Jump to content

Грижи за ръцете


Recommended Posts

ГРИЖИ ЗА РЪЦЕТЕ

Красивата, грижливо гледана ръка, чисто изрязаните нокти са знак на добро възпитание. Състоянието на ръцете и ноктите обаче е в тясна връзка със здравословното състояние на целия организъм. Продължителното боледуване, малокръвието оставят следи върху ръцете и ноктите. Времето със своите промени също влияе върху тях, защото ръцете са изложени на слънце, студ, вятър и дъжд.

Зачервяването на ръцете при студено време е неприятен козметичен дефект. През зимата е необходимо да се носят ръкавици, за предпочитане кожени.

За да имате хубави ръце, избягвайте всичко, което може да ги повреди: порязвалия, одрасквания, контузии, изгаряния, от които обикновено остават белези.

Работата в кухнята се отразява твърде зле на ръцете - при пълнене на печки, чистене на зеленчуци, миене на съдове ръцете загрубяват, кожата задебелява, а често и се напуква. Такива ръце не са приятни на вид и освен това не са способни за извършването на по-деликатни работи, като шиене, бродиране, рисуване, свирене на музикален инструмент и др.

Ръцете трябва да се пазят, а не като се похабят, да се търсят средства за лечението им. Кожата на ръцете се разваля много през зимата при чистенето, пълненето и запалването на печките. Най-добре е в този случай да се употребяват стари ръкавици, но не гумени, които от топлината се развалят.

Ръцете се повреждат и при пипане на много горещи съдове и на много студени предмети. За да се избегне това, домакинята трябва да има винаги чисти кърпи от по няколко ката, с които да взема и премества тенджери и други съдове от едно място на друго.

Не по-малко изхабява и замърсява ръцете чистенето на зеленчуците. Те често пъти са покрити с пръст и кал, от които трябва предварително да бъдат очистени, преди да се нарежат. Затова е необходимо да се измиват в чиста вода, като за премахване на калта и прахта се употребяват специални четки. И след като се измият, поставените в чист съд зеленчуци се поемат с книжни кърпи.

Пресните моркови и картофи се изчистват след измиването им, като се трият с чисто парче плат.

Грубата работа вкъщи и в кухнята далеч не е така опасна за ръцете на жената, ако тя използува тънки гумени ръкавици, книжни и платнени кърпи, а когато шие, слага напръстник, за да не поврежда кожата на пръстите си.

Измиване на ръцете. Ръцете не трябва често да се мият и дълго време да се държат в студена или топла вода, а само в хладка, да се избърсват до сухо, и то всеки пръст поотделно от горе до долу към нокътя. Когато ръцете на жената са загрубели и потъмнели от разни компоти, мармалади, петмези, туршии и пр., се сварява един картоф (от брашнените), обелва се и се смачква, след което се разбърква в смес от мляко и малко розова вода. С тази смес се натърква добре ръката, след това се измива с хладка вода, в която е прибавено предварително малко спирт или одеколон. Това се прави два пъти на ден и дава отлични резултати.

Ако по ръцете на жената се образуват множество петна вследствие на домакинската работа, за премахването им се прави следната смес: 50 г розова вода, 40 г кислородна вода (20%) и 20 капки амоняк. Натопява се парче памук в тази смес и се търка петното няколко минути. В късо време и най-грозните петна изчезват.

Средства за запазване на ръцете при дневната работа:

1. Един белтък се разбърква добре със сока на един лимон и две супени лъжици одеколон. Държи се в запушено шише. Ръцете се мажат, след като хубаво се измият с доброкачествен сапун и хладка вода. Понеже кожата попива веднага, може да се маже и през деня.

2. Смес от одеколон, глицерин и лимонов сок по равни части. Сместа трябва да бъде прясна, т. е. да не е преседяла повече от 5-6 дни. Употребява се както предишната.

