Jump to content

Възпаление на яйчниците (оофорит)


Recommended Posts

Възпаление на яйчниците (оофорит)

Възпалението на яйчниците може да бъде остро, хронично или гнойно.

Причини. Заболяването се причинява от болестни микроби, които достигат до яйчниците чрез кръвта или от съседните органи при аборт, гонорея, апендицит и др.

Понякога, когато яйчникът е сраснал с дебелото черво, могат да минат направо микроби от червото и да причинят заболяването.

Признаци. Острото възпаление протича с явленията на заболяването, което е причинило възпалението - гонорея, апендицит, възпаление на матката и тръбите. При хронично възпаление има болки ниско в корема от едната или от двете страни, разпростиращи се към кръста. Те се усилват по време на менструация. Забременяването е затруднено.

Когато възпалението не се дължи на зараза на матката, а е започнало направо от яйчника, болната се оплаква от болки в долната част на корема, разпростиращи се към кръста, треска, повръщане, запек и подуване на корема. Болките понякога се усещат повече в лявата част на корема и се разпростират към вътрешната страна на бедрото и коляното и към мехура. Болната лежи обикновено със свити колене. Болките намаляват при почивка и лежане. Менструациите са изобилни и чести.

При гнойно възпаление може да се образува гнойник, който да се излее в коремната кухина и да причини перитонит, или пък да гнои.

Предсказание. Сериозно. Ако заболеят едновременно и двата яйчника и болната не се лекува навреме, може да остане бездетна.

Предпазване. Жената трябва да внимава да не настива по време на менструация. Необходимо е в студено време да се пазят от настиване краката и коремът. Жената не трябва да язди по време на менструация, нито да се пързаля на лед. Ако се случи да се намокрят, краката трябва веднага да се изтрият с малко ракия (спирт) или пък да им се направи гореща баня с морска сол (45°С за 10-15 минути), за да се сгреят, жената да пие липов чай или други топли питиета и да легне в леглото, за да се поизпоти. Шиенето на крачна машина да се избягва. Необходимо е още да се избягва честото качване и слизане по високи стълби във време на менструация.

Лечение. Болнично.

И в трите случая, според причината, която ги е предизвикала и ако не е известна, общо за засилване на организма и за прочистване на кръвта при острото възпаление на яйчниците болната трябва да легне на легло и да лежи в съвършено спокойствие (физическо и душевно), и то докато трае възпалението, като прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди лягане да взема по 1 бучка захар с 10-20 капки настойка от арника (100 г листа и цвят от билката арника в 1 л аптекарски спирт 70° стои на слънце или до горящата печка 20-40 дни).

II. Двадесет минути след настойката да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, живовляк широколистен (листа), исландски лишей, невен, пача трева, полски хвощ, спирея и цариче по 50 г. От тази смес се вземат 2 пълни супени лъжици с прибавка и на 1 чаена лъжичка пъпешово семе (предварително счукани добре с люспите) и се запарват с 500 г вряща вода и врят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета - същата като при отсъствие на менструация (аменорея) с добавка след обяд и вечеря да взема по 2 супени лъжици пресен селски хлебен квасец, забъркан отпреди 4 часа с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок, вода или мед, или захар - да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки не са достатъчни, да пие:

а) при липса на кръвотечение - отварка от ленено семе и исландски лишей по 1 супена лъжица и анасон - семе за 1 чаена лъжичка - от аптеката с прибавка от 1 супена лъжица лайка (цвят) в 1 л вода на тих огън врят 10 минути; след това се прибавя и 1 супена лъжица лайка (цвят) и като клокне 3 пъти, се прецежда;

б) при кръвотечение от матката - отварка от полски хвощ и койло (цвят) по 1 супена лъжица от двете се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 10 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при температура да взема по 1 прах от 1 грам от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтозу от аптеката по равни части и стрити на прах.

