Jump to content

Прободни рани


Recommended Posts

ПРОБОДНИ РАНИ

Причини. Дължат се на нараняване със заострени оръдия - ножове, ками, щикове, колове, шила, игли, гвоздеи, парченца стъкло и др., които пробиват кожата и подкожните тъкани, но могат да навлязат и в телесни кухини (коремна, гръдна) и стави.

Признаци. Дупчести рани, които докарват често силен кръвоизлив, могат да увредят и вътрешни органи, когато причиняващият нараняването агент навлезе дълбоко.

Предсказание. Повечето пъти сериозно, особено ако са дълбоки или пък от замърсен ръждив гвоздей.

Лечението зависи от вида на раната:

а) При забита в ръката (крака) чорапна игла. Първо трябва умело да я извадим, като за целта накараме пострадалия добре да изопне ръката (крака) си; след това бързо, силно и право нагоре изтегляме иглата; почнем ли да я въртим, тя навлиза още по-дълбоко. След изваждане на иглата раната да се измие (дезинфекцира) и лекува според големината по начина, изложен за порезни рани.

б) При забити дребни парченца стъкло в лицето, шията и пр. - най-често при експлозии и автомобилни и други катастрофи. Пострадалите трябва да се лекуват в болнично заведение.

До оказването на медицинска помощ трябва да се спре кръвта, и то без да се вадят насила дълбоко забитите стъкълца, за да не се наранят и съседните тъкани. След това да се измие и превърже раната с един от дадените по-горе мехлеми по начина, указан за порезни рани.

в) Забит ръждив пирон или трън в ръка, крак или друго място. При това нараняване могат да попаднат дълбоко в раната различни болестотворни микроорганизми. По-опасни са онези микроби, които се развиват само в отсъствието на въздух (анаеробни). Такива микроби, ако попаднат в повърхността на раната, не растат и не се размножават, защото са в допир с въздуха. Ако обаче попаднат дълбоко в рана, която се затваря над тях, те могат да причинят газова гангрена.

Лечение. Тези рани трябва да се лекуват в болнично заведение от лекар-хирург, като се инжектира и противотетанусен серум.

В народната медицина се прилага следното лечение: бързо и внимателно да се почисти и дезинфекцира раната (вж. „Общи насоки за лечение на рани“), след това да се натопи една чиста кърпа или бинт в чист маслинен зехтин (не олио) и единият край на кърпата да се запали и държи над раната, за да капне в нея търпимо горещ зехтин. Ако това се повтори 2-3 пъти поред, раната оздравява без всякакви последици. Или пък, след като се измие и дезинфекцира раната, тя се потапя в някой по-дълбок съд с търпимо гореща отварка от трина или смрадлика, държи се над нея 10-20 минути, изважда се, изсушава се и се превързва със следната лековита смес: вземат се по 1 супена лъжица чисто вино и чист маслинен зехтин и малко (колкото поеме) бяло брашно; всички тези неща добре се разбъркват, за да стане кашица. От тази кашица се вземат 1-2 чаени лъжички, слагат се в марличка и с нея се налага убоденото място. Добре е кисненето в отварка от трина или смрадлика и налагането с горната смес да става 2-3 пъти дневно. Може да се използува и сладкият мехлем.

Вътрешно и диета - както при контузия на главата.

г) Прободна рана върху някоя става или сухожилие. Лечението е само болнично от специалист-хирург.

д) Забити в тялото нож, кама, щик и др. След изваждане на острото оръдие от тялото да се измие, дезинфекцира и леко превърже раната по начина, даден за големи порезни рани и след това болният веднага да се препрати в болнично заведение, за да се спаси животът му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...