществуват: настоящето е функция на миналото и работи за бъдещето. Така егото ходи зад човека, а Бог винаги е пред него, но отзад стои в Духа и в твоя съкровен център, Духовното сърце. С Единението идва и Познаването Му отпред. Кое си ти от Трите: Его, Човек или Бог? Само едно от тях е вярното, същественото и истинското...

Ошо: Обикновеният човек е изпълнен с егото си, а когато го няма ти се чувствуваш празен и именно тази празнота е Бог. ПРАЗНОТАТА Е БОГ В ТЕБЕ, т.е. когато теб те няма, Бог е дошъл. И празнотата е нещо друго...

Егото си е отишло, но се чувствува отсъствието на егото. Ти си самотен и недружелюбен, като обиден. Когато не желаеш си празен.

Празнотата е неизвестното.

Празнотата е непознатото.

Празнотата е Невидимото.

Празнотата е неясното.

Празнотата е пустота.

Празнотата е Бог...

Който надежди, мечти, копнежи и страсти има е пълен. Какво още искаш? Бог в пълното не идва. Бог е в празното, в празнотата. Празнотата всъщност е

Бог. Няма интервал. Между празнотата и „не“-тата няма нищо. Те са едно и също нещо. В пълното нищо не може да се сложи, дойде и остане.

Ошо: Бог е Празнотата. Но първо трябва да изчезне егото и след това отсъствието на егото.

Отсъствието на егото си ТИ. Ето тогава ти си празен, теб те няма.

Ошо: А да бъдеш истински празен означава да бъдеш ПЪЛЕН! ВЪТРЕШНОТО ПРОСТРАНСТВО, КОЕТО СЕ СЪЗДАВА ОТ ОТСЪСТВИЕТО НА ЕГОТО Е БОЖЕСТВЕНОТО! ТО НЕ ИДВА ОТ НЯКЪДЕ, ТО НЕ ИДВА И ОТ НИКЪДЕ. ТИ ВЕЧЕ СИ ТАМ!

Божественото там е било, а не е дошло. Отвил си Го открил си Го. Намерил си Го и си Го видял и накрая -Познал. И това още не е всичко. Докато си запълнен с егото не можеш да го разбереш. Но когато го няма човек може да го усети. Егото е бариера, винаги пречи. Отиде ли си егото ,отива си и бариерата. Вече няма какво да си отива и идва. След излизането на егото от теб, единствено е останал БОГ!

ОШО: Тук има радио, чийто вълни минават точно сега. Но ако радиото не е поставено на определена вълна, вълната няма да се прояви. Настройваш радиото и вълната веднага се появява (проявява). Но не трябва да желаеш! Желанието нарушава Празнотата - това, което желаеш я напълва! Само, ако си празен НЕЩОТО е възможно. Не питай как се живее в празното или празнотата! ПРОСТО БЪДИ ПРАЗЕН. Обикни празнотата и това е всичко!

ВЪПРОСЪТ НЕ НА ПРИДОБИВАНЕ, А НА РАЗКРИВАНЕ. Всичко е тук само че беше закрито. Всичко си е открай време тук, но от егото не се виждаше. Закрито беше с тъмнина и прах.

Буда: Божественото не е в бъдещето, а ТУК и СЕГА, само че е необходимо да изгубиш себе си: неосъзнат си бил, осъзнат си станал.

Дзен: Празнотата е твоят най-вътрешен център, а всички активности са в периферията. Най-вътрешният център е Първото Число на Бога, т.е. непроявеният вакуум, който е нищо, празнота и пасивност.

Бог е празнотата, но ти със своя ПРАХ (сътворения) идваш досадно нахално и я изпълваш. Проблем и противоречия от това не произлизат, но егото ти съска. Заемаш чуждо място и се разполагаш. Понасят те и те търпят. Забележки не чуваш и въпроси не задават, дума не отварят..., а редно би било да те изхвърлят!

Лао Дзъ: Пустотата е твоята истинска природа. Тя е твоето реално Същество. От Празнотата в нея - като от нищо, произлиза - произлизало е и ще произлиза всичко останало и в нея ще се завръща. ТАЗИ ПУСТА ПРАЗНОТА Е ИЗТОЧНИКЪТ (невидимото).

Ти със твоя каолин правиш нищото нещо да изглежда, но невидимото видимо не можеш да направиш. Никой това не може щом с его е. Този въпрос си задавай! НЕ ДОПУСКАЙ СВЕТЛИНАТА В ПУСТОТАТА ДА ИЗЧЕЗНЕ или се замъгли по твоя вина! Не е хигиенично: все пак в тебе е... Егото в случая е усилието да се напълни ЧИСТОТАТА. Адски глупаво усилие.

