Jump to content

Парни (горещи) компреси


Recommended Posts

ПАРНИ (ГОРЕЩИ) КОМПРЕСИ

Парните (горещи) компреси успешно заместват частичните парни бани и са мощен лечебен фактор. Оказват въздействие чрез топлината, като улесняват оздравителните процеси. При необходимост действието им може да бъде и по-продължително. Правят се като обикновен съгряващ компрес, като платното се намокря с гореща вода (внимава се обаче да не се изгори кожата). Тези компреси са отлично средство за уталожване на болките, за подобряване на апетита, за премахване на запека, при бронхит, остри гнойници, ставни заболявания.

Тези компреси са забранени при опасност за кръвоизлив от белите дробове, стомаха, червата и други.

Парните компреси се правят по няколко начина. Тук ще разгледаме по-често употребяваните.

Обикновен парен компрес

Нагъната 8-10 пъти кърпа (хасено, фланелено или друго парче плат) се натопява във вряла вода, като се държи с щипци (маша) и се изстисква (добре увита в друга, суха кърпа) с помощта на дървена лъжица между две дъски (като се стъпи върху тях). Изстисканият компрес се завива в двойна вълнена обвивка, опитва се на бузата да не пари и след това се слага на болните места, като отгоре се поставя мушама или грейка, за да се задържи парата по-дълго време върху болното място. В началото се повдига по малко, за да не изгори болния, след което пак се слага. Това се прави 2-3 пъти, догдето кожата свикне с топлината. Самият парен компрес се подновява през няколко (15-20) минути три-четири пъти, докато кожата хубаво почервенее. След това мястото бързо се измива с топла вода и се обвива със суха, топла кърпа. Такива компреси могат да се правят 2 до 3 пъти на ден.

Парен компрес с горещ, полусварен ечемик

Според нуждата и размера на болното място се сварява от четвърт до един килограм ечемик така, щото зърната да омекнат значително и да могат с нокътя да се разчупят. След това ечемикът се прецежда и се изсипва в платнена торбичка. Опитва се на бузата да не пари силно и се поставя върху болното място.

Парен компрес с гореща сварена зелка

Според нуждата на болното място се сварява половин до една прясна зелка, след което се смачква и се изсипва в платнена торбичка. Поставя се както компрес с полусварен ечемик.

Парен компрес с трици

Попарват се необходимото количество трици с малко вряла вода, колкото да се овлажнят, но не и да се намокрят, разбъркват се добре и се изсипват в платнена торбичка. Компресът се поставя по описания вече начин.

Парен компрес с готварска сол

Взима се 250-300 г готварска сол и се загрява в бакърен или алуминиев съд на огъня до степен да не изгори кожата. След това се изсипва в платнена торбичка с размерите на компрес за шията. Опитва се още веднъж на бузата да не пари и се връзва предимно на предната част на шията, като отгоре се слагат вълнено парче и мушама.

Държи се, докато солта изстине. След това солта се маха и остава само вълнената превръзка.

Особено добро средство е при остра пресипналост и загуба на гласа от простуда.

Парен компрес с одеяло или черга

Върху кревата, където ще легне болният, се поставят едно или две одеяла или черги, а върху тях чаршаф. Взима се трето одеяло, сгъва се и се потапя в гореща вода (до 60°С), след което се изстисква. Постила се върху чаршафа и болният ляга върху него, като се завива с горещото одеяло, чаршафа и останалите одеяла. В късо време тялото се затопля. Топлината трябва да бъде поносима. Компресът се държи 15 минути. Този компрес е отлично средство за предизвикване на бързо и изобилно изпотяване при простуда, действува енергично на сърдечносъдовата система, поради което трябва да се избягва при възрастни лица, малки деца и отслабнали хора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...