3. Идеален крем за смекчаване кожата на ръцете: масло от сладки бадеми 125 г, бял мед 25 г, трагант (на прах) 8 г, бял сапун (течност) Юг, есенция от горчиви бадеми 25 г и лимонова есенция 2 г. Употребява се както другите.

4. Ако по ръцете има петна от мастило, предварително се изчистват с малко мляко.

Избелваме на ръцете. За да бъдат ръцете бели, достатъчно е да се сложи във водата, с която ще се мият, една шепа трици от царевично брашно и една шепа стърготини от дърво. Ръцете се търкат силно с тази смес и стават меки, бели и красиви.

Неприятният дъх на ръцете от чеснов лук може лесно и бързо да се премахне, ако те се измият в мляко или топла вода, като преди това се трият с влажна сол. Миризмата се отстранява, като че ли не е съществувала.

Ако ръцете миришат на нафта или газ, след като се измият с топла вода и сапун, се поливат с оцет и миризмата изчезва.

Ако ръцете са изпръхнали и напукани от студ, вода и др., се намазват със следната смес: глицерин 100 г, одеколон 50 г и сока на един лимон. Преди намазването течността трябва да се разклаща. Помага също и измиването на ръцете с топла отварка от трина или пък с домашна помада: глицерин 60 г, стеарин 16 г, калий карбонат 2 г, пчелен восък 2 г, момина сълза (есенция) 1 г.

Приготовление. 3 кафени чашки студена вода и всички съставки без есенцията се варят в емайлиран съд, като се бърка с порцеланова лъжичка или с дръжката на четка за зъби, докато пробата (капка, калната в чинийка) добие гъстотата на помада. Когато се махне от огъня, се слага есенцията, разбърква се добре и се сипва в бурканче с капак. Сутрин и вечер, а и през деня (след измиване на ръцете с тричева вода) ръцете и лицето се мажат с помадата и стават меки и нежни.

Хубави лакти. Ако лактите са груби и набръчкани, се масират с маслинов зехтин, докато се попие от кожата. Добре е лактите да се мажат и със средствата, дадени за запазване на ръцете.

Грижи за ноктите

Ноктите трябва да имат форма на бадем, а не да бъдат остри като на орел. Много дългите нокти на жените са неприлични, те трябва само малко да излизат навън от пръста. Цветът на нокътя трябва да бъде розов, а свободният му край да има бял непрозрачен цвят. Ако отгоре на нокътя израства кожица, не се препоръчва тя да се изрязва, а да се избутва назад. Ноктите трябва да се чистят изключително с четината на четката за нокти.

Ако ноктите са болни, бледи и с бели точки, добре е няколко пъти на ден да се натъркват с лимон.

За меки и трошливи нокти се препоръчва следният крем: твърдо сварен жълтък се смесва с 2 г топен бял восък и малко бадемово масло (колкото да стане крем). Ноктите се намазват вечер с крема и на ръцете се слагат стари кожени ръкавици. В разстояние на един месец се получават хубави, твърди, розови и лъскави нокти.

Лакирането е вредно, защото предразполага ноктите към чупене. На тези жени, които искат да имат нокти с розово-червен цвят на корал с трайност няколко месеца, се препоръчва следното: 1-2 моркова се настъргват на ренде или пък се счукват в хаван, получената каша се оставя на слънце да поизстине и с нея внимателно се намазват ноктите, след което пръстите се превързват с тънки хасени парчета. След половин час ръцете се развързват и се измиват - ноктите получават желания цвят.

При рушене на ноктите на люспи сутрин и вечер се правят топли бани (36°С за 15 минути) на ръцете (краката) с отварка от офика (сорбус аукопариа): 2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 0,500 л вряща вода и захлупено ври 5 минути; като поизстине, се прецежда.

При оток около нокътя сутрин и вечер се правят топли бани (39°С за 10-15 минути) с отварка от леща (плод): 2 супени лъжици врят в 0,600 л вода 15 минута и веднага се прецежда. След банята пръстът се връзва със стафида, разцепена на две и посипана от вътрешната страна (с върха на ножа) с нишадър на прах.

