Jump to content

Фистули


Recommended Posts

ФИСТУЛИ

Фистулите са неестествени каналчета, които свързват лежащ дълбоко в тялото гнойник с повърхността (кожа, лигавица) или една нормална област от организма с друга. Следователно те образуват ненормално съединение между някоя вътрешна кухина и повърхността на тялото или между две вътрешни кухини. От тези фистули непрекъснато се отделят гной, мляко, слюнка и др., което силно пречи на самото лечение.

Различават се вродени и придобити фистули. Причината за образуването на първите са ембрионални остатъци, а вторите са резултат на възпалителни или гнойни процеси и наранявания.

Фистулата се нарича сляпа (непълна), когато има само един отвор, а когато има отвор и на противоположната страна, тя се казва пълна.

Най-често се срещат следните фистули: на правото черво (задния проход), влагалищни, жлъчни и слъзни.

Лечението на фистулите е лекарствено и хирургично, но то представлява сериозен проблем и трябва да се извършва в болнично заведение от хирург.

При лечението на фистулите трябва да се обърне внимание преди всичко на основната болест, която ги е предизвикала.

Фистула на задния проход

Признаци. Тези фистули се образуват около задния проход, така че ако фистулата е пълна, единият отвор е вън, на задния проход, а другият вътре, на лигавицата. В такъв случай през канала минават газове и част от изпражненията, а когато каналът се запуши, се образува подутина и се усеща болка.

Усложнения. Запушване на канала и вторична инфекция.

Предсказанието е благоприятно, ако фистулата е малка (къса), и сериозно, ако е дълга, особено когато е нагъната.

Лечението, както вече се каза, е болнично - хирургично.

От народната медицина се предлага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер през студените месеци 20 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) рибено масло или по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от 500 г чист маслинен зехтин с прибавка на по 3 супени лъжици корени от жълт и червен кантарион - във водна баня на тих огън ври 1 час и веднага се прецежда.

II. Двадесет минути след рибеното масло или настойката да се изпива по 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), зайча стъпка, листа от горска ягода, невен (листа и цвят), пача трева, слезен и цариче по 100 г от всяка и смрадлика (листа) 50 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън врят 10 минути, като изстине, се прецежда.

Диета. Или лека вегетарианска храна - млечно-растителна, предимно пюрета и каши, или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риба. Люто, алкохол и тютюн - не!

Преди обед и вечеря като аперитив да се изяждат по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или салата от кромид лук, магданоз и черна ряпа по равни части с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус.

На обяд заедно с другата храна може да се изяжда и по 100 г младо месо - от агне, теле, птица, или прясна риба - речна или океанска.

На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1 супена лъжица сурова настъргана целина (в случая е много полезно), зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб.

След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 100 г чист пчелен мед, 29 г рафинирана сяра (от аптеката) и 10 зърна бяла дъвка, счукани на ситно.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие чай от цвета на слез (2 супени лъжици се запарват с 400 г вряща вода и кисне захлупено 1 час) или отварка от листата на магданоз (2 супени лъжици в 500 г вода врят 5 минути).

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 100 г цикория (листа и клонки), широколистен живовляк (листа), жълт равнец, репей (корени), решетка (корени) и троскот (цялата билка с корените) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 20 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане. Всяка вечер задължително топла клизма с 500 г отварка от жълт кантарион (листа и цвят), лайка (цвят) и смрадлика (листа): по една супена лъжица от трите се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 5 минути; като изстине до 38°С, се прецежда (за деца 250 г), последвана от топла баня на седалището (38°С за 10-20 минути) в седяща вана или дълбок леген, или с отварка от полски бъзак - цялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат. Вземат се 3-5 коренища с прибавка на 100 г листа от смрадлика и в 5-7 л вода врят 30 минути и веднага се прецеждат; или със сапунена вода (за една баня е достатъчно едно калъпче бебешки сапун).

В банята болният седи така: а) ако фистулата е извън ануса - наведен назад, за да бъде анусът отворен за водата; б) ако фистулата е вътре в ануса, тогава е за предпочитане анусът да е напълно отворен с помощта на специален гумен пръстен. След банята се прави сухо изтриване на ануса и седалището, последвано от налагане на фистулата.

При външна фистула мястото се налага с марличка от 4 парчета, намазана с чист пчелен мед, или с торбичка от марля, напълнена с топла лапа от праз лук (бялата му част, ситно нарязана) с прибавка на 1 чаена лъжичка ленено брашно и 100 г прясно мляко - ври на тих огън, докато се получи гъста лапа, или пък с топла лапа от бели тиквички, настъргани на ренде и сварени с 1 чаена лъжичка ленено брашно и малко прясно мляко (да стане гъста лапа), или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилена с 5-7 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, и леко поръсена с малко царевично брашно за отнемане излишната влага на лапата, или с топла лапа от ориз (50 г), сварен с 5-7 сини сливи, смачкани без кокичките, 1 чаена лъжичка ленено семе и 150 г вода (ври, докато стане като тесто), или (и то най-добре) да се налага с марличка, намазана с домашен мехлем за дълбоки гнойни рани, приготвен от 50 г стопена зайча мас (може и от домашен заек), 5 г чист пчелен восък и 5 зърна истинска дъвка, счукани на ситно. Тази смес се бърка в чист алуминиев съд на тих огън, докато се разтопи, но без да завира, защото си губи силата, след което се маха от огъня, маха се пяната и е готова. Едновременно да се прави и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полски бъзак (4 супени лъжици в 1 л вода врят 10 минути), отгоре хартия и вълнен пояс и при тежко главоболие на главата да се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски квасец (вж. „Лапи“), засилен със 7-9 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани на каша, отгоре вълнена шапка и така да се спи.

