Jump to content

Бяло течение


Recommended Posts

Бяло течение

Нормално от женските полови органи се отделя секрет, но в много малко количество, обикновено незабелязано от жената. Когато това течение по една или друга причина се засили, имаме т. нар. бяло течение. То се среща не само у жените, но и у съвсем малки момичета.

Причини. Дължи се на микробно заразяване на половите органи. Често течението се дължи и на глисти (острили), които живеят в задното черво, но преминават и във влагалището и го дразнят. Освен това при остро възпаление на самата матка, на лигавицата й, при полипи, тумори, трипер и др. също може да се яви бяло течение. Заразните болести, като скарлатина, дребна шарка, дифтерия, туберкулоза и пр., когато са в по-остра форма, могат да предизвикат бяло течение. Същото се случва и при скрофулоза, простуда, грип, захарна болест, бързо затлъстяване, нагнояване на яйчниците и на яйцепроводите, упорит запек и др.

Признаци. Главният признак е усиленото бяло течение. Понякога то е толкова изобилно, че изтощава жената. Особено често се случва такова възпаление у момичетата, но може да се срещне и у омъжените. Често е съпроводено с болки, горещина и отичане на половите органи.

Секретът, който изтича, може да има различен вид според причината и мястото на засягането. При възпаление на лигавата ципа в тялото на матката бялото течение е водно, почти прозрачно или с лек възсив цвят. Ако преобладава възпалението на лигавата ципа в шийката, течението е прозрачно, проточено и напомня белтък на яйце.

Гнойно със зеленикав цвят е течението, когато е възпалена вътрешната обвивка в матката от гноеродни микроби.

Понякога към бялото течение се примесва и по малко кръв. Ако тази примес е незначителна (първите седмици на бременността), бялото течение дава жълтеникава утайка и оставя по долните дрехи корави жълти петна. Това течение няма особено значение. Обаче ако примесът на кръв е по-голям, означава дълбоко повреждане на лигавата ципа.

Обилно, миризливо и пенесто е течението при заразяване с гъбички.

Предсказание. Бялото течение е съвършено безопасно, когато се появи например преди менструацията или във време на бременността. Но ако то продължава в течение на месеци и години, и при това е по-обилно, миризливо или гнойно, изтощава организма, а може да предизвика и злокачествени новообразувания.

Предпазване. Най-доброто средство за избягване на бялото течение е личната хигиена. Всекидневните седящи бани (37“С за 15-20 минути) с изключение на дните с менструация предпазват жената от него. Добре е всяка здрава жена, която по-напред не е имала бяло течение, щом й се появи такова, веднага да се посъветва с лекар.

Лечение. Според причината, която го предизвиква (например бяло течение, което е последица от трипер, полип, тумор и др., изисква лечение на съответната болест).

Ако причината е неизвестна, лечението е общо за засилване на организма. При остро възпаление на лигавицата болната жена трябва да прекара няколко дни на легло при съвършено спокойствие, като се отстранят всички вредни влияния, особено половите сношения. Заедно с това и във всички други случаи да се приложи и следното:

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болната да изпива по 1 винена чашка от 50-75 г запарка от гръцка коприва (листа и цвят), имел (листа, клонки и плод), зайча стъпка, полски хвощ (листа и цвят) и цариче (листа) - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се прецежда.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка след ядене болната да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец, малинови листа и шипки (плод) - по 1 супена лъжица от трите се запарват с 500 г вряща вода; вари се захлупена 15 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 50-75 г отварка от бабин зъб и смрадлика (листа) - по 60 г, и семе от пъпеш, предварително на ситно счукано с люспите, 100 г. От общата смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън ври 10 минути и като изстине, се прецежда; или пък по 1 чашка от отварката, дадена в точка I.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 5 00 г вряща вода; кисне захлупено 1 час). След това жените да си поставят парен компрес на долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред), с продължителност 10-20 минути, а след него - топла влагалищна промивка с 1 л отварка от лайка (цвят), жълт кантарион (листа и цвят), магданоз (листа), невен (листа и цвят), слез и смрадлика (листа) - по 50 г от всяка. От общата смес 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; на тих огън се вари 10 минути, като изстине до 39°С, се прецежда и се засилва с 1 супена лъжица сода бикарбонат. След това се поставя влагалищно тампонче, приготвено от едно топче с големина на лешник чист пчелен мед или 1 чаена лъжичка пудра захар, или едно зърно арпаджик, опечен, обелен и намазан с малко стопена зайча мас (може и от домашен заек) - увива се в марличка и се превързва с вълнен конец. Може да се постави и тампонче от магданозено семе с чист маслинен зехтин - една чаена лъжичка семе, предварително пречистено от всякакви други примеси, се увива в марля, топва се в малко спирт за дезинфекция, изсушава се и се увива в чиста марличка във вид на топчица, като се превързва накрая с по-дълъг вълнен конец и се потапя в чашка със зехтин, докато добре се накисне. След това се вкарва с показалеца във влагалището и се държи най-малко до сутринта, а още по-добре цели 24 часа. Или пък тампонче от кромид лук с ленено семе - изпича се на тих огън една малка глава кромид лук, след това се счуква на пихтия и се смесва със смляно ленено семе в отношение две части лук и една част ленено семе, прави се тампонче, топва се само в зехтин и се поставя както първото. На долната част на корема се слага торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа или от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 1 китка магданоз (листа), също на ситно нарязан, 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 2 супени лъжици ленено брашно и 150 г прясно мляко - на тих огън се вари да стане гъста лапа; или пък с лапа от 150 г ориз, 20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 супена лъжица ленено брашно - в 450 г вода се вари да стане на тесто; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Тилът се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а отгоре се слагат вестник и „шапка“ от вълнен чорап; държат се цяла нощ или докато досадят. При момичета лечението е същото, но без промивки и поставяне на тампончета.

Забележка. Лапите от зеле и ориз може да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. В хладно време на долната част на корема се носи мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосан отгоре тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова. След това се правят и 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя и при менструация почивка от всичко - носи се само мушамата от хаваджива.

V. Лятно време от 11 до 12 часа от голяма полза са слънчевите бани със зелени листа на корема за 30-60 минути, последвани от поливане на цялото тяло или къпане с хладка слънчева вода за 5-10 минути.

Важни добавки:

1. Ако жената с нервна, добре е сутрин и вечер още в кревата да взема в продължение на 1 месец по 1 бучка захар с 10 капки обикновена валерианова тинктура (от аптеката).

2. През време на лечението и след оздравяването краката и коремът да се пазят от настинка, като се носят топли кюлоти и не се сяда на студената земя.

При лечението да се имат предвид както общите упътвания за женските болести, тъй и казаното за менструация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...