Ошо: Бог не е Бог в думата Бог!!!

Мисълта за Бога, не е Бог. Мисълта за Бог, не е Бога. Бог ще почувствуваш и ще разбереш, когато го извадиш от своето човешко мислене и го откриеш (отвиеш) в своето човешко сърце.

Беинса Дуно: Бог дълбоко в човешкото сърце се намира и от там само ти можеш да извадиш. Стои зад една огромна врата затисната отвън със всевъзможни нечистотии. Отместиш ли ги и вратата отвориш, ще зърнеш в празното една огромна светлина, на която не ще издържиш... Това е Бог.

Един от двамата е реален. Един от двамата трябва

да го има. Ако теб те няма, Бог ИМА. А теб няма да те има, когато отсъствуваш или отсъствува Желанието в тебе - желанието да определяш, да разделяш, да назоваваш и да разваляш. Човекът съществува благодарение на желанията си.

Ошо: Желанието е раната, чрез която човек съществува...

Всичко (Бог) е в твоята празнота и пустота. БОГ Е В ТВОЕТО НЯМАНЕ!!! Празнотата е ПЪЛНОТАТА на Съществуване, пълнотата на Съществуващото, но това как да обясним като е Невидимото! А човек точно към това се стреми: да се превърне в самото съществуване, да Е, ДА БЪДЕ. Това е зорът: желанието му да се превърне в Бог. Но не е този начинът.

Начинът Е: КОГАТО ТЕБ ТЕ НЯМА ЩЕ РАЗБЕРЕШ КАКВО Е БОГ. Привидно само е алогично и неразбрано, но ЗНАЕЩИЯТ ЗНАЕ, че е така.

Беинса Дуно: Сега не следва да се юрнете да живеете, преди желанието ви за Бога да е станало Действителност.

Лао Дзъ: От всеки се очаква да иска да е празен, да бъде празен, да остане празен.

Бо Ин Ра: Който пита „Какво е Бог?“, пита за себе си, той е егоист.

Ошо: Не питай, а бъди! За Блаженството не се пита. Питаш ли, искаш да живееш само със себе си, а не със Бог. А как като себе си не познаваш и Бог не познаваш. С КАКВО тогава ще живееш, кое е това, с което ще живееш?

Егото е фалшива същност. То съществува само, защото ти не си се изправил срещу него!!!, съществува само поради твоето огромно невежество и незнание, поради твоето невиждано безверие и безлюбие или поради някакви твои привързаности и пристраствявания..., че това ти можеш. То (егото) е тук в теб, защото ТИ HE ОСЪЗНАВАШ!

Когато осъзнаваш нещо трябва да изчезне, поради самото осъзнаване. Ще изчезне една несъщина, една измислена реалност, една неясна сянка; ще изчезне зеленият плод на твоя човешки ум.

Какво от това, че ти осъзнаваш, защото е твое мисленето, че го правиш... или можеш. Думи... Какво от туй, че си бил осъзнавал, ако произходът на това е от една човешка мисъл, от една обикновена прашасала измислица, но страстно желаеш да създадеш ореол!

Ошо: Човешката Мисъл е една мисъл - мнение, дори такова нещо няма.

До мнение сме я докарали и до намерение - с това е пълен умът ни и егото в него се шири и разполага като в инвалидна количка.

Божественото не изчезва при каквото и да е осъзнаване, а винаги остава, защото е ВЕЧНО. Егото изчезва, защото е човешко изобретение, но същият, който го е сътворил, може и да заличи. Егото е нетрайно, преходно, нереално, фалшиво и временно, т.е. Същността му не е истинска! При всяко осъзнаване само истинското се разкрива, а лъжливото изчезва. То се саморазтуря, саморазгражда, саморазглобява и саморазрушава, ЗАЩОТО Е ПРАХ!

Ошо: Ето защо такова понятие „остави егото си“ няма. Не можеш да оставиш нещо, което не е нищо. Можеш да оставиш само нещо, което е нищо от всякъде и по-нищо от него нищо не е, едно тотално нищо, по-истинско от което не е и имало...

Човек се чисти от нещо. От нищо как да се изчистиш. Как става чистенето от една фантазия или от една слабост? Със нейната противоположност, чрез заместване!

ЖЕРТВА + ЖИВОТ = ИЗБИРАМ БОГА

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...