Jump to content

Recommended Posts

КЛИЗМИ

Клизмите имат широко приложение както при здрави, така и при болни деца и възрастни. Биват очистителни и лечебни. Употребяват се при запек, при остро и хронично възпаление на тънките и дебелите черва и при редица други заболявания. Чрез клизмите се очистват червата от застояли изпражнения, вкарват се различни медикаменти, а при тежки заболявания и хранителни вещества.

Според предназначението си клизмите се правят с обикновена вода или с прибавка на други вещества.

За нея е необходимо 1 л топла вода с температура 37°С. Иригаторът и ръцете на обслужващото лице трябва предварително да са добре измити. Прави се по следния начин:

1) Промивникът (иригаторът) се закачва на височина около 1-1,5 метра над леглото.

2) Изпуска се въздухът от каучуковата тръбичка.

3) Болният ляга на лявата си страна с малко повдигната задна част на тялото.

4) Второ лице или самият болен хваща наконечника на тръбата (предварително намазан с вазелин, масло или сапун), внимателно го вкарва на около 8-10 см в дебелото черво и отваря канелката, за да изтича водата. Ако водата не тече, наконечникът се издърпва малко назад.

5) Ако болният не може да задържа водата, докато наконечникът е още вътре, се поставя кърпа под него и се притискат двете страни на задния му проход (ануса), докато водата влиза.

6) След като изтече всичката вода от иригатора или толкова, колкото може да се търпи без напрежение, канелката се затваря, наконечникът се изважда и болният полежава 3-5 минути на дясната си страна, за да може вкараната вода да проникне по-дълбоко в червата.

При нужда водата може да бъде по-топла или по-хладка. За децата се препоръчват обикновените гумени тулумбички (круши), които се продават по аптеките.

При вкарването на водата маркучът на иригатора от време на време трябва да се притиска с пръстите, за да се намали натискът на водата. След като се вкара водата, болният трябва да се старае да я задържи няколко минути. След това червата се изпразват естествено, а коремът се натиска леко с двете ръце, за да се улесни преминаването на изпражненията през червата.

При кърмачета очистителната клизма може да се замести със специални свещички (продават се по аптеките) или пък със сапунче, приготвено от тоалетен сапун във вид на свещичка и намазано с вазелин или олио. За очистителна клизма при деца от 1 до 3 години са необходими 100-200 г вода; при деца от 3 до 6 години - 200-350 г вода; при деца от 6 до 10 години - 350-600 г вода; при деца от 10 до 14 години - 600-800 г вода.

С чай от лайка. Четири супени лъжици цвят от лайка се попарват с 1 л вряща вода. Клизмата с такава вода действува успокоително например при спазми в червата. Температурата на водата е 37°С.

С чай от лайка, сол и сапун. В 1 литър чай от лайка се прибавят 1/2 чаена лъжичка готварска сол и 1 супена лъжица течен сапун. Нужни са около 2 литра вода. Употребява се за отстраняване на втвърдени изпражнения.

Със зехтин и сапун. Една супена лъжица течен сапун се разбърква с топла вода, докато се образува пяна. Прибавят се 1-2 лъжици зехтин или по равни части зехтин и глицерин. Тази клизма е добра при хроничен запек.

С отвара от ленено семе и лайка. Една супена лъжица несмляно ленено семе се вари 10 минути в 1 л вода. След това се отстранява от огъня и във водата се попарват 2 супени лъжици лайка. Препоръчва се при възпаление на дебелото черво (колит).

С бяла пръст. Разтварят се 250 г бяла пръст, купена от аптеката, в 1 л вода.

Със скорбяла. Към 1/2 л вода (42-45°С) се прибавят 50 г скорбяла. Намира приложение при раздразнения на червата.

Задръжни клизмички

След като се изхвърли напълно вкараната с обикновената клизма вода, след половин час наново се вкарва още четвърт литър от топлата вода (37°С) и се задържа през нощта. Тази вода (задръжна клизма) ще се поеме от лигавата ципа.

Задръжни клизми могат да се правят и самостоятелно:

С гореща вода - 200-300 г вода (42-45°С). Действува много добре при спастичен запек, колики, мъчно уриниране и болезнена менструация.

Със студена вода - 200-300 г вода (18-20°С) 1 до 3 пъти дневно. Прилага се при хемороиди, неврастения, полова възбуда, детски спазми и др.

Със зехтин - вечер в коленно-лакътно положение се вкарват 125— 200 г зехтин с телесна температура. Държи се 5-6 часа. Препоръчва се за размекване на твърди изпражнения, при запек и други.

За да навлезе по-дълбоко водата, коремът леко се масира нагоре (към пъпа).

При тежък запек задръжната клизма може да се повтори 5-6 дни последователно, като във водата (не и зехтина) се прибавя и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. След това до урегулирането на стомаха достатъчно е да се направи веднъж или два пъти в седмицата.

  • Thanks 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...