Jump to content

Натъртване (набиване, контузия)


Recommended Posts

НАТЪРТВАНЕ (НАБИВАНЕ, КОНТУЗИЯ)

Причини. Тези наранявания се дължат обикновено на удари с тъпи предмети, на падане върху твърд предмет или пък на силно и внезапно налягане, като ухапване от кон през дрехите. Тези рани обхващат кожата, а понякога и подлежащите тъкани и органи. В такъв случай има подуване на пострадалата част, подкожен кръвоизлив и болки.

Признаци. Подулата се част най-напред има тъмно синкав цвят, но след няколко дни той започва да се заменя със зеленикав, жълт, ясно жълт и най-после с нормален цвят. Има четири степени натъртвания:

При първата степен от удара се разкъсват малки кръвни съдове под кожата, мястото отича и боли.

При втората степен (контузия на главата, окото, зъбите, петите, сухожилията, костите и други части на тялото) преобладават повече кръвоизливът и подутините, наблюдава се даже и нагнояване.

При третата степен (дълбока набитост - например при падане от високо или пребит от бой човек) възпалението бива толкова силно, че в увредените части на тялото (цветът на които повечето пъти е тъмносин със зелена окраска) понякога се развива и гангрена.

При четвъртата степен смазаната част става като каша.

Последните две степени контузии се наблюдават повече при смазвалия с кола или смачкване между вагони.

Предсказание. Когато контузията не е силна, петното минава за 3-4 дни, но когато има по-голям кръвоизлив, то стои до 15, а понякога до 25 дни и повече.

Лечение. Лечението на по-тежките натъртвания (контузии) трябва да се извършва в болнично заведение от лекар специалист-хирург. От народната медицина се прилага и препоръчва следното лечение:

При натъртвания от първа степен мястото трябва да се налага, и то непрекъснато (всеки 1-2 часа) със студени компреси (15-20°С), сгънати от 5-8 ката, като върху компреса се сложи и парче вълнен плат, който добре да затъне компреса и да се превърже с бинт, за да не пада, или пък със студени глинени компреси, налагани както по-горните. А когато болното място е нечувствително, между компресите да се прави и масаж с дървено или пък по-добре с копривено масло.

Приготовление. Вземат се листа и цвят от коприва и се заливат в стъкло с чист маслинен зехтин, колкото да ги покрие; след това се оставят да престоят 24 часа.

Употреба. С това масло полека се разтрива удареното или натъртено място, след това то се намазва добре, превързва се и се оставя да престои 24 часа; това се повтаря няколко дни поред, докато премине натъртването.

При съсирена кръв за по-бързото й разнасяне помежду компресите болното място да се налага с измити лозови листа (заместват живовляка) или с гореща лапа от трици с оцет.

В един съд поставяме трици (от жито), посипваме ги с чист винен оцет дотолкова, че да се наквасят (немного и немалко) средно. Поставяме съда на огъня и започваме да бъркаме дотогава, докато триците се стоплят толкова, че тялото да ги търпи. Налагаме мястото (гдето е съсирена кръвта) с горещата лапа от триците и леко го превързваме.

Мястото може да се превърже и със смес от 2 пресни яйца с оцет:

Приготовление. Разбиват се добре белтъците с жълтъците и към полученото се прибавя 1 супена лъжица винен оцет; след това сместа се оставя на слаб огън, бърка се полека, докато слабо се сгъсти.

Употреба. Получената смес се поставя в торбичка, направена от марля, и се превързва на болното място; държи се, докато засъхне. Ако не мине от едно налагане, повтаря се, докато се получи пълно облекчение.

а) При натъртено (ударено) око върху него да се постави студен компрес от 4-6 пласта, както по-горе, или пък да се превърже с топъл сварен жълтък, прерязал през средата и увит като компрес в марличка и отгоре вълнено парче. Държи се цяла нощ.

б) При контузени (ударени) зъби - ако се клатят много и ако болният е в безсъзнание, да се извадят, за да не ги глътне. Ако не се клатят много, да се оставят, защото после сами ще укрепнат. Освен това върху устата да се постави студен компрес, както по-горе.

