Jump to content

Отравяния с хранителни вещества


Recommended Posts

ОТРАВЯНИЯ С ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Отравяне с месо

Шест до четиридесет и осем часа след употребата на месото (развалено или заразено) се появяват повръщане и диария, болки в корема, главоболие, понякога изриви, повишение на температурата.

Лечение. Веднага трябва да се повика бърза помощ (лекар) и да се приложи болнично лечение.

Първа помощ. До оказването на бърза лекарска помощ болният да пие прясно мляко, много течности или пък отварка от жълт и червен кантарион и бял равнец.

Вместо вода по-добре е да се пие отварка от овес или пък медена вода.

Отравяне с риба

Отравянето започва със силни болки в стомаха, студена пот, повръщане и диария, виене на свят. Може да настъпят парализи, конвулсии, задух и сърдечна слабост.

Лечение. Болният трябва да постъпи на болнично лечение. Да се повика веднага „Бърза помощ“ (лекар). До пристигането на лекар народната медицина препоръчва да се изпие 1 винена чашка разтвор от хума (бяла пръст - Bolus alba от аптеката).

Приготовление: 1 изравнена чаена лъжичка бяла пръст се запарва със 75 г вряща вода, разбърква се добре и като поизстине, се изпива наведнъж (от този разтвор болният ще повърне и ще му олекне). След това може да се изпие още 1 чаша.

Лечението, както казахме, е болнично.

Отравяне с месни консерви

Причини. Отравяне с развалени суджуци, пастърма, луканка, пушена риба, консервирано месо и др. Най-често става при консумация на недостатъчно стерилизирани хранителни консерви.

Признаци. При тежко отравяне болният повръща, има болки в корема, диария, сухота в устата и гърлото, силна жажда, пресипналост. Съзнанието е запазено.

Предсказание. Сериозно, защото дава висока смъртност.

Предпазване. Състои се в избягване на всички хранителни продукти, които са подозрителни, че са развалени, например ако миришат, ако са омекнали и не изглеждат пресни.

Лечението е болнично. До идването на лекар на болния да се окаже първа помощ: да изпие една чаша горещ содов разтвор; 15 минути след него да му се даде 1 супена лъжица прах от изгорен картоф или пък животински медицински въглен от аптеката, разбъркан със сироп или мед, и след него да изпие 1 чашка чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне 30 минути) или пък отварка от ленено семе (1 супена лъжица в 500 г вода ври 10 минути; като изстине, се прецежда) - пие се топло. При по-леки случаи, ако болният остане вкъщи, да пие чай от лайка и джоджен с мед, отварка от лайка, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), джоджен (по 1 супена лъжица от всички прибавки и 1 чаена лъжичка листа от смрадлика в 1 литър вода врят 5 минути, като изстине, се прецежда). Пие се неподсладено, а посолено със сол, защото от диарията организмът се обезсолява.

Диета. Стъргани моркови, крем от нишесте, плодови сокове, кисело мляко и други компоти без хляб. По-късно може да му се дава и друга лека вегетарианска храна, но внимателно.

При болки в корема - топли компреси.

Отравяне с миди и раци

Причини. У нас се среща рядко. Умрелите и след това сварени раци се познават по това, че краката им са прави, а не свити.

Признаци. Обикновено протича леко, с главоболие, повръщане и диария. Може да се яви и обрив.

Лечение. Болният трябва веднага да се изпрати в болница. Дотогава да му се окаже първа помощ:

а) Отровеният да повърне, да изпие разтворен животински въглен.

б) След това да му се направи двойна топла клизма (38°С).

в) За подкрепване да му се даде силно кафе или чай.

г) Да му се поставят горещи шишета на краката и парни горещи компреси на корема, последвани от сухо увиване за силно изпотяване.

д) След препотяването на пострадалия да се поставя всеки два часа коремен компрес, натопен в студена (20°С) вода.

е) Отровеният да бъде на легло.

Вътрешно и диета, както при отравяне с месо.

Отравяне с гъби

Гъбите са известни като храна от най-старо време и тяхното приготовление е било познато на египтяните, старите гърци и римляните.

Различават се около 200 вида гъби за ядене, но от тях само 50 са приятни на вкус. Наред с тях съществуват много отровни гъби, някои от които се познават много трудно. Най-добре е да се употребяват изкуствено развъждани и отгледани гъби, за които е сигурно, че не са отровни. Важно правило е да се предпочитат млади, нежни и здрави гъби, да се готвят веднага, добре да се промиват, да се измиват в солена или оцетна вода, която намалява отровността им.

Причини. Отровни гъби, от които по-важни са червената и зелената мухоморка (последната като млада много прилича на всекиму известните печурки), царската гъба и червената главичка. Престояването на гъбите през нощта, особено на топло място, е опасно. В стари, водни гъби, с обилно месо се развиват през нощта други малки гъбички, които произвеждат силни отрови.

Признаци. При отравяне с червена мухоморка няколко часа след консумацията започват болки в корема, повръщане и диария. Може да последва и буйство.

Отравянето със зелената мухоморка е по-тежко и често завършва със смърт. Започва по-късно след употребата на гъбите с мъчително повръщане, диария, напъни и коремни болки. Краката и ръцете посиняват, има силна жажда, понякога се явява жълтеница.

Лечението трябва да се провежда по спешност в болнично заведение. Първата помощ при отравяне с гъби до идването на лекаря трябва да се окаже незабавно: да се предизвика повръщане, промивка на стомаха, очистително или висока топла клизма. Дава се и животински въглен. Може да се изпие и белтъчна вода (разбит белтък от сурово яйце в чаша топла вода - изпива се наведнъж). Пострадалият да пие много течности.

При отравяне със зелена мухоморка народната медицина препоръчва да се изядат сурови мозък и стомах от заек, нарязани на ситно и размесени добре - приемат се няколко пъти дневно.

Отравяне с картофи

Когато картофите се държат на неподходящо място, те прерастват, при което се образува отровно вещество, известно под името соланин. Отровни са и картофите, когато позеленеят.

При отравяне с такива картофи се наблюдават тръпки, сънливост, главоболие, повръщане, диария, болки в корема и голяма отпадналост. В някои случаи се появява и жълтеница.

Лечение. Веднага да се потърси лекарска помощ.

Първа помощ. Да се даде на болния средство за повръщане. След него двойна топла клизма (39°С), на краката топла тухла, топли шишета на стъпалата и бедрата, последвани от коремен компрес, натопен във вода (25°С). Един-два дни никаква храна, а само вода.

Почивка на легло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...