Jump to content

Възпаление на близките до матката тъкани (параметрит)


Recommended Posts

Възпаление на близките до

матката тъкани (параметрит)

Причини. Инфектиране след раждане или аборт, особено след криминален аборт. Инфекция може да проникне и след различни манипулации.

Признаци. При това заболяване болната се оплаква от болки ниско в корема от едната или от двете страни, които отиват към кръста. Температурата се повишава, появява се треска. Може да настъпят позиви за често уриниране, ходенето по голяма нужда е болезнено. Болестта преминава постепенно, но може и да се образува гнойник или да премине в хронична форма.

Предсказание. Благоприятно при своевременно лечение.

Предпазване. За предпазване от това възпаление трябва при раждане, аборт и при всички гинекологични манипулации да се спазва абсолютна чистота. Всяка жена да ражда в родилен дом.

Първа помощ. Ако у родилката се появи болка ниско в корема, която се увеличава при натискане върху коремните стени, и при това температурата е повишена, до идването на лекаря най-добре е да й се направи лека топла клизма (37°С), след което да легне и да се слагат, но само на корема й, студени компреси или млечни компреси с хладка прясна извара, завити отгоре с вълнена обвивка. Родилката да отива по малка и голяма нужда в кревата.

Лечение. Провежда се в болница от лекар-гинеколог. Най-малко 7-8 дни, след като температурата на жената спадне, може да се приложи лечение с топлина - компреси с топла извара или с топла отварка от трина или вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...