Jump to content

Бог и „ти“


Recommended Posts

Бог и „ти“

Всеки ден ПРОВЕРЯВАЙ всеки миг

дали твоето търсене

и твоят стремеж

не е пътуване на егото!!!

Ошо: Със секса идва Раждането и Индивидуалността, но с Раждането идва Смъртта, а с Индивидуалността - егото.

Светът и с егото ще оцелее, но края може да изненада прекалилите в крайностите. При кризисни, катастрофални и глобални катаклизми НИЩО НИКОГА НЕ ИЗЧЕЗВА И НЕ СЕ ГУБИ: две неща се събират в едно и оцеляват - няма раждане, няма и смърт!!!

Подобен е случаят с „Има ли Бог?“.

Ошо: По точен е въпроса: „Има ли ме?“.

Но да оставим това сега. По-важен от всичко е въпроса за Бога, а не за тебе или за мене. Засегната е тънката струна, тънката жица е докосната, има предизвикателство, когато БОГ ИМА. Изведнъж се оказва, че нито си толкова сам, нито толкова свободен, нито толкова отговорен. Имаш затруднение. Приелият, че има Бог бързо осъзнава, че такъв какъвто е прост, тъп, ограничен и глупав повече не може да остане. Появило се е по-великото от твоето его. БОГ Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО. По-висшето Съзнание е твоето ново предизвикателство - да бъдеш друг, да бъдеш нов, да бъдеш истински, по-близо да си до Него и Истината Му.

Човекът вечно е недоволен и незадоволен, затова е и такъв стремежът му - НАГОРЕ и все по-нагоре до по-висшето, до Действителността, за която всеки има смътен СПОМЕН. ВСЯКО СТЪПАЛО НА СЪЗНАНИЕТО Е ВСЕ БОГ.

Ошо: Ако не съществува Бог как можеш да вярваш в Него! И ако съществува Бог как можеш да не вярваш в Него! Логично. Но Истината е друга: Ако не съществува Бог, как можеш да не вярваш в него, след като, и Вярването, и Невярването зависят от тебе и с тебе са свързани. Дали ще си за или против е твое Решение и желание; дали Го има или не - също. Какво те безпокои, защо питаш, какъв е проблема? Защо например не питаш за нещо, което го няма?

Защо не питаш например какво е това Баду. Не питаш, защото такава дума не си и чувал. А сега си представи, че някой я произнася и знае смисълът й! За тебе такава дума няма, в нея нищо няма и нищо тя не означава. Но за теб... Колко е просто. НИКОЙ НЕ ПИТА ЗА ТОВА, КОЕТО ГО НЯМА. Питате за Бога. Какво за Бога питате? Какво за Бога питате! Не вие, а егото ви пита, страхът ви пита, срамът ви се интересува, имат притеснение, изненада, предизвикателство. Това е нещо, с което задължително трябва да се съобразяваш. Хем Го търсиш, хем бягаш като Го надушиш. Търсенето на новото (Бог) е присъщо едновременно, и на Духовния и на егото. Тук ще трябва обезателно да различавате: КОЯ ЧАСТ ОТ ВАС ТОВА ЖЕЛАЕ И КЪМ ТОВА СЕ СТРЕМИ - еговия човек или Духовния човек?

Чуй и запомни: - Правиш медитация за промяна, търсиш разнообразието или изпитваш егото си - тогава си с егото напред. Ясно е защо. Защото всеки постига това, което иска, търси, мисли, иска, желае или изрече. Получаваш поредната доза „наркотик“ (вълнения) и толкоз;

- Когато медитираш с идеята да се промениш ЗА-

ВИНАГИ, за да срещнеш Бога, и вземе та се случи -това е Истинската работа на Духовния човек.

Всичко е в МОТИВАЦИЯТА.

