Jump to content

Моята гледна точка е Божията


Recommended Posts

Моята гледна точка е Божията

Дъждовни капки тупат

по листата на дървото,

но това не са тъжни сълзи;

това е само мъката на

този, който ги слуша неизвестен.

Неизвестен.

Умее да слуша само Мълчанието, т.е. Листото...

Ако се съмняваш кой от двама ви го има, чуй: съмняващият се... Животът е в две посоки:

- Към Господа... и

- Към Отца ми.

Ето я гледната точка. Само Божията гледна точка е ненагледната. Само Божията гледна точка е Божествена. Само Божията гледна точка е Точка. Точка: ЗА ДА ТИ СЕ ДАДЕ ВИ ДЕЛИ НА ТА!

Защо си умислен? Не знаеш с кой от двамата да излезеш навън, или с кой от двамата в себе си да контактуваш? Едно е ясно - Да Бъдеш Божествен не си подготвен. Оставате ти и животното. С кого няма да се срамуваш? Само с Истинския човек в себе си.

Така стои въпросът и с Духовното, когато сме го пренебрегнали. Докато живеем с материята, прах започва да замрежва очите ни и това Горе наричат „Натрупване на его“. Някой има нужда от Карма. Какво следва? Човек изведнъж ОСЪЗНАВА, че е изгубил личната си свобода и заедно с нея първичната си естественост, станал си сякаш друг и този друг не е харесван... Егото има това свойство, да превръща нещата в боклук. И това казват, че е път - да се превърнеш в камък, и не е нищо?

Нищо скрито не остава... Защо? Всичко отдавна се знае, но ти до него не си стигнал. Такова нещо е знанието: Ти ще отидеш при него, а то при тебе няма да дойде.

Екхарт: Окото, с което Бог вижда, е същото око, с което Бог вижда мен.

Невиждано признание и откровение, което сериозно застъпва въпроса за Тайните. Къде ще се скриеш: скрито няма, Бог всичко вижда; живей така, че да не се налага...

Два начина има да си беден:

- Или всичко си раздал...

- Или никога нищо не си имал.

Когато си обран или ограбен не влиза, не се брои: някой е имал по-голяма Нужда от твоята и я е разрешил.

Когато всичко си раздал съзнателно и доброволно очаквай съвсем скоро момента, да съзреш Истинската СВОБОДА, която във висша бедност се дава и в нищета, но в твоя случай - поради благотворителния ти и състрадателен характер си я получил.

Раздаде ли всичко и направи ли го с любов? Нещо остана ли ти и какво от любовта? Имаш двойно от всичко. Така трябва да е. Остана беден, но богат Духовно! После се оказа, че благодарение на това лошо ти се е случило най-доброто, за което винаги си мечтал: СПЕЧЕЛИ ДУХЪТ НА БОГА!!! Честито Новорождение! И край на бедността завинаги...

Сега да обясним къде е илюзията в раздаването, къде и в твоето обедняване... Какво може да даде човек на бедняка? На бедняка не можеш да дадеш нищо, защото той всичко има и от позицията на Окултизма, нищо не му липсва. Бедният има нужда единствено от това ДА НЯМА НИЩО, но добре знае, че най-голямото богатство на света е неговото. Божието царство притежава, което току така не се дава, защото се заслужава.

Всичко, което на бедния можете да дадете, е да му вземете егото, като го доближите, но трябва да сте съвършено чист. Той в Божието Царство се намира, но с отсянка - все още не може да мисли Божествено... Не се е отказал още от човешкото, а то никого не е довело до Бога и се налага да замениш.

Какво остава му на Слелият се? Последното стъпало от последния етаж на последния етап (епоха), които, както знаете, са 4x4x4.

Дзен: За не-мисленето се мисли без да се замисляш!

Когато Дзен ти е учителят, ти ученико, можеш и да не мислиш, но можеш и да мислиш. Когато Дзен ти е учителят, ти ученико, можеш да мислиш за най-малкото, за най-великото и за най-непонятното, което е Хляба... Житото е над всичко в материалния свят, казва Беинса Дуно, и когато аз чух това, целият настръхнах. Винаги съм мислил, че нещо в този хляб има, което никой не знае и е повече от това, което знаем за него...

Какво е хляба никой не знае. Не мислете!

Дзен е безкрайно мъдро учение и много далновидно. То на един единствен въпрос не е отговорило, не защото не може, а защото нямаше кой да му го зададе. И това беше въпросът за Духовността.

С отговорът завидно се справи: един велик музикант, правейки аналог и сравнение с Джаза: Какво е това Джаз не подлежи на обяснение, но ако го слушаш имаш повече шансове, а най-близо ще бъдеш, ако го изпълняваш лично! Джазът не се разбира, а се събира от любовни звуци!!!

