Jump to content

Възпаление на яйчника и яйцепроводната тръба (анексит или салпенговарит)


Recommended Posts

Възпаление на яйчника и яйцепроводната тръба

(анексит или салпенговарит)

Анексит (салпенговарит) е възпаление на яйчника и тръбата у жената. То може да засегне само едната или и двете страни - яйчниците.

Причини. Най-често се появява след боледуване от трипер или родилна треска.

Признаци. Болестта започва бавно, незабелязано или изведнъж - със силни болки в долната част на корема, запек, покачване на температурата. Болната лесно се изморява, особено при ходене, пътуване с автомобил или влак. Ходът на болестта е най-различен: кризата може да премине за няколко дена, обаче има случаи, когато се появяват нагноявания, гнойници, които се отварят във влагалището, правото черво (ректума), корема и предизвикват гноен перитонит, който е смъртоносен. Обикновено след кризата болките затихват, на пипане яйчниците са слабо подути, но не болезнени, обаче след месец, години (при една преумора или простуда) могат да се появят отново и болестта става хронична, самата болна става неспособна за никаква работа, постоянно се оплаква от болки в корема, постепенно отслабва и често заболява от някоя друга болест (туберкулоза).

Предсказание. Сериозно. При неправилно лекуване може да свърши печално.

Предпазване. За предпазване от анексит трябва при встъпването в брак да се изисква от встъпващия в брак медицинско свидетелство, че не е страдал от трипер, иначе ще зарази бъдещата си съпруга. Да се води редовен и разумен живот, като се избягват пиянството и развратът. Да се избягват и помятанията, чрез които много лесно може да стане заразяване (заболяване на яйчниците).

Лечение. Общо, за засилване и пречистване на организма, и то според причината, която го е предизвикала. Ако причината е трипер, болната да се лекува по начина, изложен за тази болест, ако ли не - тогава лекуването е общо, като в началото (периода на кризите) болната се лекува по начина, изложен в остро възпаление на яйчниците, а след преминаване на кризите, по начина, изложен за хронично възпаление на яйчниците.

При нагнояване болната непременно да потърси помощта на опитен лекар-гинеколог.

Въпрос. Премахването на едната тръба и на противоположния яйчник (например дясна тръба и ляв яйчник) пречи ли на бременността?

Отговор. В този случай бременността е затруднена. Ако отстраняването на тръбата и яйчника е направено от едната страна, като другата остава здрава, бременността също е затруднена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...