Jump to content

Още за Пътят...


Recommended Posts

Още за Пътят..

Красив е! И Добър!

Другото е пътеки...

около него и

на зиг-заг.

От Значение са: Учението, Приложението и Реализацията... И Трите са с по два подварианта лесно различими и разпознаваеми, защото са свързани със Сърцето, Ума и Волята съответно във физическия, Духовния и Божествени светове.

Ти си Важният, но Пътищата са безброй. Подобно на магазина, в който всеки влиза и там намира:

- Различни видове храни

- Опаковани по различен начин

- За различни видове хора.

Т.е. всеки подход ще удовлетвори притежателят си, защото различни са потребностите, но всички те водят до Бога.

Кармата движи потребностите към Целта, а тя на всеки е различна.

Кармашатакасутра: Разнообразието в Кармите води до Многообразието на Съществата.

Будизма цитира Три вида Карма: Позитивна, Негативна и Неутрална.

Какво е важно тук? Не каква Карма имаш да отработваш като последици от всички наши минали животи, а КАКВО ТЕ МОТИВИРА в сегашния живот. На първо място е:

- МОТИВАЦИЯТА.

- ДУХОВНОТО СЪСТОЯНИЕ.

- И НА КРАЯ САМОТО ДЕЙСТВИЕ за реализиране на Намерението ти като - Дейност, Акт, Деяние и нови Последствия.

Човечеството е уморено от добри постъпки, дела и намерения в поход, но най-често Мотивацията му е комерсиална, егоистична, финансова, пресметлива, дълбоко закодирана и законспирирана сюжетно и т.н. Не е важен финала, а поради що се той налага такъв да бъде, защото познаваме и смесени състояния:

- Зад добър финал стоят лоши намерения

- Зад лош финал стоят добри намерения

Разните там поводи, подбуди, пориви, импулси, желания, превъплъщения и намерения трябва добре да познаваме, за да не допускаме Кармата ни да се товари негативно. Или запомнете: В основата на всяка Карма лежи Мотивацията и тази Мотивация е добре да е добра и добре обмислена, за да няма изненада по Пътя. Смисълът на сегашният ви живот е да образувате, формирате и заработите Позитивна Карма, чрез която ще изчистите старата, а новата, която ще образувате ще е най-добрата. Така в настоящето ще отработвате миналото и успоредно със това ще подготвяте и своето бъдеще, така нареченото „Утре“ или след малко, както и някога...

По-висшите окултни тайни разкриват и най-вътрешното було, че лошо може да прави всеки, който съзнава мъдро и безкористно, че то в перспектива ще бъде за ДОБРО. Такова лошо е на място, дори да не се налага да обяснявате Мотивите си.

И когато за МИСЛЕНЕ говорим точно това имаме предвид: МИСЛЕНЕ ВЪВ ВСЕКИ ОТДЕЛЕН СЛУЧАЙ.

Защото никаква Тайна не е, че обмислените, съзнателни, любящи и добри постъпки градят Твоето Щастие, а останалото е неутралност и нещастие. Със забележката, че ако не знаеш какво да правиш, за да не навредиш никому, в това число и на себе си е най-мъдрото да стоиш настрана, т.е. да си неутрален, разумно е.

Върховни пътища за достигане Бога са:

- Алтруизъм (покъртителен)

- Състрадание (към Цялото)

- Воля и Вяра (завинаги)

- Покаяние ( непрестанна молитва)

- Саможертва (себеотрицание)

- Човечност(безпримерна)

- И на Първо Място ЛЮБОВТА (такава каквато я имате, но нищо не пропускате).

Слагайте във всяка своя мисъл Божественото, за да станете Щастливи.

Само чрез Божественото са възможни Добрините, които от днес нататък до края на живота си ще правите... - е ЧАСТ ОТ ПЪТЯ. Друга съществена част е: Пазете ЧИСТОТАТА на мислите си, чувствата си, словата си, делата си и храната, която в живота си ползувате като хляб, плодове и... май, май друго не се сещаме... Нека всичко у вас да бъде с Насоченост към Великото Добро. Бог е Доброта. Бог е И това. В него са всички носещи Радостта:

- Помагане

- Даване

- Служене

- Полезност

- Добруване

- Жертвата

- Въздържанието

- Помощта

- Будността

Докато тези седем плюс девет правите, изведнъж ще откриете, че сте тъпкани с Добродетели, които бяха и Целта, но не мотивацията. Ще внасяте Добродетели, а ще изнасяте Любов, но с Любовта се започва. Една тайна има. Добродетелите си ще откриете и развиете, не е необходимо да внасяте, те са у вас, те са в теб, те са във всеки.

Бог за Мотивацията (на място) е освободил Три Висши Еманации:

- Доброто

- Любовта

- Състраданието

Горе ги наричат „Източникът на Добродетелта“.