Добавка. За премахване на запека непосредствено преди заспиване да се взема или по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист (шушулки) или ревен, всички стрити на прах, или да се изпива по 1 чашка от 100 г отварка от 1 пълна чаена лъжичка кори от зърнастец (франгула) в 150 г вода с 1 пълна чаена лъжичка мед - ври 15 минути; като изстине, се прецежда.

V. Сутрин. Фрикция на корема и половите органи с хладка вода, изтриване до сухо и след отиване по голяма нужда фистулата се измива: ако е на ануса - с чиста хладка вода, а ако е вътре в ануса - с памуче, натопено в отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 400 г вряща вода и врят 5 минути). Накрая и в двата случая се превързва с мехлема от зайчата мас, болният се облича и прави 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни през устата (вж. „Домашна гимнастика“ - дихателно упражнение № 1).

VI. Лятно време преди обед от 10 до 12 часа да се направи слънчева баня на корема и ануса със зелени листа, като бедрата се разтварят така, че слънчевите лъчи да могат по-лесно да достигнат до ануса. При липса на листа да се направи слънчева баня на корема (или цялото тяло) с продължителност около 1/2 час, последвана от обличане на „мокра риза“, натопена в хладка слънчева вода - лежи се в нея 1-2 часа. След нея, както сутринта.

Важна добавка. От седящите бани с полския бъзак и смрадликата може да се получи силно изриване на седалищната област, което се лекува с млечни компреси или с лавандулов спирт.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за лечение нарани.

Фистула на влагалището и между влагалището и пикочния мехур

Причини. Най-често се образуват като последица на някой гнойник.

Признаци. При този вид фистули гнойта си пробива път навън между влагалището и пикочния мехур.

Лечението е изложеното при фистули на задния проход със следната добавка: в случая са много полезни и вечерните топли промивки (38°С) на влагалището с чай от лайкучка, последвани от кръстосан компрес, натопен в топла отварка от листата на полски бъзак (4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода и врят 10 минути).

Причини. У жените повечето пъти се образуват при хронично протичащи и незаздравяващи дълго време гнойници, предизвикани от различни заболявания и пробили било в млечните каналчета, било през кожата.

Признаци. Ако гръдната жлеза е била възпалена във време на кърмене, гнойта може да си пробива път през кожата или в млечния канал.

Лечението, както вече се каза, е хирургично.

Прилага се и следното народно лечение: общо за засилване и пречистване на организма и според причината, която го е предизвикала. Ако причината не е известна, тогава да се приложи лечението, дадено за фистула на задния проход, със следните добавки. В този случай най-добре сутрин и вечер на гърдите да се правят парни бани с чай от лайка (правят се по същия начин, както и парните бани на главата) или парни компреси с торбички, напълнени с търпимо горещ и полусварен ечемик (врял 10 минути, за да може да се използува 2-3 пъти поред) с продължителност от 15 до 20 минути, последвани от налагане на фистулата с една от лапите, дадени там, или с муша-мичката, дадена за същата цел, едновременно съчетани и с коремен компрес, натопен в топла отварка от полски бъзак (вж. „Фистула на влагалището“).

Фистула на гръдния кош

Причини. Образува се при гнойно възпаление на плеврата (вж. „Гноен плеврит“). В миналото често се развиваха при белодробно нагнояване и други белодробни болести.

Признаци. При този вид фистули гнойта си пробива път навън измежду ребрата.

Лечението е болнично - хирургично. Ние предлагаме народно лечение за засилване и пречистване на организма. За целта на болния да се приложи лечението, дадено за гноен плеврит, с добавка: за премахване на храчките и други гнойни материи на болната страна периодически през ден да се слага топла лапа (37°С) от ленено семе, сварено с мляко, и преди поставянето поръсена с 1 чаена лъжичка ситна захар или една от лапите, дадени при фистула на задния проход. Тези лапи силно облекчават състоянието.

Фистула на лакътя

Причини. Последица на несполучлива операция или лошо лекуван гнойник, най-често при туберкулоза на лакътната става.

Лечение. Общо: противотуберкулозно и за засилване на организма. Когато не се отнася за туберкулоза, да се приложи лечението, дадено за фистула на задния проход с добавка: в този случай лакътят да се лекува с парни компреси с търпимо горещ и сварен ечемик (вж. „Фистула на гръдните (млечните) жлези“) и налагане с една от лапите, дадени при фистула на задния проход, или пък с мушамичката, дадена за същата цел.

При туберкулоза - слънце лечение.

Фистула на слъзния канал

Причини. Повечето пъти се образува от запушване на слъзния канал поради хронично възпаление, най-често предадено от възпаление на външната обвивка на окото (конюнктивата).

Признаци. Сълзите могат да излизат навън не през слъзния канал, а само през образувалата се фистула.

Лечението е болнично - от специалист очен лекар. Ние предлагаме освен лечението, дадено за фистула на задния проход, и следната добавка: всяка вечер да се прави парна баня на главата с чай от лайка около 10 минути, последвана от меняваща баня на краката (42°С по 30 секунди - 5 пъти, 20°С по 3 секунди - 4 пъти); започва се с топлата баня (42°) и се завършва пак с топла, сухо изтриване и налагане на фистулата с торбичка от марля, напълнена с 1-2 супени лъжици топла лапа от селски хлебен квасец, засилен с 1-2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, едновременно съчетани и с коремен компрес, както при фистула на задния проход.

Зъбна фистула - вж. Болести на зъбите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...