Jump to content

Чистота – индивидуална и обществена


Recommended Posts

ЧИСТОТА - ИНДИВИДУАЛНА И ОБЩЕСТВЕНА

За да бъде човешкият организъм в най-добро състояние (а това означава здраве, сила и най-голяма работоспособност), много важна е чистотата. Тя е един от първите признаци на уважение към себе си, което е начало и край на добрите нрави.

У човека е вроден инстинктът към чистота, който обаче често се пренебрегва и това води към лоши последици. Поддържането на личната чистота на тялото и облеклото трябва да стане втора природа на всички. Всекидневното измиване на врата, лицето и краката, многократното измиване на ръцете и ежеседмичното къпане на цялото тяло отстранява от кожата на човека микроорганизмите - причинители на много заболявания.

Редовното изпиране на дрехите и почистването на облеклото и жилището също влияят здравословно.

Наред с грижата за личната чистота да тачим и обществената, ако искаме да бъдем съзнателни граждани и членове на културно общество. Защото колкото и да се полагат грижи за личната хигиена, човек като обществен индивид е в постоянна връзка с различните обществени места и заведения и е в пълна зависимост от хигиената в тях. И най-чистият човек е изложен на замърсяване и зараза, ако влезе в нечисто заведение или се движи по замърсена улица.

Замърсяването на обществените заведения и места става главно от хората, които нямат чувство на отговорност към собственото си здраве и здравето на околните.

Тъй както пазим чисти собственото си тяло, облекло и жилище, така трябва да пазим и обществените места и заведения чисти, защото и ние си служим с тях.

Накъсо, чистотата е огледало на съзнанието, украса и броня на тялото, показател за просветеност и условие за здраве и радост. Тя е огледало на населеното място и мерило за културата на населението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...