Jump to content

Захар, захарин, мед и захарни произведения


Recommended Posts

ЗАХАР, ЗАХАРИН, МЕД И ЗАХАРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ

Захар. Захарта е продукт с висока калорична стойност. Тя осигурява по-голямата част от необходимите на организма въглехидрати и е важен енергетичен източник. Употребена в умерени количества, тя се понася добре. При прекомерна употреба на захар обаче намалява апетитът, получават се храносмилателни разстройства. Освен това тя не съдържа витамини или минерални соли. Ето защо деца, които се хранят повече с хляб и захар или употребяват много сладкиши, не получават достатъчно градивен материал. Плодовата захар и медът правят изключение, защото съдържат достатъчно витамини и минерални соли, необходими за изграждането на здрави зъби.

Затова е за препоръчване да се яде по-малко захар, а повече мед. На децата давайте повече мед, за да бъдат здрави и жизнерадостни!

Захарин. Захаринът се добива в големи количества при химическата преработка на каменните въглища и представлява бели, мъчно разтворими кристали, които при 220°С се разтапят.

Захаринът има металически вкус и е мъчно разтворим в обикновена вода. При прибавяне на сода за пиене се увеличава разтворимостта му и се отстранява лошото му действие върху храносмилането. Сладостта му е 400-500 пъти по-голяма от тази на захарта.

Захаринът не е хранителен продукт, а само вкусово вещество и не се възприема от организма. Няма влияние върху растежа и възобновяването на изхабените клетки за организма, както захарта. При продължителна ежедневна употреба от 0,1 до 5 г може да предизвика стомашни болки, повдигане, храносмилателни разстройства, бъбречно дразнене и др. Поради това захаринът не се препоръчва на старци, деца, бременни жени, кърмещи майки и болни. Употребява се главно за подслаждане на чай, кафе и др. при диабетици и при затлъстяване.

Пчелен мед. Пчелният мед е изключително полезен и лесно усвоим от организма хранителен продукт, особено за деца, за изтощени болни и преболедували.

Медът съдържа малко витамини, но осигурява на организма значителна енергия. Медът влияе благотворно върху целия организъм, успокоява нервите и засилва дейността на сърцето. След боледуване той ускорява възвръщането на силите.

Добре е медът да се взема с млякото по една чаена лъжичка пър-воначално, като постепенно количеството му се увеличава до три чаени лъжички дневно.

Като храна медът е особено полезен и подходящ и за деца, които обикновено имат влечение към сладкото изобщо. За тях трябва да се подбира хубав, бистър, течен мед, защото те често отказват да взимат мътния и кристализиралия мед. На кърмачетата медът първоначално се дава колкото едно грахово зърно и постепенно се увеличава.

Против кашлица и хрема медът се пие сварен с топла вода и лимонов сок.

Медът е особено добра храна за всички, които страдат от бъбреци и черва. Също така добро средство е и за урегулиране движенията на червата.

Медът облекчава работата на сърцето. Освен това той е отлично средство и за разхубавяване на лицето, тъй като придава хубав розов цвят на кожата. Медът засилва мускулите еднакво добре при слабите и силните деца, спомага за по-бързо настъпване на лек и освежителен сън. Затова той се препоръчва вечер особено на онези, които мъчно заспиват. Такива лица трябва вечер преди лягане да изпиват по една чаша топло или само позатоплено мляко, към което е била прибавена една супена лъжица мед. Взимането на големи количества мед наведнъж не е препоръчително. Както всяка твърда или течна храна, тъй и медът трябва да се дъвче, за да се ослюнчи.

Мармалади от различни плодове

Мармаладите от различни плодове, домати, шипки и смес от тях със или без захар са приятна и силна зимна храна за закуска и десерт. Снабдяват организма с въглехидрати и витамини, действуват добре на храносмилането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...