Jump to content

Физически упражнения, спорт, туризъм


Recommended Posts

ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ, СПОРТ, ТУРИЗЪМ

Първите минути от деня трябва да бъдат посветени на т. нар. сутрешна гимнастика. Няма по-целебно събуждане от това, нито по-добро средство да се приготвим за работа. Физическото възпитание създава чудесно самочувствие, изостря умствените способности и развива волята. Да станем рано (5-6 часа през лятото и 6-7 часа през зимата), да си направим сутрешната гимнастика, съпроводена от дълбоки дишания, а след тях фрикции или душ с хладна вода, да вършим това всеки ден, без да бързаме, значи да възпитаваме и волята.

За човека движението е жизнена необходимост, каквато са въздухът, водата и храната. Това е особено важно за съвременния човек, чийто живот става все по-заседнал.

За движение не трябва да смятаме само ходенето или спортните игри, като тенис, футбол и др., а всички физически и интелектуални дейности.

Спортът е методично използуване на физическото усилие в дадена игра. Той е безсмислен и вреден, когато не се предхожда от постепенно и цялостно трениране на тялото чрез гимнастика.

Кои спортове са за препоръчване на младежта

1. Бързо ходене (спортен ход). Този ход е най-бързият, дължината на крачката надвишава 80 см, коленете и трупът са изправени, ръцете правят силни движения. Това ходене изисква продължителна и упорита тренировка. Добрите му страни се крият в това, че поставя в движение всички части на тялото и прави кръвообращението по-живо.

2. Тичане. Тичането всяка сутрин, и то на чист въздух в полето, гората и др., е отлично средство за поддържане на здравето. То трябва да бъде равномерно и съпроводено от спокойно дишане. Да се започва от 100 крачки и всекидневно да се увеличава с 20-50 крачки, докато се стигне разстояние от 1-2 километра.

3. Футбол. От голяма полза е за здравето на младежта при условие, че е поставен под вещото ръководство на учителя по физическо възпитание.

4. Волейбол.

5. Тенис.

6. Гребане. Този спорт е много полезен, защото при него взема участие цялата мускулатура - ръце, крака, гръбни и коремни мускули. Младежи под 18 години не трябва да го практикуват прекомерно, защото е изтощителен. При този спорт много добре се развиват белите дробове.

7. Плуване. Плуването е спорт, при който тялото се развива най-правилно. При него вземат участие всички мускули.

8. Спускане с шейни. Това е хубав и полезен спорт. За него се избират по-малки височини за спускане. Тъй като спускането с шейни е по-лесно и по-безопасно, отколкото със ски, не бива да се изоставя този хубав народен спорт за деца, младежи и даже за възрастни хора.

9. Каране на ски. Това е великолепен зимен спорт, който калява организма и всестранно развива тялото. Не бива обаче да се прекалява и с него, както и с никой спорт, като се внимава преди всичко да не се преуморява сърцето.

10. Пързалят с кънки. Този спорт по мнението на хигиенистите се смята за най-здрав спорт. А освен това е и много приятен в зимния сезон.

Но както и при другите спортове, така и пързалянето трябва да бъде умерено и в рамките на хигиената. За нежните, слабите и малките деца то не трябва да бъде повече от 15 минути. След пързалянето малките деца не бива да остават на леда, трябва веднага да влязат на топло място и да се облекат добре. В лошо време най-добре е децата да не се пързалят. Пързалянето е опасно за тези, които боледуват от хрема и катарална кашлица, защото могат да си докарат възпаление на белите дробове и други тежки болести.

11. Народни хора. Покрай спорта и гимнастиката е важно да споменем и тях, защото са естествени и здрави движения. Да се играят на открито и по възможност на трева. Повдигат духа и радостта на човека.

12. Туризъм. Туризмът е връщане към здравия и природосъобразен живот. Той е най-хубава форма на физическо упражнение.

В планината се подобрява кожно-капилярното кръвообращение, нормализира се съдовият тонус. Това въздействува благоприятно върху кръвното налягане, което се нормализира, укрепва и се уравновесява вегетативната нервна система.

