Jump to content

Растителни масла


Recommended Posts

РАСТИТЕЛНИ МАСЛА

Маслен зехтин. Добива се от маслини и има златистожълт цвят. При запазване в метални или дървени варели маслото има слабо жълто-зеленикав цвят, който се изменя в златистожълт, щом маслото се налее в шишета и се остави на светло.

Най-хубаво маслинено масло (зехтин) се добива чрез леко изстискване на напълно узрели маслини. То е много хранително и вкусно.

Маслиненото масло е много ценна храна. То съдържа лесно смилаеми мазнини и е богато с витамини. Заедно с лимонов сок то е съвършена подправка на салатите, на които придава добър вкус и висока хранителност.

Използува се при бъбречни и жлъчни заболявания.

Олио (оливия). Олиото е рафинирано растително, най-често слънчогледово масло. То се използува ежедневно във всяко семейство за готвене и за подправка на салатите.

При нужда олиото може да се „рафинира“ по-добре в домашна обстановка по следния начин: 1 л олио се вари 1 час в 2 л вода и 50 г оцет. След това съдът се оставя настрани два-три дни, докато непотребните вещества се утаят на дъното на съда. Най-после внимателно се отлива маслото от водата и другите утайки и се получава чисто олио.

Шарлан (нерафиниранорастително масло). Може да се получи от пресоване на орехи, фъстъци, сусам и слънчоглед.

Такова растително масло е много полезно и ако не е по-старо от шест месеца, не дава киселини в стомаха. Не е необходимо шарланът да се преварява, а за да му се отнеме неприятната за някои миризма, трябва преди употребата му да се препържва с едно малко парче хляб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...