Четвърто Усилие за отиване към Бога е неусилието, а доброволното желание и намерение да бъдеш истински полезен на страдащите.

Остана да споменем и Великото ЗАПОЧВАНЕ, за да е пълна Картината - Знанието и Знаенето = Мъдростта. На крачка сме да скочим в Истината...

Когато Даваш, ПЕТ неща не допускай:

- Да смяташ

- Себе си да смяташ

- Да чакаш отплата

- Да търсиш възмездие

- Да търсиш Справедливост.

Ти НЕ Даваш: Бог в тебе дава. Ти нямаш - Бог в тебе има. Всичко е Негово и ти самия. Вече няма Дарител, няма Дар, няма и Получател. Има само един ШАНС равностоен на Изпитание, което е за теб и е за проверка. Преживей го. Бог на тебе се спрял и това е привилегия, свръхкъсмет. Ти си избраният в този миг да ощастливиш Адреса. Ти си и Подателя и Получателя и Писмото и Съдържанието - целия Адрес в двете посоки. Всички сте едно.

Търпението е да устояваме на Всички страдания с любов. Проследи какво умът ти прави и ще откриеш къде не търпиш, къде непоносимост имаш вместо поносимост да имаш. Умът е благодарен, когато общуваш с него и бесен, когато не му обръщаш Внимание. Привиден е хаоса в главите ни, за да се сетим, че Ум имаме, който не използуваме по предназначение. Предназначението му е да мисли Божествено чрез нас и за нас. Поради липса на внимание той скача от тема на тема и търси къде ще се закачим, кога ще се сетим за него.

Защо забравили сме, че умът ни е в най-високата част на човешкото тяло и в най-високата част на човешката глава? Учителите задават този въпрос непрекъснато, но елементарният отговор все беше „къде другаде“. От всичко, което човек имаше, умът му остана в най-непривилигировано отношение, а трябваше да е обратното.

Нашето мнение е: за да бъде по-близо до Бога отколкото до земята. Не е удобно просто, най-висшето да седи в г..., с който много от нас показват завидна способност да го правят, т.е. няма да е изненада за никой, ако се окаже, че мястото му за някои е там.

Тайната дори не е, че умът желаел да бъде по-близо до Бога.

НЕ ДОПУСКАЙТЕ УМЪТ ВИ ДА СЕ ВЪЛНУВА КАТО БЕСЕН И ДА СКАЧА КАТО ПОЛУДЯЛ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЕБЕ СИ. Когато е такъв, вие сте негов пленник и такъв оставате завинаги, щом не се познавате и стоите едва ли не като непознати. Той те я яхнал, защото си го пренебрегнал и те е докарал до това положение, но благодарение на тебе, а не на себе си. Опитайте приятелски, с добро и с ВНИМАНИЕТО най-вече!!

Като едно от средствата за разкриване Природата на Ума Будизма сочи Медитацията, Християнството-Молитвата и Исляма-Мантрата. ЕДИНСТВЕНО РАЗКРИВАНЕТО ПРИРОДАТА НА УМА ДАВА ИСТИНСКАТА СВОБОДА. След Свободата очаквайте Радостта и Щастието, ако вработил си, т.е. доразвил разкритите в себе си Добродетели. Прилагай ги и практикувай - в тях се крие човешкото Щастие, като част от Пътя към Отца ни.

Всичко, което отвън идва и до нас се спира е проекция на ума - излязло отвътре навън, т.е. всичко отсъствува, включително и ти!!! До там ни е докарал собственият ни ум, да ни няма по отношение на Бога и Него да Го няма, когато нас ни има. Който ВНИМАНИЕ на УМА си обърне ще установи бързо Три неща:

- Че Бог Има

- Теб те Има

- Но сме един във друг като ЕДНО.

Затова не допускайте, ума си да не познавате и да не се интересувате от него. Не го пренебрегвайте и подценявайте. По-важно от него нищо не е. Той е нашият Бог, докато Бог открием. Сърцето е етап, без който не може, но не важният, щом Кръгът е Мисъл-Сърце-Мисъл. Не го забравяйте, т.е. нищо не забравяйте. Чия мислите е заслугата да ви докара до там да мислите, че вие самите нищо не струвате и че Бог няма? На пренебрегнатият Ум разбира се. Какво излиза, ако се вслушаш:

- Отвън нищо няма.

- Теб те няма.

- Бог няма (от към тебе). И от към мене е същото.

Спасението е в ЛЮБОВТА - ПО РАВНО ВСИЧКО

ДА ОБИЧАШ И ДА НЕ ДЕЛИШ, И ДА НЕ ПРЕДПОЧИТАШ!

Попитай или сам опитай, как се развива едно СЪСТРАДАНИЕ? И го направи, доразвий и дай, за да усетиш ВЕЛИКАТА БОЖИЯ ЛЮБОВ. Само съчувственото състрадание насочено към страдащите и отнемащо част от мъките може и прераства в тъй дълго желаната и жадувана Любов (каквото сега нямаме и не познаваме, но за нея мислим).