Заедно с праха:

а) за намаляване на болките - да изпива по 1 кафена чашка отварка от канела (кори) 5 г и карамфил на зърна 3 г, в 400 г вода на тих огън ври 15 минути и преди снемане от огъня се прибавя и 1 супена лъжица лайка (цвят) и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда;

б) в останалите случаи да изпива само по 1 чашка от 75 г отварка от градински чай (салвия), репей (корени), мента пиперита и гръцка коприва по 5 0 г от всяка; от тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, ври 5 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла 37°С вода. След това лечението се прави по два начина:

Първи начин:

1. При остро възпаление на яйчниците да се отбягва налагането с компреси и други горещи приложения, защото може да се пукнат яйчниците. Да се прави следното: една вечер - долната част на корема (от пъпа надолу) да се налага с торбичка, напълнена с топла 37°С несолена извара, или с топла лапа от прясно зеле, сварено със 100 г мляко и преди поставянето поръсено със захар, едновременно съчетани и с топла 37°С промивка с чай от лайка (4 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда) и се слага тампонче, приготвено:

а) при липса на бяло или друго течение - от печен арпаджик (малки лукчета), намазан със зайча мас от див заек (може и от питомен), увито в марличка във вид на малко топче и превързано с вълнен конец, за да не наранява срамните устни;

б) при наличие на бяло или друго течение - тампончето се прави от 1 чаена лъжичка суха пудра захар, увита в марличка на топче и превързана, както е казано по-горе, и се държи до сутринта или докато досади на болната.

Втора вечер - или с топла 37°С лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан и изстискай с прибавка и на 4 супени лъжици листа от магданоз, ситно нарязани и сварени в 100 мл мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсена и с 1 супена лъжица ситна захар, или пък с пресен топъл и гъст замесен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре) и засилен с 5-7 маслини, счукани на каша заедно с кокичките, и накрая се вкарва тампонче, както по-горе, и се държат до сутринта или пък докато досадят на болната.

2. При хронично възпаление: една вечер - парен компрес на долната част на корема с продължителност 1 час, с огънати на 6-8 парчета, натопени в горещо бадемово мляко, приготвено така: вземат се 15 горчиви бадема или пък толкова ядки от праскова, нарязват се на ситно и се слагат в торбичка, която се потапя в 300 г вряла вода; оставят се да киснат, докато водата изстине до 50-60°С и след това торбичката се изцежда върху нея, за да стане водата млечна; последвани: за жените - от гореща 39°С влагалищна промивка със солен разтвор (от 1 л гореща и преварена вода, в която се разтваря 1 супена лъжица готварска сол) и налагане долната част на корема с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, сварено със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица ситна захар, или пък с топла лапа от печен кромид лук, засилен с магданоз, както е казано по-горе; едновременно съчетани и с налагане на щитовидната жлеза (гушата) с торбичка, напълнена със същия квас, засилен с 1 чаена лъжичка диви кестени, настъргани с кората, а при липса на такава, с толкова пресни корени от полски бъзак на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, съчетани и с тампонче, приготвено от бяла дъвка, чер пипер и др. (виж по-горе при възпаление на матката). Държат се цяла нощ или докато досадят на болната.

Втора вечер - или опушване на половите органи, като жената седи над дълбоко гърне, на дъното на което е сложена до червено нажежена тухла, полята със смес от 1 супена лъжица чист маслинен зехтин и толкова оцет, добре завита с вълнено одеяло през кръста; седи се на гърнето, докато е приятно, последвано от сухо увиване за по-добро изпотяване, лежи се в него 1 час. След препотяването на долната част на корема се слага или компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от прясна зелка (цяла зелка се залива с вода така, че да я покрие с 2 пръста, след това се оставя да се свари и като изстине, се прецежда чрез изстискване и към получената отварка се прибавят и 50 г морска сол и 50 г спирт за горене), или компрес от 4 парчета, натопени в топла ракия или пък торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1/2-1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), едновременно съчетани с топла промивка от 39°С чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда), с тампонче и налагане щитовидната жлеза и малкия мозък, както е казано по-горе.

Добавки: Захване ли болната да оздравява, да се разхожда по малко на чист въздух, като следи дрехите да не я стягат около кръста, за да не пречат на кръвообращението.