Ошо: Когато чуеш от някой, че си пробуден се получава на практика, че вие и двамата се нуждаете един от друг!!! И за да изразиш уважението си към него, ти разбираш, че не можеш да го напуснеш, защото какво ще стане с твоето пробуждане! Гуруто зависи от тебе и ти зависиш от него: ти защото изразяваш уважението си към него, а той защото ти е казал, че си пробуден. Защото никой няма да седне да вярва колко ти си пробуден или че той е пробуждащия Гуру - това е взаимен блъф!!! Егото и на двамата е перфектно! Истината е, че когато търсиш ти не се нуждаеш от свидетел. Тогава и постижението ти ще си е лично свое, но и много ще страдаш - много трудно се отделя тялото и грижите за него. За да промениш собственият си модел, за да станеш истински, ОЗНАЧАВА ДА СЕ ПРОМЕНИШ, ДА ИЗОСТАВИШ ВСИЧКО, ОТ ВСИЧКО СЛАБО ДА СЕ ОТКАЖЕШ, до сега залагал си все в миналото и старото, което си решил да изоставиш. ЩЕ СТРАДАШ и то незнайно колко! Всеки ученик се е съпротивлявал до край за собственото си его, не го дава, какъвто и да е учителят и колкото той да се е стремил да те отстрани от собственото ти его. За да оцелее егото ти се нуждаеш от друг тип учител, но знай: Лесно е да ти се развие егото, но е неимоверно трудно да ти се помогне егото ти да изчезне.

Човек еднакво бързо бяга и от Бога, когото е надушил, че идва и от егото, което е надушил, че си отива!!! Какво ще правим? Най-лесно човек вярва, когато чуе, че Бог е в него. Става му топло и хубаво.

Ошо: Всички проекции на ума са заседнали здраво в празното в тебе, защото преди теб знаят, че това празно трябва да е пълно, за да няма Бог и се намесва някой. Когато обаче празното замирише на Светлина, на Знание, на Съзнание или Съвест, на Будност или на Любов, те незабавно усещат присъствието на Единния и се спасяват главостремително (или стремоглавно) от свърх свише висшата Му ВИБРАЦИЯ, която всичко по пътя си изгаря и нищо мръсно не търпи.

Защо не попита за Баду, а попита за Бог? Защо поне веднъж не попита за нещо, което наистина го няма, а все за Бог питаме? Защото дълбоко навътре в себе си, в същинското си Сърце знаем, че Го има, но ни е страх от Него, заради старият ни живот до сега.

Недоумение буди у нас всяко най-елементарно неразбиране. Като сега. Как е възможно да те тревожи нещо, която го няма? Защо е това огромно усилие все да доказваш, че Го няма?

Тук прозира нещо относно теб самия и това обаче можем да ти докажем и няма да спестим. ТОВА Е СТРАХЪТ. Само, ако Бог не съществува ти ще можеш да останеш такъв какъвто си и никой няма да ти търси сметка, че си живял напразно, че си живял грешно, че си живял неправилно, че си живял грозно, че си пропилял живота си и кой знае още какви поразии си извършил! Но има ли Го, ставаш и скачаш с двата крака в ямата.

Ошо: Бог отричат Го само страхливите, грешните, лошите, мързеливите, заспалите, слепите, неподвижните, не желаещите промяната, не обичащите развитието, не търсещите разбирането, не искащите да еволюират и невежите, т.е. собственото им отричане се отнася до тях, а не до Бога!!!

Бог не се отказва и не се опровергава, но и не се отрича...

Идваш от майната си, пътувал си с месеци, тревожил си се с години и бясно желание имаш, сега дошъл, да спориш има ли Бог или няма... Това да ти говори нещо? Забрави, сам си прости и си иди, времето си не губи, защото ГО ИМА и ти затова си дошъл, да го чуеш и няма никаква друга причина ти да си тук, но не сме ние тези, които ще те оправяме: ние не изобличаваме, ние не разобличаваме.

За Бог мнение не може да има никой, защото му е бедна фантазията какво изобщо е Той. Предлагаме да бъдем скромни и да не се докачаме, да си отидем спокойни и забравим, че искали сме да възбудим и от там още кой знае какво.

БОГ Е ВЪЗМОЖНОСТТА В ТЕБЕ - ОТПРАВИШ ЛИ СЕ ВЪТРЕ КЪМ НЕЯ, ТЯ СТАВА РЕАЛНОСТ, И КАТО БОГ ИЗГЛЕЖДА.

ИСТИНА + ЖЕРТВА = СЛЕДВАНЕ НА БОГА

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...