Jump to content

Кални бани


Recommended Posts

КАЛНИ БАНИ

Минерални кални бани

Калните бани са добро, подпомагащо лечението средство, което също трябва да се прилага след лекарска консултация.

У нас на много места има изградени калолечебници, които използуват естествено натрупалата се лечебна кал. Тя има високо съдържание на газове, въглена киселина, въглерод, сероводород и минерални вещества. Според съдържанието на минерални вещества баните имат различно предназначение: против ревматизъм, невралгии, парализи, болести на женските полови органи, подагра и други.

За приготвяне на кална баня минералната кал се очиства от твърдите частици (камъчета и пр.), натрошава се на дребно и се разбърква с гореща вода от съответния минерален извор, докато стане на каша. След това температурата й се регулира. Калните бани се правят при 30-36°С в продължение на 1/4-3/4 часа като цяла или половин вана. По-топла от 36°С кал се употребява само за частични вани или за компреси. След калната баня следва измиване с топла вода или пък вземане на цяла вана с обикновена вода около 36°С.

Домашни кални бани

Болният се поставя до кръста или до гърдите в корито или вана, където е забъркана глина. Тя се изкопава от дълбочина 1-2 метра и се изчиства от всякакви примеси. След това се приготвя както за глинен компрес. Продължителността на банята е от 20 минути до 1 час. Добре е да се прави сутрин след ставане или вечер преди лягане. След банята следва измиване както по-горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...