в) При набити пети (побити крака), които се познават по това, че сутрин болният ги чувствува като дървени и с мъка пристъпва, те да се измиват сутрин и вечер с хладка вода и сапун, след това стъпалата да се налагат със сурова лапа от счукан кромид лук (250 г), добре разбъркан с готварска сол (25 г), или с хума, забъркана с вода и оцет.

В по-тежки случаи през вечер на краката да се прави топла баня (38-39°С) 10-15 минути с отварка от трина, последвана от превързване на стъпалата с топла попарена трина и през вечер парна баня на стъпалата, последвана от „мокри чорапи“.

При запек - топли клизми (38°С) най-добре с чай от лайка.

Натъртвания от втора степен:

а) При контузия на главата, ако подутината е с рана, веднага да се промие (вж. „Общи насоки за лечение на рани“,“Измиване и дезинфекциране на раната“) и след това да се превърже с дебел (от 10-15 пласта) студен компрес, както в първия случай. Ако подутината е без рана, да й се сложи глинен компрес, направен с вода и оцет наполовина, или да се промива три пъти на ден с камфоров спирт и след това да се налага с компрес, натопен в отварка от магданоз - листа, сварени с вино (1 шепа листа в 300 г вино ври 10 минути), или да се наложи с кашица от току-що смачкан хляб със захар, или с лапа от прясно счукан лук със сол (както при набити пети), или с лапа от синап, сол и оцет (вж. „Синапизми“), или с топла лапа от сварените листа на магданоза, или пък с торбичка хладък селски хлебен квас, засилен със смес от 9 супени лъжици кромид лук, нарязан на ситно, и 3 супени лъжици готварска сол. Най-добре е квасецьт да се налага, след като в продължение на 24 часа на болното място е стояла лапата от кромид лук със сол или една от другите лапи, и да се спи с нея 3-5 вечери поред, за да се предпази пострадалият от мозъчни кръвоизливи.

В по-тежки случаи горното лечение да се съчетае и с коремен компрес и топло шише на краката.

При запек - топли клизми.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене да се изпива по една чашка от 75 г отварка от 4 супени лъжици корени от обикновена коприва в 1 л вода (врят 30 минути - като изстине, се прецежда). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Лека природосъобразна (безмесна) храна с повече плодове и зеленчуци.

б) При контузия на гръбначния стълб и гърба веднага болното място да се наложи с лапа от суров кромид лук със сол или с топла лапа от сварен магданоз или със селски хлебен квас (с дебелина около 1 см), засилен с лук и сол, или пък се налага с по-ефикасната топла лапа от сплитката на чесъна с трици, оцет и зехтин.

При запек - топла клизма, както по-горе.

Вътрешно и диета, както при контузия на главата.

в) При разтягане на сухожилие веднага да се наложи или с топла лапа от 1-2 филийки стар хляб без кората, леко опечен като за чай, след това напръскан с топъл оцет и смачкан отново на гъсто тесто, което се увива в марля, с глинен компрес, направен с вода и оцет наполовина, или с лапа от кромид лук и сол, или пък с прясна и не-солена извара.

В по-тежки случаи сутрин и вечер да се прави гореща баня (40-45 °С за 15-30 минути) с отварка от орехова шума и морска сол, последвана след изтриването от увиване на болното място с топлата лапа от печения хляб с оцет и отгоре вълнен чорап.

При запек - топла клизма, както по-горе.

Вътрешно и диета, както при контузия на главата.

г) При натъртена кост или надкостница (на крак, ръка и пр.) болното място веднага да се наложи или с глинен компрес, направен от вода и оцет по равни части (вж. по-горе), или с ракиен компрес - държи се, докато засъхне, след което се сменя, или с прясна и несолена извара, или пък с лапа от суров кромид лук със сол.

