Jump to content

Recommended Posts

Вагинизъм

Причини. Вагинизмът представлява свиване, спазъм на влагалището, при което половият акт става невъзможен. Най-често се среща при груби и неумели опити за полово сношение.

Причини за него могат да бъдат и различни заболявания, като възпаление на външните полови органи, извънредна чувствителност, невроза у жената, голяма еластичност на девствената ципа. Вагинизмът се среща почти изключително у жени, които още не са раждали, и у жени, които са се омъжили твърде рано.

Признаци. Твърде голяма чувствителност и спазъм, щото съвкуплението става невъзможно. Дори и най-лекото опиране произвежда остра болка, жената трепери, има сърцебиене. Тази болест често разваля брачния живот.

Предпазване. Състои се в правилно възпитание на подрастващите момичета. Съвършено младите не бива да встъпват в брак. Много е важно и нежното отношение на мъжете.

Лечение. Трябва да се отстранят онези изменения в половите органи, които причиняват болка, или пък наличната невроза. Освен това лечението е общо за засилване на организма и според начина за възпаление на влагалището. На такава болна се забраняват половите сношения за по-дълго време. Необходимо е да се обърне особено внимание върху душевното й състояние, което има голямо значение за лечението. Това изисква околните, особено съпругът й, да бъдат много внимателни и нежни към нея.

Вътрешно. Ако болната се чувствува нервно раздразнена, може да взема по 10 капки валериана (дилянка) на бучка захар три пъти дневно или пък отварка от валериана и седефче (вж. том III, „Сърцебиене“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...