Jump to content

Домашна гимнастика


Recommended Posts

ДОМАШНА ГИМНАСТИКА

Физическото възпитание и неговото значение

Физическото (телесното) възпитание според нас значи съзнателно и планомерно развитие на физическите способности, и то така, че всеки орган да се развие до нормалните си предели и целият организъм да се подготви лесно да се справи с всяко натоварване, с всяка работа, която има да извършва.

Както при обикновеното възпитание (което значи съзнателна, разсъдъчна дисциплина), така и при физическото дисциплината играе важна роля. Да дисциплинираме движението, значи да дисциплинираме мисълта.

Преди да се пристъпи към физическото възпитание, най-напред трябва да се види кои мускулни групи са правилно развити и кои не. Винаги трябва да се набляга повече върху развитието на недоразвитите, като с известни упражнения се поддържат и останалите, докато цялото тяло достигне едно хармонично развитие. Постигне ли се това, оттам нататък усилията, които са необходими за развиването на мускулните групи, трябва да бъдат еднакви и трябва да се поддържа на еднаква степен развитостта на цялото тяло.

Нормално човек не е гладен сутрин, когато се събуди. Едва може да изпие една чаша мляко или чай. Ще стори по-добре да не пие нищо друго освен чаша прясна топла или хладка вода, щом не е гладен и щом не е правил упражнения. След като направи упражненията, човек трябва да закуси с охота.

Как да се упражняваме

Според нас целта на всеки човек, който се занимава с гимнастика, е не само разностранно и възможно по-пълно да развие своята мускулатура, но също:

а) да развие мускулите без вреда за вътрешните органи;

б) да умее да управлява мускулите си и да бъде господар на своето тяло.

Всяко движение по нашата система трябва да се прави именно така:

1. При започване на гимнастиката преди всичко трябва да се застане няколко пъти в тъй наречения войнишки стоеж. Застава се в изправено и мирно положение с изопнати крака, събрани пети и разтворени пръсти на краката на широчина една длан. След това се прибира малко коремът, излъчват се гърдите, отпускат се ръцете свободно надолу, така че показалците да опират на шева на панталоните, останалите пръсти - прибрани един до друг и главата изправена, с прибрана брада и поглед на 45° пред себе си.

Такова няколкократно заставане изправя някои недостатъци на немарливия, отпуснат стоеж на тялото. То развива и дробовете, стяга мускулите, оправя гръбнака и др.

2. Съсредоточавайте цялото си внимание на дадената (избраната) част от тялото.

3. Главното си внимание обръщайте на работещия мускул или на групата мускули.

4. Правете движенията със затворена уста, като точно ги съгласувате с дишането и постигнете автоматичност при неговото правене; не мислете по време на упражнението как да се диша; не приказвайте, не пушете и не бройте.

5. Водете много точна сметка за движенията и за прибавянето на нови движения.

6. Съблюдавайте основните правила на хигиената и изпълнявайте изискванията на нашата система.

Всяко движение да се прави с най-голямо усилие на мускулите.

При спазване на изброените изисквания всеки човек независимо от пола, възрастта, работата и др. след три месеца (12 седмици), упражнявайки се два пъти на ден от 10 до 20 минути, може да постигне поразителни резултати, безсъмнено индивидуално различни, но превъзходни по действие. Ние най-настоятелно препоръчваме да се упражнявате непременно голи, по-добре пред огледалото, за да видите работата на мускулите, и освен това след упражненията сутрин правете душ или фрикция, последвани от сух четков масаж на тялото.

Най-добре е такава гимнастика да се практикува 6 дни в седмицата, а на седмия да се почива. В дни, когато се прави излет или се практикува друг спорт (плуване, гребане, футбол и др.), е излишно да се прави и домашната гимнастика. При хубаво време гимнастиката може да се замени с дълга разходка (поне от 1 час), и то с бърз ход, в гора, парк или поле. След разходката леко тичане за 2 минути. Разходката из града не дава същата полза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...