Jump to content

Закъсняване на менструацията


Recommended Posts

Закъсняване на менструацията

Причини. Закъсняването на менструацията се дължи често на слабост на тялото и на яйчниците, на умствена и физическа преумора, диабет, силни душевни вълнения, някои инфекциозни болести, анемия.

Признаци. При някои жени менструацията закъснява с една и повече седмици, при други идва два или три пъти в годината, на трети менструацията идва само през топлите месеци на годината.

Лечение. Насочено е към самата причина. Ако нередовността на менструацията не е във връзка и не се отразява зле върху общото здрав-но състояние и самочувствие на жената, на нея трябва да се гледа като на една присъща на организма особеност, а не като на болест.

В противен случай народната медицина препоръчва лечение, което цели да укрепи и заздрави организма. За тази цел да се приложи даденото лечение за отсъствие на менструация със следните добавки.

1. Вътрешно. Към дадените отварки може да се прибавят и следните:

а) отварка от кората на корена на памука (една чаена лъжичка кора да се остави 10 минути във вряла вода и след това да се изцеди) - пие се три дни преди менструацията сутрин и вечер преди ядене по една чаша, а непосредствено след ядене се вземат по две лъжички вино с чесън (в 1 чаша старо червено вино се слагат 3-4 скилидки ситно нарязан чесън, сгорещява се до степен на възвиране и лукът се изважда); вземат се по 4 лъжички дневно;

б) отварка от кромид лук и карамфил: външните люспи на 7-8 глави кромид лук и 2 чаени лъжички карамфил в 1/2 л вода се варят 10 минути - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка; или пък:

в) отварка от розмарин, невен, решетка, седефче, червен кантарион, босилек, маточина, бял равнец и горчив корен - от общата смес, приготвена от по равни части, се взема 1 супена лъжица и в 400 г вода се вари 10 минути, след което се прецежда; пие се както отварката от буква б.

2. Диета. Да се избягват всички кисели ястия, каквито и да са те, и всяка трудно смилаема храна: бяло и червено зеле, грах, боб, леща и пр. Да се избягват и тлъстите храни - месо, риба и пр., какаото и шоколадът.

По отношение на питиетата се препоръчва да не се употребяват вино, бира, силен чай, кафе.

3. Тези мерки обаче не трябва да се вземат след закъсняването на менструацията, а трябва да се прибегне към тях на 28-ия ден от предишната менструация, щом от опит се знае, че закъснява.

4. Освен казаното, при хубаво време да се правят разходки навън в продължение най-малко на два часа и самостоятелно да се върши къщната работа за движение, навеждане и клякане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...