Jump to content

Седемте врати на Кръга


Recommended Posts

Седемте врати

на Кръга

Шест без седмия

са още пръчки,

а не сноп.

Сноп е седем свързани

пръчки, свързани

с Кръга на Дао.

Лае Дзъ.

Загадката на Врата № 1: ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ! - ТОВА Е ВСИЧКО. Ние не познаваме себе си. По какво личи, че не се познаваме? Обвиняваме другите за това, което е в нас, за това което сме ние. За което другите обвиняваш - ТОВА СИ ТИ. В другите - КАТО В ОГЛЕДАЛО - човек вижда себе си. Ако се познавахме щяхме да разберем, че НИЕ СМЕ ПРИЧИНИТЕ, а не следствията. В „Познай себе си!“ е Тайната, че БОГ СИ ТИ, защото Бог е и в тебе!

Загадка на Врата № 2: На Отцеубиеца и Кръвосмесителя е дадена Корона и Победа над Сфинкса! Отцеубиеца - е убиване на ПРИВЪРЗАНОСТТА КРЪВОСМЕСИТЕЛЯ - е СВЪРЗВАНЕТО между сродни Души.

Кръвосмешение буквално символизира свързване

Короната - е Свързването с Духа Победата над Сфинкса символизира, че СИ САМО НАБЛЮДАТЕЛ С ЦЯЛАТА МЪДРОСТ В СЕБЕ СИ.

Така раздвижването на Сфинкса е и победата.

Сфинкса символизира още СЪЗЕРЦАНИЕТО, а в него е Красотата!

Те. Чрез убиването на Привързаността е възможно само свързването между сродни души, е дадено свързването с Духа - е твое дело на съзерцаващия наблюдател с цялата мъдрост в себе си на Красотата!!!

Загадка на Врата № 3: Венецът на Увенчания върху главата на Уванчаващия; когато Увенчаната се слее с Венеца, Увенчаващата ще отхвърли Венеца; Увенчаното трябва да пламне посред Венеца на Увенчаващото. ЕДНО СМЕ. ЕДИНИЦИ СМЕ НИЕ (човеците). Когато човек се свърже с Духа, той се приближава към Отца си - това е главата на Увенчания, мъжкото начало (ти си Увенчания, а Увенчаващият е Духа). Венец - това е свързването с Бога, женското начало, т.е. Духът е женското начало -Увенчаваната. Т.е. женското начало на Бога ще отхвърли Привързаността и ще излее всичките Дадености на Духа. Следва СЛИВАНЕТО!

Загадка на Врата № 4: Не снемай Плочата от Гроба! - Запазвай (запазваш) даденостите във всяко Прераждане; съзнателно участвувай във всяко Прераждане. Това е възможно щом си преминал Вратите 1, 2 и 3 от Седемте Врати.

Загадка на Врата № 5: Едно е, ражда две, пият Три, мълчат Четири, създават Пет, слушат Безброй. -Това е цялата Верига.

Едното само създава Двете Начала. Едното се разделя на две - Първопричини и Второпричина, т.е. I и II Принцип.

Пеят Три и мълчат Четири са Седмите Врати на Първопричината с материята, пътеките, както кавала с дупките символизира човешките Чакри.

Три е Словото

Четири - формата. Чрез Словото и формата се образува Съдържанието, а Смисъла е в Двата Принципа. 3+4 Правят, създават 5.

Пет е СЪЗДАВАНЕТО (създаваното, а Създаващият?) аферата на материята, периферията на Бога, материалната Вселена.

Шест е слушат безброй - Действието им е равно на СЛУШАТ БОГА. Шест е числото на Материята.

Загадка на Врата № 6; Когато гледаш - гледай тъй, както би гледал, ако знаеше, че няма що да гледаш. - Да осъзнаваш Илюзията на този свят е задача от първостепенно значение, важност и смисъл. Смисълът е да осъзнаем илюзията на този свят, че нищо в него не се движи. Единственото, което в него се движи е Мисълта, Мисълта е, която всички движи, т.е. прави всичко да изглежда, че се движи. Запомни: Към нищо не трябва никога да се привързваш. Никога не трябва да се затваряш, а ще бъдеш отворен, открит, очакващ, отпуснат, означаващ и осъзнат, т.е. и не спирай никога това да правиш. Привързаността води до застоя и неразвитие, каквито няма, но така изглежда и вреди.

Загадка на Врата № 7: Ти ли си или те няма! Сляп Син и Сляпа Царица през Царството на Слепеца минават, за да върви от слепота към слепота; слепеят виждащите, а само слепият Син вижда. - Слепеца е Пътя на човека в Материята. Седем дава целия Кръг на Движението: идваш като слепец, запознаваш се какво е слепота и минаваш от живот в живот докато прогледнеш. Уж виждащите на този свят в материята са слепи, а само Сина вижда (работи) т.е. Кръга е слизане-качване-слизане веднъж и така до края, после отново качване-слизане-качване и така до началото и т.н. прочие... и други.

Знание (частично) за числата:

1 е на Бога.

2 е I и II Принцип. Добрата и Лошата Му страна (символа).

3 е Триединството (между Причините и Бога). Числото на жертвата.

4 е числото на Човека.

5 е човека с Бога, леснота.

6 е числото на материята, тегоба.

7 е изпълнение на Божия План, Вратите. Числото на Духа.

8 е материализация на Божия План, т.е. изпълнението на материята.

9 е Реализация. Завършването.

11 са двете Първопричини.

22 е натоварване на човека с извършването на Божия работа.

33 е осъществяването на материалната част - да се свържеш с Духа; да се свържеш с Бога, т.е. Сливането (възкресението) и Единението в един живот да станат. 11, 22 и 33 са числата на Творчеството.

Беинса Дуно: Бог си ти, Той си ти, но ти не си Той. Само към Бог в себе си ще се привързваш. Забелязал ли си, че никой от Учителите не гледа добре, бодро, весело, свежо, радостно, щастливо и оптимистично! А всички до един гледат особено - изглеждат ТЪЖНИ, гледат тъжно и сериозно, защото са загрижени. Никой истински учител не е БЕЗХАБЕРЕН и много работи и грижи има. Той всяка секунда е СЪСРЕДОТОЧЕН в това, което прави и няма време за празен оптимизъм. Тежко е и трудно, и той това знае: просто е тежко и трудно и това всеки трябва да знае! Учителите до един знаят, че най-лекото е ДА НЕ СИ ОСЪЗНАТ, но не води до никъде освен до дивите, безсмислени и напразни прераждания.

На земята няма работа - вие до един сте наблюдатели с целия ум в главите си и трябва единствено да съзерцавате, за да осъзнавате - това е Божията работа и Божия план за вас.

Беинса Дуно: Даже Ангелите не работят.

В изпълнението на Божията Воля влизат - Работа, учене и служене (по едно за трите свята). Но внимание! - ВСЯКО СЛУЖЕНЕ НЕ Е РАБОТА: работата е робство, а робството не е съзнателно. РАБОТАТА НЕ Е СЛУЖЕНЕ: тя е безсъзнателно изпълнение на дадена дейност. Учението е между работата и служенето, т.е. Смисълът за всеки е Духовността. Подреждането на Трите е от долу на горе... Така копаенето, орането и миенето не са работа, не е работа.

МЪДРОСТ + ПРОМЯНА = ЕСТЕСТВОТО НА ДУХОВНИЯ ПЪТ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...