Този недостиг ние хората наричаме „недостиг на дъх“ или „напълване на Душата“, т.е. всичко, което е за Духа. Всички до един в разговорите си го правим, но не се усещаме. Всички споделяме удоволствието си от всичко, което докосва тънката част у нас и я кара да се повдига, което в кръчмите се чува: Цигуларю изсвири нещо за душата! Признанието е механично, но Духовно. Такава е истината - тъжна и жалка, но не и безнадеждна.

!!!Кое е Медитация? - Това пред „това“ е Медитация... А Медитация върху Дзен е това пред „А“, т.е. всичко е Медитация. И всичко е Медитация върху Дзен, а Дзен е всичко, което е, плюс онова, което не е, но в момента вече е, защото „толкова вода изтече“. Дзен е Вход и Изход, но резултатите са различни или както казва Стопард: Всеки изход е вход към нещо друго!

Да се опитаме да дадем продължението, защото съвпада с нашата Гледна точка, а смисълът който крие е загадъчен и красив...

Всеки Вход е едно излизане от собствените ни представи, които са Изходната позиция за сътворението на всичко, т.е. всеки вход е забранен изход, „вход забранен“ или „вход свободен“. Няма вход, няма изход, врата няма, нищо няма, когато Бог в тебе е дал всичко да имаш. Затова отворен бъди и спри да се тревожиш. Дори да умреш, ТОВА Е СПАСЕНИЕ! Така мисли за нещата... Медитацията продължава...

Правилно ли е да излезеш през входа и да влезеш през изхода? Правилното е щом такъв е твоят Избор. Изборът, от къде да минеш си е твой, какво от това, че не било позволено... Стоп. Не е правилно, че не спазваш заповедите, законите, реда и правилата. Всяко нарушение те отвежда отвън, извън борда (ти не си от тази лодка). В системата, в която всеки живее, е длъжен да спазва нормите щом отгоре е избрал ТУК да живее; длъжен си да спазваш установените порядки, а не да ги разваляш или измисляш нови. Правилният начин е да влезеш през входа и да излезеш през изхода... Който излезе през входа и влезе през изхода е забравил кой е! И е дал възможност на животното в себе си да прави нещата безпаметно, безотговорно, по хрумване. Можеш цел да имаш и да минеш откъдето и да е и никой да не те спре или попита, защо и къде, но знай, че Божий закон нарушаваш, а това не е изпълнение на Божията воля. а е против нея. Забравил си, че отгоре обеща да съдействуваш, а не да вървиш против... Такава е Правилната и Вярна Гледна Точка.

Ти, който си тръгнал с цел да минеш на всяка цена, не си ти този, който иска да мине както не трябва. Ти не си животно, което иска да мине от където и да е и от къде на къде някой ще те съветва или спира!

Минаването е мисловен процес, а движението негов резултат. Когато е слаб мисловният процес, движението е илюзия, измислица и приумица, нещо много несериозно.

Откъдето искаш можеш да минеш и никой няма да те спре, но не вървиш в Божия Път, а по заобиколния. Така само лошият минава отвсякъде и лоши следи оставя, а и докато го прави обяснява, че минава точно откъдето трябва. Лесното е право и правилно, но зависи кой го обяснява и за каква цел му се налага да лъже!!! Правилното е, и леко, и лесно, но ново правило вече има... Когато си на пътя можеш да мислиш колкото си искаш, защото на който и път да си, само времето е различно. Ти просто не бързаш, щом сам си избрал да вървиш по кривия път, и затова никой не може да те обвинява. Кой е този, който ще каже кой по кой път да върви, или че даден път е по-добър от друг!?! Твоят път е най-добрия, но за теб, и никой няма право да го променя, защото направи ли го, току що и той от своя път е излязъл. Не се месете!

Който още не е тръгнал съзнателно по никакъв път, нека седне и сериозно да помисли: какво му предстои, какво има да прави и ще се справи ли с наличните условия, възможности и дадености (в себе си). По симпатии не става, трябва ЯСНОТА. Старият път ще оставиш и забравиш в миналото и повече за него няма да мислиш. И трябва знание...

Кое е най-важното? КАКВО ИМАШ В МИСЛИТЕ СИ, а не къде да е!!! Всеки път е твой и по него друг няма да срещнеш, за да си пречите. И мисленето си е твоето, и възгледа, и гледната точка, и мотивацията, и най-накрая -по-прав от тебе никой не е (за всичко твое). Начинът на изразяване на твоето верую е без значение... Значение има единствено СМИСЪЛЪТ. Можеш да работиш върху формата и до някъде върху съдържанието, но върху Смисъла никой не трябва да пипа! А и не може, но може да си навлече неприятност! В този смисъл всяка гледна точка е Божия, но не веднага, а някога.

Нищо ново и свое никой никога не е казвал или измислял сам..., т.е. никой преди Бога не го е имало, за да е казвал някой каквото и да е. Никой нищо ново и свое дори, не може да каже, което преди него някой друг да не е споделил... В света всичко се знае от преди хилядолетия и това не е тайна за милиони. Нищо в този смисъл не е ново и за първи път не се казва... Едно и също се повтаря откакто свят светува и затова се налага човек да бъде скромен. Нищо повече от скромен е най-достойното поведение за всеки уважаващ себе си Духовен Човек!

