Jump to content

Лечение на рани


Recommended Posts

ЛЕЧЕНИЕ НА РАНИ

Всички видове рани (освен най-леките) се лекуват хирургически от лекар-хирург.

Нараняванията са телесни увреди, при които има разкъсвания на кожата, подкожната тъкан, мускулите, ципите (фасциите) и подлежащите органи. Те могат да бъдат:

1. Порезни рани. Причиняват се от остри режещи предмети - нож, стъкло, бръснач (те са най-чести). Ръбовете на тези рани са гладко отрязани.

2. Набити или контузии рани. Обикновено се дължат на удари с тъпи предмети или на падане. Ръбовете на тези рани са неравни, разкъсани.

3. У бодни рани. Дължат се на остри, дълги предмети - нож, кама, щик, шило, игла, кол и др. Често причиняват силен кръвоизлив.

4. Разкъсани и смазани рани. Причиняват се от ухапване от животни, от машини в действие, колела, удар с тояга и др. Ръбовете им са неправилно разкъсани и обикновено има слабо кръвотечение поради затваряне на кръвоносните съдове. Понякога се случва да се откъсне цял крак или ръка, без да изтече нито капка кръв. Такива увреди се наблюдават при захващане от машина.

5. Огнестрелни рани. Причиняват се от куршуми, парчета от шрапнели, снаряди или бомби и имат входно отвърстие с обърнати навътре краища, а понякога и изходно отвърстие, обикновено по-голямо от входното, с разкъсани и обърнати навън краища.

За лечение на раните народната медицина препоръчва:

Измиване и дезинфекциране на раната   

Спирания на кръвотечението от раната   

Превръзки при различни видове рани

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...