Jump to content

Минерални бани и курорти


Recommended Posts

МИНЕРАЛНИ БАНИ И КУРОРТИ

Минерални бани и пиене на минерална вода

Още от древно време е известно благотворното действие на минералните води, употребявани както за бани, така и за пиене.

Според състава и температурата им те се прилагат с успех при лечението на редица заболявания на храносмилателната система, на черния дроб и бъбреците, при някои ставни и нервни заболявания и др.

Необходимо е, преди да предприеме лечението с бани (балнеолечението), болният да се посъветва с лекар какви са най-подходящи за него и какъв режим трябва да спазва: продължителност на банята, почивка и т. н. Бани не трябва да се правят, когато болестта е в остра форма, както и при голямо изтощение, при тежки заболявания, сърдечна воднянка, гръдна жаба, възпаление на бъбреците, бременност, белодробна туберкулоза и др.

Балнеолечението оказва по-пълно въздействие, когато е съчетано със спокойствие, умерени движения, диета, масаж, гимнастика и различни развлечения.

От правилното свързване на всички тези фактори зависи и благотворното влияние на баните. Обикновено лечението с минерална вода трябва да продължи поне три години по 1 месец, защото с частичното използуване може да има подобрение, но много рядко пълно излекуване.

Пиенето на минерална вода има лечебен ефект предимно при заболявания на стомаха и червата, на черния дроб, бъбреците и др. Пиенето на вода става умерено 5-6 пъти на ден, като не се изпива повече от 150-200 г наведнъж, най-много 1 л на денонощие.

При поемане на по-големи количества се обременява сърдечносъдовата система и могат да настъпят усложнения.

Балнеолечението винаги трябва да се провежда строго индивидуализирано, по препоръка на лекар. Само за сведение и за да се разбере по-нататъшното ни изложение, тук привеждаме списък на някои от по-важните балнеолечебни места в България.

Списък на по-важните лечебни минерални извори в България

1. За неврастения (нервна слабост, изтощение): Банкя, Вършец, Княжево, Хисаря, Белчин, Бургас, Сливен, Хасково, Наречен и др.

2. За ишиас: Овча купел (София), Костенец, Горна баня, Банкя.

3. За невралгия: Горна баня, Велинград (Чепино), Белчин, Костенец, Добринище, Момина баня (край Костенец), Стара Загора, Панагюрище, Овча купел, Карлово, Марикостино.

4. За парализи: Банкя, Долна баня, Карлово, Кортен и др.

5. За кожни болести: с. Железница (Софийско), Момин проход.

6. За пикочните органи: Хисаря, Горна баня, Долна баня, Панчарево, Сливен, Стара Загора, София, Момин проход, Ловеч, Айтоски бани, Сепарево, Кортен, Клисура, Княжево, Добринище, Велинград (Вельова баня).

7. За жлъчни заболявания: Хисаря - Момина баня, Горна баня и др.

8. За болестите на женските полови органи: Кюстендил, Горна баня, Хисаря и др.

9. За подагра: Княжево, Овча купел (София), Панагюрище, Хисаря, Трявна, Стара Загора, Кортен, Меричлери, Велинград (Вельова баня), Бургас, Баня (Разлог) и Брезник.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...