Склеротични нокти

Лечение. Общо засилване на организма.

Ако склеротичните нокти са във връзка със суха екзема, от която страда болният, преди да почне лекуването на ноктите си, той трябва първо да си излекува екземата и след това да приложи даденото по-долу лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минута преди ядене да взема: а) по 1 чаена лъжичка от следната смес: 50 г ситно смляно семе от обикновена коприва и 250 г чист пчелен мед, като преди всяко вземане сместа се разбърква, защото се утаява на дъното; или б) по 1 чаена лъжичка сироп от борови връхчета и орехи: 300 г цели орехи, очукани с ядките и черупките, 30 г борови връхчета, 25 г цвят от лайка, 1 супена лъжица ленено семе, 200 г чист пчелен мед и 1/2 кг захар врят на тих огън в 3 л вода, докато стане гъсто като сироп, и се прецежда през тънка кърпа.

II. Десет минути след сместа или сиропа се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, спирея, росопас и смил по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 0,500 л вряща вода и на тих огън врят 15 минути; като изстине, се прецежда.

Диетата е както при атеросклероза. Добре е болният да замени обикновената готварска сол с каменна или морска. Освен това в храната му трябва да има повече продукта, които съдържат витамин D.

След ядене е полезно да взема рибено масло по указание на лекаря.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) се пие отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 0,500 л вряща вода и захлупено ври 5 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 3 пресни цели сурови яйца, измити и поставени в подходящ буркан, се заливат със сока на няколко лимона, така че да се покрият с около 0,5 см; киснат захлупени 3 дни, а след това с вилица се разбъркват, за да се извадят ципите им, прибавят се 3 супени лъжици чист винен коняк и 150-200 г ляна захар (небетшекер), счукана на ситно.

IV. Десет минути след тази смес се изпива по една винена чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева по 80 г; 2 супени лъжици от тази смес се запарват с 0,500 л вряща вода и на тих огън ври още 10 минути; като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек се прави клизма с 0,500 л вода, последвана от топла баня на китките на ръцете (39°С за 10 минута) с отварка от слез - листа и цвят, смрадлика - листа, и трина (по 3 супени лъжици от всяка в 1 л вода ври 5 минути на тих огън, а като поизстине, се прецежда) и от сухо изтриване на китките; коремен компрес, натопен в топла отварка от орехови листа (6 листа в 1 л вода врят 10 минути), шапка на главата със зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре друга шапка. Всеки болен нокът да се превързва поотделно с една топла вътрешна люспа от печен кромид лук, отгоре се поставя книжка и се нахлузват памучни ръкавици - държат се цяла нощ.

VI. Сутрин още с отварянето на очите да се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ - казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти. След това се прави сух четков масаж на цялото тяло (за 5 минути), последван от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Преди обед при възможност добре е да се направи една топла баня на пръстите с отварка от слез, смрадлика и трина, както е казано по-горе, без да се превързват след това с печен кромид лук, а само да се натрият със сока на лимон.

В неделя - почивка от всичко, съчетана с екскурзия за по-силно потене и дълбоко дишане.

С една и съща отварка от слез, смрадлика и трина могат да се правят седем дни поред бани, като през деня отварката се държи на студено място, а вечер се затопля до необходимата температура. Ръцете да се мият само с отварка от слез и лайка (4 супени лъжици слез в 1 л вода врят 5 минута и след това се добавят 4 супени лъжици цвят от лайка и ври още 1 минута), но не и с вода, защото това влошава положението на болния.

Ноктите не трябва да се изтеглят, затова новоизрасналите стават черни и дебели. Строго трябва да се спазва и казаното вече за грижите за ноктите. Болестта се лекува бавно и затова се иска постоянство и търпение в лечението.

За възпаление на нокътния корен, врастване на ноктите в стъпалото, смазани нокти и ноктояд виж по-нататък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...