Jump to content

Необходими и полезни хранителни продукти и напитки


Recommended Posts

НЕОБХОДИМИ И ПОЛЕЗНИ ХРАНИТЕЛНИ

ПРОДУКТИ И НАПИТКИ

Хляб (бял и черен). Хлябът е присъща на българина храна и се използува като допълнение към основната храна. Той се среща на всяка трапеза и е полезен за всички възрасти.

У нас съществува голямо разнообразие на хляб. Съдържанието на хляба (белтъчини, въглехидрати, витамини, соли) е различно в зависимост от вида му. Белият хляб (от бяло брашно) не съдържа обвивките на зърната и поради това е по-беден на витамини от групата В.

Черният тричен (пълнозърнест) хляб е особено полезен за тези, които страдат от запек, а се препоръчва и при някои други заболявания. Има и други диетични хлябове (безсолен, млечен и др.) със специално предназначение.

Готварска сол. Тя е необходима за правилното развитие на организма, една от основните подправки в нашата кухня. Възрастният човек има нужда от 5-9 г, децата от 2-5 г готварска сол на денонощието, включително и вложената в храната. За съжаление много често у нас се злоупотребява със солта, като се приемат много по-големи от физиологичните изисквания количества сол.

По-голямото количество сол в храната дразни стомашната ципа (лигавица) и може да предизвика различни стомашни смущения, включително гастрит и язва. Страдат също и бъбреците, през които става изхвърлянето на излишната готварска сол.

Като една от причините на атеросклерозата и на високото кръв-но налягане, на някои кожни страдания, на хронични възпалителни заболявания на храносмилателните органи и др. се приема, че е излишната готварска сол.

Оцет. Оцетът се получава при ферментация на виното. Той е вкусова подправка, която, употребявана умерено, повишава апетита и подобрява храносмилането. При прекомерна употреба оцетът дразни стомашната лигавица, бъбреците и води до някои смущения.

В много случаи е добре оцетът да се заменя с лимонов сок.

Тахан. Таханът е усилваща храна за слаби и болнави деца. Яде се в смес с пчелен мед или гроздов мед, с петмез, със захар, мармалад. Много е вкусен и когато се яде с хляб. Действува добре при язва на стомаха, гастрит и други стомашни заболявания.

Таханът се употребява и при рани от изгаряне и болни от хемороиди с много добър ефект: хемороидалните възли се свиват, кръвоизливите спират.

Боза. Бозата е широко разпространено в балканските страни питие. Прави се от просено брашно. Съдържа ценни минерални соли. Подходяща е за слаби и анемични хора. При инфекциозни и тежки заболявания може да се употребява и вместо мляко, защото действува и дезинфекционно на червата, регулира храносмилането: променя благоприятно ферментацията на червата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...