Jump to content

Млечен компрес


Recommended Posts

МЛЕЧЕН КОМПРЕС

Нашият народ е прилагал млечния компрес още от най-стари времена. Той може да бъде цял или частичен.

Действието на млечния компрес е успокоително, нервно укрепващо и чудно освежително. Оттук идва и голямата полза на целите или частичните влажни увивания с мляко. Млечният компрес намира приложение при някои видове кожни болести, при простудни заболявания, ставни болки, преумора и др.

Той се прави по три начина:

1. Обикновен млечен компрес със сурово мляко. Прави се, както коремният компрес, без мушама. Млякото трябва да бъде топло, но не варено. Мократа подложка на млечния компрес се натопява в мляко, но не се изцежда много (както това се прави при водния компрес).

Направеният компрес стои обикновено един-два часа, но ако болният заспи, оставя се, докато се събуди. След това се снема, а мястото се измива с топла вода, в която може да се постави малко оцет. Компресите биват цели (на цялото тяло) или частични (на отделни телесни части).

Правят се ежедневно или през ден.

2. Млечен компрес с прясна несолена извара. Взима се 1 л сурово мляко и в него се изстисква сокът на един лимон (при липса на лимон се сипва 1 кафена чашка оцет или пък 5-10-15 супени лъжици кисело мляко в зависимост от вкисналостта му).

След половин час млякото се слага на огъня да заври. От присъствието на лимоновия сок (оцета или киселото мляко) прясното мляко се пресича и цвикът му се отделя настрана. Подир това, докато изварата е още топла, с нея се намазва половината на едно платно на дебелина пръст и половина, завива се с другата половина и се слага на болното място. Държи се, както обикновеният млечен компрес. Този компрес е особено полезен при бронхит, пневмония, бронхопневмония, простуден плеврит и др.

3. Млечна „жилетка“ с мляко, суроватка или извара. Прави се по същия начин, както и „гръден компрес - жилетка“, но с мляко, суроватка или извара. Добре е изварата да е топла и да е поставена в торбички от тънко платно, зашити от вътрешната страна на „жилетката“, след това върху й да се постави вестник, отгоре една стара блуза и най-подир вълнената фланела, добре бинтована, за да не студи на болния.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...