Jump to content

Събиране и сушене на билки, корени, семена и други


Recommended Posts

СЪБИРАНЕ И СУШЕНЕ НА БИЛКИ, КОРЕНИ, СЕМЕНА И ДРУГИ

Своите лековити качества тревите запазват само една година. Ето защо всяка година трябва да се възобновява техният запас. Пресните билки са по-лековити от сушените.

Корените на едногодишните растения трябва да се изкопават късно през есента същата година. А двегодишните и многогодишните корени трябва да се изкопават през пролетта на втората година, преди да се развият листата, или ако корените са много нужни, късно есента на първата година. За употреба трябва да се оставят само сочните, плътните, целите, никъде неразвалени корени. Неароматичните корени трябва да се измият и очистят, а ароматичните само да се изтрият със суха кърпа.

Ако корените са доста сочни, режат се на пластинки или на колелца, след това се нанизват на конец и се сушат на сенчесто, проветриво място. Несочните корени се сушат цели. Ако пък времето не е благоприятно за изсушаване, може да се използува топлината на изстиваща пещ.

Изсушените неароматични корени се пазят в дървени кутии на сухо, прохладно място. Ароматичните корени трябва да се пазят в плътно затворени тенекиени или стъклени съдове, които също се държат на студено, сенчесто място.

Билките или листата на миризливите растения трябва да се събират млади, сочни, и то през време на цъфтене. Пролетното събиране се смята за най-добро. То трябва да става в ясен, сух ден, най-добре на пладне. Събраните листа трябва да бъдат чисти, пресни, неповехнали. Разстилат се за сушене на тънък слой под сянка върху хартия или чаршаф. Тревите, които се събират със стеблата, се свързват на връзки и се окачват на сенчесто и ветровито място - най-добре под покрива. Ако тревите или листата не съхнат лесно и има възможност да плесенясат, по-добре е да се сушат в топла стая.

Цветовете трябва да се събират през време на тяхното цъфтене, защото тогава са най-лековити. Ароматните цветове не трябва да се събират преди изгрева на слънцето, а неароматните се събират денем, след като е минала росата. Най-добре е да се сушат цветовете на умерена изкуствена топлина. Неароматните цветове се пазят в кутия, а ароматните в добре запушени стъклени съдове, които се държат на сухо и студено място.

Семената и плодовете трябва да се събират, след като узреят напълно. Семената се пускат във вода и за употреба се оставят само тези, които потъват, а другите се изхвърлят.

Кората, шишарките и пъпките е най-добре да се събират напролет, преди да поникнат листата. Мъхът и затаилите части трябва да се изхвърлят, а годните части да се сушат при умерена температура. Кората се снема от младите здрави дървета и от техните клони.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...