Jump to content

Остро възпаление на лигавицата на матката (ендометрит)


Recommended Posts

Остро възпаление на лигавицата

на матката (ендометрит)

Острото възпаление на лигавицата на матката обикновено е свързано с възпаление на маточната стена.

Причини. Проникване на микроорганизми след раждане, при аборт или други манипулации в матката, нараняване и др. То се улеснява от менструацията.

Признаци. Болестта се развива незабелязано. Явяват се тежест и болки ниско в корема, които понякога са присвиващи. Жената има и болки в кръста, гадене, повръщане. Страда от газове, запек. Често има и обилно течение, което е кръвенисто, гнойно. Температурата на болната е повишена. Менструацията става нередовна - по-обилна и по-продължителна.

Усложнения. Острото възпаление на матката може да се разпространи, да се усложни с перитонит, да премине в хронично. Понякога жената от това може да остане безплодна.

Лечение. Провежда се на легло от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва болната да се остави в пълен покой на легло. Матката трябва да бъде запазена от всякакво дразнене и възбуждане и особено от полови сношения.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болната да взема по 1 супена лъжица настойка от 9 пресни сурови кокоши яйца, добре измити и залети в подходящ буркан със сока на 13 лимона, така че да ги покрие с около половин сантиметър; стоят захлупени 3-4 денонощия, за да се разтворят черупките. След това с вилица се разбъркват добре, за да се извадят ципите на яйцата, и без да се прибавя друго, се държат на студено, за да не вкиснат. Обикновено се изпиват 3 такива дози, за да има резултат. Или да взема по 1 бучка захар с 10-20 капки настойка от арника - 100 листа от арника в 100 г аптекарски спирт (70°) стоят на слънце или до горящата печка 20-40 дни.

II. Двадесет минути след една от настойките да изпива 1 чашка от 75-100 г отварка от агримония, маточина, медуница, невен, овчарска торбичка, пача трева, полски хвощ и цариче - по 50 грама. От тази смес се вземат 2 супени лъжици и с 1 чаена лъжичка пъпешово семе, предварително счукано добре с люспите, в 500 г вода на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация. След обяд и вечеря болната да взема по 2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе и исландски лишей - по 1 супена лъжица и анасон (семе) 1 чаена лъжичка (от аптеката) - в 1 л вода се вари на тих огън 10 минути, след това се прибавя 1 супена лъжица лайка (цвят) и като клокне един път, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от градински чай (салвия), репей, дъбови кори (листа), мента пиперита и гръцка коприва - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла (37°С) вода. След това лечението продължава по два начина.

Първи начин. При остро възпаление на влагалището и матката първата вечер жените без кръвотечение да си направят топла (37°С) влагалищна промивка с разтвор от 1 л преварена вода и 1 чаена лъжичка печена стипца (от аптеката) или с отварка от дъбови кори - 5 супени лъжици на ситно нарязани кори в 2 л вода врят 30 минути; веднага се прецежда. При кръвотечение - топла (35°С) промивка с 1 л преварена вода, засилена с 1 чаена лъжичка готварска сол, или пък, и то още по-добре, с отварка от смрадлика (листа) - 4 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Добре е същата промивка да се прави и сутрин, докато спре кръвотечението. Едновременно и в двата случая се налага долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка от тензух, напълнена с топла (36°С) лапа от прясно зеле (а при липса на зеле от праз лук - бялата му част), на ситно нарязано и сварено със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица ситна захар, или пък с топла лапа от стар кромид лук, опечен, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1-2 супени лъжици царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата) и 1 супена лъжица ситна захар. На щитовидната жлеза (гушата) се слага торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, а на тила торбичка, напълнена със същия квасец, но засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъзак). Накрая се слага влагалищно тампонче, приготвено:

а) от бяла дъвка, чер пипер, бахар и карамфил - по 25 г, парче праз лук, дълго 10 см, нарязано на ситно; всичко се бърка на тих огън, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, без да завира, и от нея се правят тампончета, на големина колкото лешник, увиват се в марличка и се превързват с вълнен конец; или:

б) омекчително тампонче от ленено семе с лайкучка и мляко.

Приготовление: По 1 супена лъжица смляно ленено семе и цвят от лайка с малко мляко се варят, докато стане на лапа.

Употреба: От получената лапа се вземат 1 до 2 пълни чаени лъжички и се увиват в чиста марличка като топче, краят на което се превързва с по-дълъг вълнен конец. Така приготвеното тампонче се вкарва във влагалището с показалеца и се оставя там. Държи се цяла нощ или докато досади на болната.

Втората вечер долната част на корема се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1/2 лъжичка нишадър на прах (от аптеката), едновременно съчетано с всички останали приложения, изброени за първата вечер. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болната.

