Jump to content

Атрофия на яйчниците


Recommended Posts

Атрофия на яйчниците

Причини. Остри или хронични инфекциозни заболявания (тиф, холера, туберкулоза, сифилис), хормонални смущения, отравяне с фосфор, арсен и др.

Признаци. При заболяване в юношеска възраст момичето има още детински изглед, половите му органи са неразвити, както у децата. Такива момичета обикновено са пълни, с развити гърди и подкожна тъкан, обаче нямат менструация, бледи са, малокръвни и апатични.

При жените менструацията обикновено идва по-късно, неправилна е, често пъти престава за известно време и пак се появява, но оскъдна. Болната напълнява, и то предимно в седалищните части и корема. Същевременно усеща сгорещяване на лицето, задух, главоболие, отпадналост, виене на свят. Характерът й се изменя, става нервна, раздразнителна, за най-малкото нещо се разплаква, има безсъние, главоболие, болки в ръцете, краката, невралгии.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Общо за засилване на организма. За целта да се приложи лечението, дадено за късна менструация. Полезно с вземането на смес от мед и счукан анасон по равни части - сутрин, обед и вечер 2 часа след ядене по една чаена лъжичка.

Диета. Всеки обяд и вечеря болната да изяжда като аперитив салата от магданоз (листа и корени) и самата храна да се поръсва със смляно семе от магданоз.

Вместо вода да пие отварка от корените на магданоза (4 супени лъжици корени в 2 л вода се варят, докато остане 1 л) или отварка от корените на копривата (приготовлява се както отварката от корените на магданоза), или пък отварка от външните люспи на кромид лук с карамфил (една шепа люспи от лук и 1 чаена лъжичка карамфил в 1 л вода се варят 10 минути).

Самовнушение. С формулата: „От ден на ден състоянието ми се подобрява и в най-скоро време напълно ще оздравея.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...