Jump to content

Ненормално изместване или наклонение на матката назад (ретрверзис)


Recommended Posts

Ненормално изместване или наклонение на матката назад (ретроверзис)

Характерното и при тази болест е, че шийката на матката остава на мястото си, а само маточното тяло се изкривява ненормално назад.

Причини. Такова наклонение на матката назад става или от изменение на съседните органи от причините, посочени при изкривяване на матката назад, или най-после от рефлекторни страдания.

Признаци. Признаците, които показват, че наклонението зависи от изменения в самата матка, са усилена и изобилна менструация; времето между менструацията бива кратко и кръвотечението се повтаря всеки две седмици, дори понякога и по-често; самият менструален период е от 10-12 дена, кръвта тече изобилно или само през първия ден, или през всичкото време, догдето трае течението. Понякога, като се свърши кръвотечението, от матката продължава да тече една кръвениста течност. Ако по някакви причини течението се задържи в матката и се застои там дълго време, то може да се разложи и да приеме твърде неприятна и воняща миризма.

Жени, които имат наклонени назад матки, често помятат без всякаква видима причина, което зависи от това, че такава матка може да се уголемява само до известна граница; като се достигне тази граница, става помятане. За щастие вследствие на тежестта на плода матката сама по себе си се повдига и излиза от наклоненото си положение.

Наклонената матка произвежда запек; такива жени нерядко получават хеморагия, т. е. от задния им проход излиза лига и кръвесто

6 Болести, профилактика и лечение на жената и детето отделяне.Такава жена усеща силна болка при отиване по нужда. При такава болест ходенето, стоенето и всякакъв род телесни движения се извършват с мъка и се усеща много или малко болка. Изместването на матката назад има за последица и ред ненормалности във функциите на съседните органи и се придружава с различни болки в областта на нервите. В самата матка, поради ненормалното й положение, кръвообращението не може да става правилно, в кръвоносните съдове се набира кръв, поради което лигавата обвивка подпухва и се възпалява. Като резултат на това се появява бяло течение. От наблягането, което изместената назад матка причинява на маточните свръзки, особено във време на менструацията, се появяват болки в кръста, бедрата и слабините, а от голямото натискане на пикочния мехур отделянето на урината става съвсем невъзможно.

Жените с що-годе разклатена нервна система страдат още от повръщане и главобол, липса на апетит, сърцебиене, своеобразна кашлица, припадъци от астма, загуба на гласа - всичко това предимно във време на менструацията.

Освен това чувствуват се болки от невралгичен характер, повишена чувственост на отделните органи, почти пълно загубване на чувствеността, изтръпване на ръцете и краката, припадъци, спазми на сърцето, внезапни припадъци от слабост и пр.

Усложнения. Във връзка с изместването често се предизвиква и възпаление на самата матка, на коремната ципа и намиращите се близо до нея органи, възпаление на маточните връзки и т. н. и голяма част от болезнените усещания се намират във връзка с тези процеси. Когато жената забременее, ако не се е изправила матката й сама, трябва да се повика навреме лекар-гинеколог, за да я изправи. Това трябва да стане не по-късно от 2-3 месеца след забременяването. Дотогава лекарят все още може да постави матката в нужното положение. При раждане се изисква да се избягва ранното ставане от леглото и до 6 седмици след раждането да не се вдигат тежки неща. Родилката да не се движи бързо и да не се напъва много, когато отива по нужда.

Предсказание. Сериозно, иска се упорито лекуване за постигане на пълно излекуване.

Лечение. Общо за засилване на организма по начина, изложен при изкривяване на матката напред с добавка: през време на лекуването да се има предвид казаното за изобилна менструация, бяло течение, спиране на урината, възпаление на матката, перитонит и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...