При хронично възпаление първата вечер се прави парен компрес на долната част на корема с продължителност 1/2 час, натопен в горещо бадемово масло, приготвено така: вземат се 15 горчиви бадема или пък толкова ядки от праскова, нарязват се ситно и се слагат в торбичка, която се потапя в 300 г вряла вода, оставя се да кисне, докато водата стигне 50-60°С топлина, и след това торбичката се изцежда върху самата вода. След това жените да си направят гореща (39°С) влагалищна промивка с 2 л преварена вода, в която се разтварят 2 супени лъжици готварска сол, и да налагат долната част на корема си с торбичка, напълнена или с топла лапа от прясно зеле, сварено със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица захар, или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица царевично брашно (за отнемане на излишната влага). Едновременно се налагат щитовидната жлеза (гушата) с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, и малкият мозък (тилът) с торбичка, напълнена със същия квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Накрая се поставя тампонче (вж. по-горе). Държат се цяла нощ или докато досадят на болната.

Втората вечер се прави опушване: на дъното на дълбоко гърне се слага нажежена тухла, полята със смес от 1 супена лъжица чист маслинен зехтин и оцет по равно; жената се завива с вълнено одеяло през кръста и седи на гърнето, докато й е приятно. След това се прави сухо увиване за по-добро изпотяване (лежи се така 2 часа), а след препотяването на долната част на корема се слага или компрес от 4-6 хасени парчета, натопени в топла отварка от прясна зелка (цяла зелка се залива с вода така, че да се покрие с около 2 пръста, след това се оставя да ври, докато се свари, и като изстине, се прецежда чрез изстискване), засилена с 50 г морска сол и 100 г спирт за горене, или компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла ракия, или пък торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Едновременно се прави и топла промивка (39°С) с чай от лайка - 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда. Щитовидната жлеза (гушата) и малкият мозък (тилът) се налагат, както е казано по-горе. При тежко главоболие вместо торбичка с квас на малкия мозък (тила) се слага цяла „шапка“ на главата (от косата до тила), напълнена със същия квас, засилен с двоен размер диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ.

Втори начин. Преди лягане жените да си залепват на долната част на корема (от пъпа надолу) следната мушама за женски болести: взема се 150 г чиста гроздова или сливова ракия и в нея се потапя едно парче изпран американ или хасе с такава големина, че свободно да покрива долната част на корема до външните полови органи. След това мушамата се изстисква така, че да не капе от нея ракия, опъва се върху топла печка, за да се затопли и опъне добре, и равномерно и еднакво се намазва с 1-2 чаени лъжички сурова мурова смола (колофон) и се поръсва с 1/2 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно. Щом всичко това добре попие и докато мушамата е търпимо топла, внимателно се залепва на корема.

Забележка. Ако болестта изисква да се залепят едновременно две мушами - едната отпред на корема, а другата отзад на кръста, правят се по същия начин две мушами, като тази за кръста се прави с такива размери, че да покрие кръста и опашката и да стигне до плешките. Носят се 7 дни, докато сами паднат, след което коремът и кръстът се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт, почива се 1 до 3 дни, за да преминат пъпките, които са се образували от мушамата, като се налагат с млечни компреси от прясна несолена извара, и като изчезнат, се залепват нови мушами и т. н. до пълното оздравяване. Ако болната страда от слаб кръст, на него да се залепи една от следните два вида мушама:

1) мушама за слаб кръст, приготвена от 1 чаена лъжичка чист бял тамян и 1 чаена лъжичка бяла дъвка, добре счукани и разбъркани; с тази смес хубаво се поръсва целият кръст, като предварително се разтрива със спирт за горене, отгоре се слага пласт памук с дебелина 1 см, също поръсен с малко спирт, кръстът се завива с дебела кърпа, сгъната на две парчета, и се глади внимателно с топла ютия, докато мушамата се залепи добре; или пък:

2) мушама за слаб кръст, приготвена от 3 белтъка от пресни яйца, малко калъпче тоалетен сапун, който предварително се настъргва на ситно ренде или с ножче, и 1 супена лъжица ракия - всичко се разбърква да стане като майонеза и с нея се намазва парче хасе или американ (толкова голямо, че да обхване свободно кръста заедно с областта на бъбреците), което се залепва на кръста; мушамите стоят залепени дотогава, докато сами паднат. Щом се отлепи мушамата, мястото се изтрива с памуче, натопено в камфоров спирт, и се оставя да почине 1-2 дни. Ако от това излязат пъпки, да се налагат с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топло неварено прясно мляко, или с торбичка, напълнена с прясна топла несолена извара. След това се залепва друга мушама, докато кожата се изчисти добре и лечението даде добър резултат. Освен това всяка вечер се правят влагалищни промивки и се поставят тампончета, а тилът се налага с пресен селски хлебен квас, както е казано по-горе.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи. Следва сухо изтриване, а след обличането - 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Един-два часа след закуската, ако болната се лекува по първия начин и е на легло, добре е да повтори казаното за вечерта или пък да държи през целия ден на долната част на корема си торбичка, ушита на тегели от по 1 см, напълнена със смес от 9 супени лъжици топла готварска сол и 3 супени лъжици рафинирана сяра на прах - сменят се на 1 месец веднъж.

Ако болната не е на легло, да сложи на долната част на корема си мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя. Почивка от всичко, при нужда лечението продължава по плана.

При менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...