Jump to content

Късна поява на менструация


Recommended Posts

Късна поява на менструация

Причини. Наследственост, недоразвита матка или яйчници, аномалия в половите органи, нехигиеничен живот, недостатъчно и лошо хранене, физическо изтощение, някои болести и разстройство на жлезите с вътрешна секреция, анемия, туберкулоза, захарна болест, затлъстяване, душевни болести, като епилепсия, и др.

Признаци. Късна е появата на менструацията, когато тя настъпи след 16-годишна възраст. За липса на менструация се говори, ако тя не се появи и след 18-годишна възраст.

Усложнения. Прилив на кръв към главата, често кръвотечение от носа, сърцебиене, нервни и психически смущения.

Лечение. Общо за засилване на организма. За целта всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция на гръбнака с хладка отварка от смрадлика (2 супени лъжици в 500 г вода врят 10 минути) или с вода, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Те се повтарят преди обяд и преди вечеря.

Преди обяд, ако е лятно време, от 11 до 12 часа се прави слънчева баня на корема и на гърба със зелени листа (за 30-60 минути), последвана от обличане на мокра риза, натопена в хладка слънчева вода; лежи се в нея 1-2 часа.

Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла (37°С) клизма най-добре с чай от лайка. След това жените да си направят влагалищна промивка с горещ чай от лайка и бъзов цвят (по 2 супени лъжици от двете се попарват с 1 л вряща вода), последвана през вечер от гореща баня на краката до под коленете (45°С за 10-20 минути), сухо изтриване и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина, засилен върху половите органи, малкия мозък (тила) и опашката с торбички, напълнени с топъл селски хлебен квас (вж. том I); държат се цяла нощ заедно с тампонче (за жените), приготвено от печен кромид лук с бяла дъвка, захар и камфорово масло. През вечер пък се правят парни компреси с търпимо горещ полусварен ечемик за 1/2 час на половите органи и опашката, последвани от същия коремен компрес, засилен със същите торбички с квас, и тампонче за жените, както по-горе; държат се цяла нощ.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на вътрешните средства и диетата.

Вътрешно. Да се пие едно от средствата, дадени при отсъствие на менструация, или пък отварка от сплита на кромид лук, карамфил и нишадър: 1 кг сплит се нарязва на дребно и се сварява в 2 л вода, докато остане 1 л отварка, прецежда се в по-малък съд, прибавят се 13 г счукан карамфил и 15 г нишадър и се оставя на огъня да поври още 10 минути - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една ракиена чашка; или хряново вино: 100 г хрянови корени, на ситно рендосани, киснат в продължение на три дни в 500 г чисто вино, след това се прецежда - пие се едновременно с едно от другите средства на обяд и вечер след ядене по една ракиена чашка.

Диета и самовнушение, както при отсъствие на менструация.

При желание може да се приложи изцяло лечението, дадено за липса на менструация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...