Jump to content

Полов живот, брак и семейство


Recommended Posts

ПОЛОВ ЖИВОТ, БРАК И СЕМЕЙСТВО

Полов живот

Целта на физическата любов от интересите на обществото е продължаването на човешкия род. Прекаленото полово напрежение изхабява човека и се отразява пагубно върху общата дейност на организма. Човек трябва да съблюдава законите на природата чрез умереността, ако иска да бъде здрав и щастлив.

Нормалният здрав човек - както мъжът, така и жената - има нужда от редовен, правилен полов живот, обаче умерен. Твърде честото изпълнение на акта на съвкуплението даже и в брака води към обща отпадналост и нервно изтощение. Неумерените хора имат бледо лице и повехнали черти, те са неразположени и неспособни за тежка или лека физическа работа, имат слаба воля и попадат често под различни вредни влияния или сравнително повече страдат от тях. За жената вредата се заключава още и в това, че съвкуплението, за съжаление, често се извършва и във време на менструацията, в периода на бременността, близко до раждането и скоро след него. През бременността след 6-ия месец съвкуплението е забранено. По време на менструация то разстройва кръвообращението в областта на половите органи с всички лоши последствия: разнообразни женски болести, които продължават дълго време, като се отразяват не само на физическото здраве, но и на душевното спокойствие. Във време на бременността то предизвиква често помятане, преждевременно раждане, внася се зараза в половите органи на жената и се предизвиква възпаление. В периода на кърменето от съвкуплението могат преждевременно да настъпят менструации; жената през това време може да зачене даже ако менструацията не е настъпила.

Затова съветваме младите и силни хора, на които пълното въздържание е трудно и неестествено, нека при първа възможност да се задомят, за да могат по най-правилен начин да задоволяват половите си влечения. Този наш съвет е особено важен за т. нар. „полов тип“ хора, за които често въздържанието е трудно. Такива хора от въздържание стават неврастеници, страдат от вълнение, безсъние, невъзможност за умствена работа, безпокойства, неопределени болки в главата, полюции, предивременно семеизтичане и др.

Накъсо, дълъг и щастлив живот ще живее преди всичко оня, който прекарва живота си в разумно отзоваване на нуждите на природата, като си създаде домашно огнище и се огради с деца. Ала действителността е такава, че може някои жени да останат неомъжени или да овдовеят млади. В такъв случай те трябва да водят природосъобразен живот и да спазват известни хигиенни правила, които имат за цел да държат в подчинение плътта. Храната им трябва да бъде лека и проста, с по-малко месо, лютиви подправки, спиртни напитки, тютюн и т. н., да избягват леките четива и разговори, които предизвикват полова възбуда. Седящият живот трябва да се избягва и в почивките да се замени с разходка, с физически упражнения или работа на открито. Работата не трябва да оставя място за празни, лениви (възбудни) мисли. Те трябва да си изберат занятие, което не ще им позволява да си губят времето в неподходящи мисли.

Неоженените мъже също трябва да живеят природосъобразен живот, да се хранят с вегетарианска или лека храна и да се отдават на усилена работа - физическа или умствена; умствената винаги да бъде съчетана и с физически труд. Физическият труд, физическите упражнения, туризмът са най-доброто лекарство против половата възбуда.

Брак и семейство

Бракът за разумните същества е една велика школа, в която най-добре се изучава и практикува великата добродетел вярност и уважение към човека, без която не може да има истински брак и здраво семейство. Циментът на семейството са децата, и то не по-малко от две или три. Те трябва чрез възпитание да се направят истински човеци, полезни не само на семейството си, но и на обществото и на народа си. Семейства, които имат само едно дете, рискуват много със своето и с неговото щастие.

За да бъде бракът щастлив, необходимо е момичето да си избере съпруг, който да има добро здраве, висок морал, добри качества, да бъде добър, честен и трудолюбив човек. Мъже, които произхождат от семейства, засегнати от алкохолизъм, душевни болести, епилепсия и други тежки хронични заболявания, трябва да се избягват. Такива мъже не могат да гарантират здраво поколение. От своя страна и момчето трябва да си избере здрава съпруга, която да обладава телесна и нравствена красота, да е също честна и трудолюбива. При това да се избягва кръвното родство между съпрузите, защото води към някои болести и израждане.

Как трябва да се прекара меденият месец? Той има значение за здравината на брака и трябва да се прекара най-разумно, а не в полови излишества, които вредят на здравето на жената.

Много е важно за здравето на жената да се спазва правилото: мъжът да не пристъпва към половия акт, докато жената не се възбуди. Честото повтаряне на половия акт е вредно не само за мъжа, но и за жената, защото излишеството в половите сношения може да доведе жената до невротично състояние, понякога да предизвика отвращение към мъжа. Съпрузите, които ненормално са се ползували от полови сношения, стават най-после неприятни един на друг и живеят нещастно.

Общото легло (единичното) е причина за установяване на голяма интимност и неблагопристойност към приличната форма на съпружеския живот. Към неумерените полови сношения в брака води и зле възпитаното въображение, особено при мъжете. Освен изброените дотук причини, които пречат на правилния ход на половия живот в брака, има още много други: околната среда, образованието, възпитанието, професионалният труд и т. н. Всички малко или много пречат за изпълнението на хигиенните правила в брака.

Независимо от всичко това брачният съюз никога не трябва да се обръща в навик, защото ако това се случи, тогава е произнесена неговата смъртна присъда. Двамата съпрузи трябва да го чувствуват всякога като нещо ново и при все това да бъдат толкова близки един с друг, да изпитват взаимно уважение, за да могат да живеят заедно. Но и двамата трябва да работят за придобиване и запазване на такива чувства, защото обичта към жената, без тя да отговаря със същото, или мисълта само за удоволствие от страна на мъжа могат да подринат всеки брак. Любовта и бракът не са само удоволствие, но и задължение.

Семейството е основа на обществото. То е един кът, дето всякога трябва да свети радостта и да царува покоят. Семейството е създадено да поддържа, укрепва и запазва живота. То е първоначалната обществена организация, свята и естествена, установена по силата на дълбоки природни закони. Закони неизменими, природни, вън от шито не бива да има други възможности. Над тази първична обществена клетка се издигат всички други човешки групировки и организации.

Семейството - майката с децата и бащата - е първата и основна група, събрана по закона на любовта. То е люлката, през която минава неспирният поток на човешкия род. Семейството е първата задруга за общ труд и общи грижи в живота. То е здравата и основна единица за създаване на условия за отмора в живота и блага за челядта. Не бихме могли да си представим някаква идеална форма на обществено устройство без тази първоначална негова основа - семейството. Вън от него има самотност и студена безприютност; ето защо за обикновения

човек, особено за жената, на която майчинството разкрива най-върховните радости, семейството е условие за редовен, полезен живот, чрез него да служи на човечеството. А разнебитеното семейство като болна клетка може да причини разстройство на обществото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...