В по-тежки случаи сутрин и вечер на болното място да се поставят или парни компреси (20-30 минути), или пък да му се правят горещи бани (40-45°С за 20-30 минути) с трици и морска сол, последвани след изтриването от леко намазване на болното място с чист маслинен зехтин и отгоре да се наложи или с питка от селски хлебен квасец, засилен със смес от 3 супени лъжици суров кромид лук, нарязан на ситно, и 1 супена лъжица готварска сол, или пък с топла лапа от 100 г ориз, сварен в 300 г вода, за да стане гъста лапа като тесто - държат се, докато засъхнат.

При запек - топли клизми, както по-горе.

Вътрешно - отварката, дадена при контузия на главата.

Диета - същата, както при контузия на главата.

д) Дълбока набитост на част или цялото тяло.

Ако е от много силен удар, до оказване на лекарска помощ, след проверка дали няма счупване или изкълчване веднага на удареното място се поставя дебел студен компрес, който стои 1-2 часа, и ако няма рани, се заменя или с лапа от суров кромид лук и сол, или със смес от жълтъци със сол (2 жълтъка се разбиват с 1 супена лъжица готварска сол), или с „домашен терможен“ - взема се чиста вълнена кърпа, голяма, колкото да обвие набитото място, наквасва се добре с вода и се посипва разгъната нацяло със сол и лютив червен пипер, след което се навива на руло, поставя се в пещ да се стопли хубаво и след това се превързва болното място. Превръзката стои, докато изстине и болният се почувствува добре, но не се повтаря. Или пък се поставя торбичка хладък селски хлебен квас, засилен със смес от суров кромид лук и сол (както при контузия на главата), който се държи, докато изчезнат всички синини.

След кваса е добре да се носи на болното място и мушама, направена от хаваджива (рецептата й е дадена в „Домашна аптека“). Тази мушама да се носи и през деня, и през нощта, докато всякакви следи от падането изчезнат.

Топли клизми, вътрешно лечение и диета, както при контузия на главата.

Ако е от падане от високо (дърво, къща и др.), веднага да се провери дали няма скъсване на вътрешен орган (бял дроб, черен дроб, далак, бъбрек), счупване или изкълчване на става или кост. Затова е необходимо пострадалият да бъде прегледан незабавно от лекар, след което народната медицина препоръчва да се направи следното: да се вземе кожа от току-що заклано агне - за дете, или от овца (коза) - за възрастен, да се насоли добре със сол и черен пипер и с нея да се увие пострадалият. При липса на кожа болният да се наложи или с глинени компреси, направени с вода и оцет наполовина, или с торбички, напълнени с лапа от суров кромид лук и сол, или пък с торбички, напълнени с хладък селски квас, същевременно да се слагат и на главата „шапки“ от квас с лук и сол или от прясна несолена извара (вж. млечен компрес с прясна извара), или пък с топъл бял дроб на току-що заклано агне или овца. Държат се, докато се разнесе съсирената кръв или пък докато засъхнат, след което се сменят.

След като болният се почувствува здрав, добре е всяка вечер да си прави и по една цяла топла баня (38-39°С за 15-20 минути) с отварка от орехова шума, трина и морска сол, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването - от фрикция с хладка вода и налагане на главата и гръбначния стълб с торбички хладък селски хлебен квас. Това лечение ще предотврати развитието на тежки усложнения.

Ако пострадалият се парализира от удара (падането), най-вероятно има счупване на гръбначен прешлен. Това налага незабавно болнич-но лечение. След него болният всяка вечер да се масира със сварен пелин и зехтин.

Вътрешно. За премахване на кръво- и лимфозастоите на болния да се дава да пие по 3-4 пъти на ден по една чаша вода с прах от липови дървени въглища (на 1 чаша вода 1 чаена лъжичка прах).

Диета. Първите няколко дни - млечна, след това, както при контузия на главата.

При пребит от бой човек трябва да се приложи лечение, както при падане от високо, и след като се разнесат синините му, на болния да се направят още 10-15 общи масажа, последвани от сухо увиване за по-добро изпотяване, или същите топли бани, както при падане от високо, последвани от налагане на главата и гръбначния стълб с торбички с хладък селски хлебен квас (както при падане от високо).

При смазан крайник, след като се превърже смазаното място, за да се спре кръвотечението, веднага да се потърси медицинска помощ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...