Jump to content

Запарки за изпотяване


Recommended Posts

ЗАПАРКИ ЗА ИЗПОТЯВАНЕ

Друга група процедури, които по действие наподобяват на парните бани, но при тях действува топлината, която предизвиква изпотяване, народът нарича запарки с изпотяване.

Запарка с гореща морска сол

Два-три килограма морска сол се загряват в тепсия на огъня до температура, търпима върху кожата. След това солта равномерно се разстила в горната половина на кревата, покрива се бързо (за да не изстине) с вълнено одеяло и болният ляга върху солта така, че тя да топли целия му гръб. Болният се покрива плътно с 3-4 одеяла и лежи върху солта 1 час. След като болният се изпоти достатъчно, пренася се, добре завит, на друг креват, предварително затоплен, за да се препоти. След това му се прави охлаждане по описания начин.

Тази баня е особено ценно средство при простудни и възпалителни белодробни заболявания.

Запарка с горещ полусварен ечемик

Три-четири килограма ечемик се вари 15 минути, но не и да се развари. След това се изцежда и се опитва да не пари. Разстила се равномерно в горната половина на кревата (предварително застлан с чаршаф) или пък се изсипва в калъф от възглавница с големина на целия гръб на болния, поставя се на кревата, като се разстила равномерно. Отгоре се покрива с тънко одеяло и болният ляга върху ечемика така, че той да топли (а не да пари) добре гърба от шията до опашката му. След като болният се изпоти достатъчно или пък банята му досади, или се пренася на друг креват, за да се препоти, или пък се изтегля внимателно калъфът с ечемика и болният отново се завива, за да се препоти. След препотяването се прави охлаждане. Особено ценно средство е при простудни заболявания.

За да могат децата по-лесно да понасят тази баня, преди да легнат върху ечемика, с дланта на ръката се разтърква гърбът им, докато се затопли.

Прави се така: болният сяда облечен до силно горяща печка и непрекъснато пие на глътки гореща вода или горещ чай от лайка, липов цвят или други билки.

След като изпие една след друга 3-5 чаши, болният се изпотява обилно, увива се в едно-две одеяла, за да продължи потенето, след което се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода. Тази запарка народът ни я нарича ергенска.

Частична (местна) парна баня

Частичната парна баня се прави така: поставя се върху самото болно място обикновен компрес, натопен във вода (25°С), и през компреса болното място се напарва с гореща тухла, с шише, пълно с вряла вода и увито във вълнена обвивка, или по някакъв друг начин. Образува се влажна топлина, която оказва действие на болното място. Ако се налага, процедурата може да се повтори след 1-2 дни. След тази парна баня болното място се изтрива с хладка вода (25 °С) и се прави масаж. След това се поставя коремен компрес.

Към такива местни парни бани се прибягва при болни с разстроена нервна система, при изтощени болни. Продължителността на тази процедура е от 10 до 30 минути.

Изпотяване на кърмачета и деца до шест години

Средствата за изпотяване на кърмачетата и по-големите деца според възрастта на детето и условията вкъщи трябва да се прилагат много внимателно.

На малките деца до 6 години вместо парна баня може да се направи цяла синапова (хардалова) баня (38°С за 10-15 минути), а при липса на синап - солена баня или пък баня с отварка от трина. Ако няма възможност да се направи цяла баня, се прави „парна баня на главата“; като се изпоти челото, детето се увива в хавлия и с 1-2 вълнени одеяла и се слага на кревата, за да се препоти. След препотяването се прави фрикция с вода (25°С) или още по-добре коремен компрес, натопен във вода (30°С). Резултатът от тези бани е същият, както от другите.

1. За деца: тялото на болното дете се намазва със смес от чист зехтин, винен оцет и белтък от яйце по равни части или пък със смес от несолена свинска мас (1 супена лъжица), разбъркана с 1/2 таблетка аспирин или хинин. След това се постъпва, както е казано в точка 2.

2. За възрастни:

I начин- тялото на болния се намазва със смес от счукан чеснов лук, винен оцет и зехтин (по равни части). След това се увива с 2-3 одеяла, както при сухо увиване. Малко време след увиването болният усеща неразположение, след което започва да се изпотява и температурата спада. След като се изпоти обилно, болният се развива, избърсва се внимателно под последното одеяло със суха кърпа и се пренася на друго легло да се препоти. След това се избърсва с влажна кърпа, натопена в хладка вода (25°С), преоблича се и се оставя да спи, като на корема му се поставя компрес, натопен в хладка вода (25°С).

II начин - тялото на болния се намазва (разтрива) със смес от сок от счукан и изстискай чеснов или кромид лук, оцет и сол или пък със смес от вода, оцет и сода бикарбонат (по 100 грама от всичко). След това се постъпва както при първия начин.

III начин- тялото на болния се намазва със смес от лимонов сок (2 части) и готварска сол (1 част). След това се постъпва както при първия начин.

IV н а ч и н - на болния се облича „мокра риза“, натопена в смес от винен оцет (3 части) и вода (1 част). След изпотяването тялото се измива с хладка вода.

Опушване с ориз и тамян

В народната медицина това опушване се препоръчва като един от най-нежните случаи за изпотяване. В мангалче (паница) се поставя пепел и върху нея 3-5 добре разгорени въглена. Разгарянето на въглените да се прави на открито, а не в помещението, където е болният. Така приготвено, мангалчето (паницата) се поставя между краката на болния. Болният се съблича гол и сяда на детско столче в леглото си и много внимателно и добре се завива от второ лице заедно с мангалчето така, че главата му да бъде отвън завивките. Върху жарта се поставят 20-30 зърна ориз или 10 зърна тамян и се оставя пушекът на ориза или тамяна да бие голото тяло, като при това се следи пушекът да не излиза навън от завивката. След като изгори оризът (тамянът), болният ляга, завит добре от второ лице с 2-3 одеяла по начина, изложен за „сухо увиване“, и потенето започва. Ако от първото опушване не се постигне резултат, след два дни опушването се повтаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...