Jump to content

Заболявания на женските полови органи


Recommended Posts

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЖЕНСКИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ

Женските полови органи се делят на външни и вътрешни. Вътрешните са разположени в таза. Тазът се дели на две части - голям и малък. Малкият таз, в който са разположени половите органи, през които преминава детето, играе голяма роля при раждането. От неговото устройство и размери зависи правилността, продължителността и дори възможността за раждане. Особено важни са размерите на входа; те много често се подлагат на различни изменения. Тези изменения и неправилности понякога биват вродени, понякога се причиняват от счупване, навяхване на бедрата, болести на ставите, рахит.

Външните полови органи са разположени извън таза и включват предната изпъкналост на таза - едно възвишение, покрито с косми и богато с подкожна тлъстина. От него надолу по направление на задно-то отверстие върви половата цепнатина, ограничена от двете страни с големите и малките устни. Между малките устни под клитора се намира външният отвор на пикочния канал.

Към вътрешните полови органи на жената спадат влагалището, маточните тръби и яйчниците. Влагалището е сплескана тръба, покрита с лигавица, която свързва външните полови органи с матката. Матката представлява кух орган с форма на круша, която при бременност достига големи размери. Шийката на матката с долната си част се вдава във влагалището. Отвътре матката е покрита с нежна лигава ципа. През широката горна част от двете й страни навлизат яйцепроводните тръби. Те започват от дъното на матката и са насочени към двата яйчника.

Яйчниците са две малки тела с овална форма, прилични на слива. В тях узрява яйцето, което, като се съедини с мъжкото семе, дава началото на нов живот. В яйчниците постоянно се образуват яйцеклетки. След като узрее, яйцеклетката попада в яйцепровода, а оттам в матката. Ако се оплоди, от нея започва развитието на зародиша. В противен случай настъпва месечното кръвотечение - менструация.

Значение и условия за развитието на женските болести. Заболяванията и смущенията в развитието на женските полови органи могат да бъдат вродени или придобити. Много честа причина за това са болестите на детската възраст, най-вече рахитът. След боледуване от рахит тазът може да остане по-тесен или деформиран така, че да затрудни или да направи невъзможно раждането по естествен път.

Значение за възникването на женските болести имат и редица прекарани други заболявания: на обмяната на веществата, на кръвта (анемия), на сърцето (порок), а и някои психически болести, инфекциозни (особено туберкулозата) и др.

Лошото хранене с недостиг на витамини, лошите условия на живот при неспазване на личната хигиена и хигиената на половия живот, тежката професия с различни вредности (олово, живак, тютюн, честите аборти и раждания, затлъстяването) имат пряка връзка с различни заболявания на женските полови органи.

Лечение на женските болести. Затова е необходимо да се избягва всичко, което причинява кръвозастой в корема и в черния дроб и запек, да се направи необходимото, за да се снабдят коремните органи със свежа кръв; да се седи колкото се може по-малко. Да се правят движения и гимнастика на открито или на чист въздух, съпроводени с навеждане, което най-много придава на коремните органи свежа кръв; да се употребява повече растителна храна.

Съществено значение има и брачният живот. Безспорно е, че половото сношение е естествена необходимост, обаче то не трябва да служи само за удоволствие, а главно за продължаване на рода. Честото и буйно общуване с болна жена забавя оздравяването й, защото болните органи се нуждаят преди всичко от почивка.

Освен това трябва да се има предвид, че през време на менструация лечението с парни и обикновени бани, а също и с парни и други компреси трябва да се прекрати, като се прилагат само диетата и вътрешните средства. От петия ден след началото на менструацията лечението може да продължи, макар и кръвотечението да не е спряло съвършено, но без парни бани, парни компреси и горещи лапи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...