В ДАВА четири са същностите, които извисяват човека, но никога не мислете, че сте едно от тях: или всичките или не сте състрадателен:

- Даващият

- Даването

- Даваното и

- Протягащият се е едно „лице“.

Тайна една има в природата на човешкия ум, която го ПАЗИ и тя е, че той сам се пази и може да се само-съхранява, т.е. не е беззащитен, както допускат някои. Недостъпен е за контрол, но само за неуважаващият го. С нищо не може да бъде засегнат човешкия ум като ДАДЕНОСТ. Тайната е: Човешкият Ум не може да бъде засегнат дори от проявите му!!! !!! !!! Самият той не се подава на нищо и само привидно изглежда като неуправляем, но не е така, за които го познават и общуват с него, МИСЛЕЙКИ!!!

Умът е недостъпен за усилия отвън, където Дуалността на Подобието се стреми всячески да го вкара в Раздвоение. Умът знае, че те са илюзии, негови илюзии и не се впечатлява особено. Разберете и вие това хора, за да се сближите със своя ум и не стоите като чужди. Тогава всемирният страх ще изчезне от вас и ще отстъпи мястото си на Състраданието.

Кое от кое идва, как се предизвиква и какво е подреждането?

- Липсата на Страх довежда Състраданието, а консумираното Състрадание поражда Доброто; Направеното Добро количествено прераства в качествена Любов, т.е.

- Бог или Ти (всичко е двойно, но две неща няма)

- Любовта

- Доброто

- Състраданието

- Страха.

Дефиницията за Ума е: В Невидимото е само Светлина... А без Знанието Умът не се изучава! Същественото и съвършено поведение на Ума е: са едновременно и двете, които са едно... Кое е по-важно? Невидимото и Светлината в него или Светлината и Невидимото в нея...? Хайде да мислим! Невидимото и Светлината в него, когато говорим за любовта. Светлината и Невидимото в нея, когато говорим за Мисълта. Ние светим, защото мислим. Спрем ли да мислим настава мрак. Т.е. Мисълта в акция е Светлината. Мисълта в пасивност е Любов. То е ясно, че Невидимото е повече от Светлината! От къде е ясно?

Будизма казва, че умът е Светлина в Пустота и Празнота. Те наричат Невидимото нямане и липса, нещо като отсъствие и затова понякога смятат виновен ума. Когато заговорят обаче за Истинската Природа на Ума изведнъж проблясва, че Той е Всичко. Будизма говори за илюзията отвън, но непрекъснато насочва към Хората, към Действителността, към неща конкретни и определени като същности. Великото Състрадание натам насочват, че и в човека го вкарват, като единствения виновник за страданията си, т.е. ти илюзията чрез външната илюзия трябва да стигнеш до Реалността. Не остана нищо, което да го има и за всичко това е виновен ума, а избора е твой... Кое е вярно и до къде? Повече от нечестно е да не виждаме грешките си или се правим...

Какво означава „Избягвайте мотивации противоречащи на действията ви!“ или не сблъсквайте мотивации и действия. Ролята, мястото и силата на ума никой не иска да види. Колкото повече ума игнорирате, толкова повече страдания си доставяте.

По подобен начин е разнищена и темата за Субекта, Обекта и Намерението (действие), но никъде не стигат до Любовта към Ума. Към всичко друго може, но към ума не, сякаш е табу. Липсва и любовта към сърцето, а да не говорим, че и двете любви към ума и сърцето трябва да текат едновременно, успоредно, паралелно и заедно. Някакъв особен вид разделяне съществува или явно аз нещо не разбирам...

Най-велико от всичко е прозрението почти Проникновение как срещу Добрините и Любовта си да отнемаме мъките и страданията на хората и ги приемаме като свои, за да ги облекчим. Така е, но без Ума не става.

Махнете всички була от Ума си и ще видите Бога -са казали всички учители до един, без изключение.

Добри Мотиви по Пътя към Бога са: Себеотдаването, саможертвата, служенето, добруването, състраданието, алтруизма и прочие.

Кое е първо: Преживяването или Разбирането?

Щом всичко е илюзия, състраданието си кому даваш и от чие страдание вземаш?

Будизма: Осъзнатото страдание на другите води до Състраданието е философския камък на живота.

Пътят към Бога минава и започва първо през Ума. А философският камък е „Превръщането на лошото в добро“. Друг камък няма.

Страданията не са нищо друго освен лечебни кризи, оздравителни процеси и пречиствания в трите свята и в трите тела на човека.

Закъсняха някои теми като „Волята и Вярата“, но щом е трябвало, значи тук им е мястото.

СЪЗНАНИЕ + СМИРЕНИЕ = БОЖЕСТВЕНО РАЗБИРАНЕ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...