Планинският климат влияе също много добре върху сърдечната и стомашно-чревната дейност и тази на надбъбречните жлези. Той подобрява състава на кръвта, повишава работоспособността, премахва чувството на умора, създава приятното усещане на свежест и бодрост. При редовно излизане всред природата независимо от сезона се дава възможност на организма да влиза в пряк контакт с въздуха, водата и слънцето, с което той се усъвършенствува и приспособява към постоянните промени на външната среда.

Макар и да е всеизвестно, не ще бъде излишно да се подчертае, че туризмът, разумно и компетентно практикуван, е източник на здраве, сила, бодрост, фактор за засилване на патриотичния дух на подрастващите поколения - опознай родината си, за да я обикнеш! Туризмът допринася за формиране на силни характери, волеви и издръжливи личности, годни за борба с трудностите. Туризмът увеличава физическите и умствените сили на индивида, закалява и уталожва нервната му система, облагородява нрава.

Всред природата ще намерим от всичко най-ценното - здравето. Навлезем ли в нейните прегръдки, заслушаме ли се в нейната песен, чуем и вслушаме ли се в нейните повели, вземем ли нейните дарове, ще намерим здравето.То не е в модерната кухня, нито в пищната трапеза, не е и в алкохолните напитки и цигарите, не ще го намерите по улици, кръчми, барове и кафенета. Здравето расте, цъфти и се бере по гори и полета, градини и долини; по върхи и чукари, край езера и морета - здравето е всред природата.

Природата е най-добрият лекар. Тя иска само обич, послушание и ней да се отдадем всецяло. По-чести с походки да й правим. Редовно да се отдаваме на нейните лечебни средства: въздух, вода и слънце.

Тях тя ни ги дава в изобилие и преснота.

Да идем, да дъхнем свежия й въздух! Да пием и леем кристалните й води! Слънцето да ни целуне, тялото ни да погали!

Тогава ще сетим чара на чаровницата природа, ще се препълним с покой, радост и сладост, ще станем по-бодри, свежи и здрави.

Там слънцето и въздухът ще ни облъхнат и със здраве дарят, там и доброто ще лъхне.

Туризмът създава чудесни радости със здраво, добро и повишено настроение. Но истинският туризъм, който знае само чистота: слънце, планина, гора, море, дол, поточе, чист въздух, чиста вода, ходене и катерене, храна, плодове - и нищо упойно и дразнещо!

Затова, на излет с раница без алкохол!

Планинарство, но без цигара в уста! В планината нека всеки отиде, без да руши, къса, тъпче и замърсява!

Хигиена на пешеходеца. При ходенето трябва да се спазват следните хигиенни изисквания:

1. Маршрутът на излета трябва да бъде съобразен със силите на участвуващите, големи преходи са достъпни само за подготвени туристи.

2. Най-добро време за ходене е ранното утро.

3. Не се препоръчват големи преходи веднага след ядене; ходенето трябва да почне 11/2-2 часа след ядене.

4. Движението да бъде с обикновена крачка.

5. Денонощният преход за добре тренирани хора трябва да бъде около 30 км.

6. Първата почивка трябва да се направи 50 минути след тръгването. Отдихът да бъде 10 минути. И така да продължава до края на излета. Преди изкачване на планина почивката е задължителна, за да започне ходене с пресни сили и спокойно дишане.

7. Облеклото трябва да бъде свободно и съобразено със сезона, обущата да не стискат краката и шапката през зимата да е скиорска, а през лятото - сламена.

8. През време на движението най-добре е да се пие на глътки топла вода.

9. Спиртните напитки трябва категорично да бъдат забранени.

10. Храната при дълги преходи трябва да бъде питателна и не твърде изобилна. Най-добрата храна в поход е печено жито, орехи, маслини, масло, сирене, кашкавал, плодове - особено стафиди и смокини, зеленчуци - домати, чушки и краставици и др. Освен това всеки турист да носи винаги със себе си или 10-20 бучки захар, или пък локум и щом почувствува, че сърцето му отслабва, да изяде 2-3 бучки захар или 1-2 локума и силите му ще се възвърнат.

11. Черпете енергия от природата! Един хубав метод е следният: през време на почивката туристът трябва да намери някой мощен, здрав дъб, бук, бряст или друго дърво в гората, на което да опре гърба и главата си и така да прекара почивката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...