Ако коремната й стена е много разхлабена, да се поддържа с коремен пояс (виж при отслабване на коремните стени у родилката).

3. При гнойно възпаление на яйчниците и яйцепроводните тръби с бяло течение може да се приложи лечението, дадено за хроническото им възпаление с добавка: в този случай налаганията на долната част на корема може с по-голям успех да се замени със следната лапа - взема се парче пресен селски хлебен квас и 1 кг чисто черно брашно и 1 супена лъжица ситна морска сол се замесва на тесто и се оставя 2-3 дни, докато вкисне добре и цялото стане на квас; отделно се вземат 6 глави обелен чесън, счукват се заедно с 1 супена лъжица морска сол и се смесват с получения квас; след това долната част на корема се измива добре с топла вода и сапун, изтрива се до сухо и се намазва с олио и отгоре й се налага торбичка с получения смесен и засилен квас, която се превързва като съгряващ компрес. Държи се 24 часа или докато може да се търпи. Ако има нужда, се повтаря и потретва през 2-3 дни и даже повече. При тежко главоболие добре е вместо торбичка с квас на малкия мозък да се слага и цяла „шапка“ на главата от косата до тила, напълнена със същия квас, засилена с двоен размер диви кестени, настъргани с кората (а при липса на такива, с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ.

Забележка. Девойките се лекуват без промивки и без тампонче.

Втори начин:

Вечер преди лягане на засегнатото място се залепва мушама, приготвена от 1/2 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз) и 1/4 чаена лъжичка чист бял тамян, счукани на ситно, 1/2 чаена лъжичка пудра захар, 1 белтък от прясно кокоше яйце, 50 г ракия или спирт за горене и 5-6 супени лъжици бяло брашно. Всички изброени продукти, без брашното, се разбъркват добре, за да стане рядка каша; след това тя се поръсва с лъжичка по лъжичка брашно, като непрекъснато се бърка, за да стане гъста смес, подобна на мехлем, която се размазва върху 1 парче изпран американ, колкото големината на болното място, например за яйчниците 25 на 15 см, залепва се върху тях, като отгоре му се поставя парче жилава хартия и се превързва с широк бинт и така забинтована стой 1-3 дни. След като мушамата се свали, почива се 1-2 дни и ако има нужда и няма пъпки по кожата, на засегнатите места се залепва друга мушама, докато мине болката. При наличност на пъпки по кожата върху тях през нощта се поставят млечни компреси от 2 бархетни парчета, натопени в топло сурово мляко, отгоре вестник и вълнен пояс. Ако няма пъпки, добре е през деня на същото място да се носи парче мушама от хаваджива с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкано с дебела игла, за да диша кожата свободно; едновременно с това пациентката всяка вечер да си прави и топла промивка с 1 л чай от лайка и след нея да си поставя тампонче от марля, напълнено с 1 чаена лъжичка суха пудра захар, превързва се с тънък вълнен конец и така спи. С помощта на промивката и тампончето се избягва и бялото течение.

Забележка. Мушамата от хаваджива се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и ако има нужда още от нея, се заменя с нова такава.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“, дихателно упражнение № 1).

Един-два часа след закуската:

а) Ако болната се лекува по първия начин и е на легло, добре е да повтори или казаното за вечерта, или пък да държи през целия ден на долната част на корема си торбичка, ушита на хоризонтални тегели от по 1 см широчина и напълнена със смес от 9 супени лъжици топла готварска сол и 3 супени лъжици рафинирана сяра на прах, сменя се на 1 месец веднъж.

б) Ако болната не е на легло, да си сложи на долната част на корема мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“) 30 на 15 см с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкано с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя - ако няма нужда - почивка от всичко; ако има нужда - лекуването продължава по плана.

При менструация - пълна почивка от всичко, пият се билките и се спазва диетата.

Важна добавка. В студено и ветровито време болната да не ходи по нужда в двора и непременно да носи топли кюлоти. При температура най-добре е да се обърне към гинеколог, за да й помогне оперативно.

При лекуването да се имат предвид както общите упътвания за женските болести, така и казаното за менструацията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...