Jump to content

Recommended Posts

ДЪВКАНЕ

За да се получи най-голяма полза от храната, тя трябва да се раздробява добре със зъбите и достатъчно да се пропие със слюнка. С механическата дейност на дъвкането започва и отделянето на слюнката. Не трябва да се поглъща никаква твърда храна, преди да е направена на каша в устата.

Дъвкането е извънредно важен фактор за запазване на здравето и за продължение на живота. Затова не бързайте, когато се храните!

Много важно е също и настроението във време на ядене. Гледайте да отпъждате мрачните мисли, защото така усвояването на храната ще е по-пълно. Следователно на дъвкането трябва да се отдава нужното внимание.

За да може дъвкането да става добре, необходимо е зъбите да бъдат в добър ред. Ако искате да имате представа за състоянието на стомаха някому, погледнете зъбите. В лошо състояние ли са те, то и стомахът е в лошо състояние. Човек, който е занемарил своите зъби, е занемарил здравето си и сам руши своя организъм и съкращава живота си. Той гълта храната на едри парчета, разваля стомаха си и целият организъм гладува. На зъбите следователно трябва да се отдава нужното внимание, за да бъдат те винаги здрави и да изпълняват предназначението си.

Слюнката е помощно средство за ферментно разграждане на нишестето и превръщането му в захари. Поради това всички съдържащи нишесте хранителни продукти трябва да се ядат предимно сухи, понеже така ще се улесни просмукването им със слюнка. Освен това изпитан факт е, че образуването на храносмилателните сокове е в зависимост от намиращите се чувствителни клетки във вкусовите брадавички. Затова би трябвало всяка частичка от храната да се яде и сдъвква грижливо, за да дойде в допир с тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...