Кой каквото е казал и кога, не е важно. Важно е ние да го разберем, приемем и проверим, доколко може да свърши работа в нашата схема. Важно е ние да го осъзнаем като личен опит щом до нас се е докоснало. В смисъла си всичко казва едно и също нещо и противоречия няма!!! !!!

В СМИСЪЛА СИ ВСИЧКО КАЗВА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО

И ПРОТИВОРЕЧИЯ НЯМА, КОГАТО ГЛЕДНАТА ТОЧКА Е БОЖЕСТВЕНА!!!

Защо тогава не се разбираме? Всеки спор е просто неуважение и от двете страни, които са го предизвикали, но не са седнали за съгласие, а от скука и най-често никой никого не изслушва, но държи единствено себе си да чуе и другия да бъде добър да гледа от него... Важно е да вярваме във всичко... и на всички... и за всичко... Важно е да се ползваме.

До тук нищо не сме разбрали, ако на първо четене откриваме само по един смисъл в нещата, които учим или четем!!! Нищо не сме разбрали, ако на първо четене, станем и излезем без знание!!! Едва ли, не заявявайки късогледо, че всичко ни е ясно, тайни нямаме и колко сме умни... Смисълът е по-далечен и прицелът: трябва нещата да схванем в ДЪЛБОЧИНА и повече от три значения да търсим, ако искаме да бъдем доволни и се развиваме!!!

Всичко е начин на мислене и тогава гледната точка изскача, но не веднага... Не е обидно, че някой преди нас е казал нещо, което ние сега научаваме или чуваме! Веднага ще отбележиш, ако си наблюдателен и внимателен, че всичко, което някой казва се различава от казаното от другия само по форма и никога по съдържание и смисъл, а това е и най-важното!

Цялата Истина за нещата никой не знае и затова гледни точки с купища се пресичат без да стигнат до Входа, но те до една са с Духовен оттенък и фокус независимо, че участвува и материята. Вечно се разминаваме, споровете остават да висят, но срещите винаги са неизбежни, защото наистина в спора се ражда Истината, т.е. осъзнаването й.

Не е обидно, ако нещо откриеш, но са те изпреварили, т.е. измислили са преди теб... Важно е какво ТО ще ни ползва, а не наше ли е или чуждо като откритие...

Приемем ли веднъж, че всяко нещо, което до ушите ни стига в Божествено, отпада веднага това „кой го е открил или измислил“ преди нас. Смисълът не е в това „КОЙ?“, а ЗАЩО го е казал или измислил, каква е била мотивацията му и допира ли се до нашата. Просто е. Щом до нас е дошла, за нас е и ние трябва да приемем, проверим и

проявим, а не да умуваме кой от кого го е преписал, препрочел и препредал... Всяко нещо, което до теб е дошло идва, за да го прегърнеш, да го използват в своя живот, без значение ти какво мислиш в момента. И не е необходимо всичко да приемаш безрезервно и на доверие - мисъл имаш, ум имаш, разум имаш, какво нямаш, за да се смущаваш! Разсъждавай, размисляй, разбирай и тогава използвай! Никой не е казал: веднага...

Веднъж приел ли си, че всичко е Божествено, означава, че си приел то да е Истина!!! Красиво е да ти поднесат Божията Истина „на тепсия“, но още по-красиво е сам да осъзнаеш защо е такава!!!, т.е. ДА МИНЕ ПРЕЗ ТВОЕТО СЪРЦЕ И УМ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!

Любопитният САМО да види Пътя на Дзен, не е по Пътя и никога нищо не може да види. Дзен е до мислене, а не до гледане...

Дзен: Само сам в тишина, в самота и в мълчание с планината, небето и слънцето се постига Дзен ЕДИНСТВОТО!!!

И тук без Любовта всичко е безсмислено. Тя отваря всички врати, които преди това е затворила. След всяко наше възвишено дело Мракът ще става все по-светъл и по-светъл. Всичко се развива, търсейки Развитието си и развитието на всичко. Който мисли, че владее Любовта е роб, а когото Любовта владее е щастлив човек.

В момента състоянието ни е плачевно: намираме се в незавидната роля и участ на суетния и високомерен простак, чиято липса на знание и съвест е спомогнала да стане жертва на собствените си клишета и слепота, само защото Бог и Душата му отрича или се дразни, когато му говорят за тях. ТОЙ „постигналият всичко“ с Насилието е непобедим, неуязвим и сякаш вечен, но забравил е, че нещата не работят отвън, а отвътре!

А в същото време никой не знае по-добре от себе си как се спасява „своята“ Душа. ПРЕРАЖДАНЕТО Е ПОДАРЪК. Повтаряш един и същи клас, докато научиш урока си!

СЛОВО + ИСТИНА = БОЖЕСТВЕНО ПОСЛАНИЕ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...