Jump to content

Безплодие (бездетство) у жената


Recommended Posts

Безплодие (бездетство) у жената

При безплодието става нормално полово сближаване, но от него не последва бременност. Средно 10% от браковете са безплодни. Смята се, че един брак е безплоден, ако в продължение на 2-3 години не настъпи бременност. Безплодието бива абсолютно, когато трае през целия живот, и временно, когато жената е лишена от възможност да зачене за 3-5 години, въпреки че е в полов разцвет.

Периодът на женската плодовитост е възрастта между 18 и 45 години.

Причина за бездетния брак могат да бъдат както жената, така и мъжът. Мъжът губи способност за оплождане след прекаран трипер, сифилис, заушка с усложнения и други болести. Затова преди жената да пристъпи към лечение, необходимо е чрез лекарски преглед да се увери, че вината не е в мъжа й.

Причини. Причините за женското безплодие са общи и местни. Към общите причини спадат някои аномалии в общото развитие, различни тежки изтощаващи болести (туберкулоза, анемия), гладуване, нервни и душевни разстройства, възрастта на жената над 45 години. Причина за безплодие бива както продължителното предпазване от забременяване, особено в началото, докато още не се е родило първото дете, така и умишленото помятане на първото дете, последвано от кюртаж. Към местните причини спадат различни смущения и ненормалности в развитието на половите органи, полова недоразвитост, възпаление на влагалището, матката, тръбите или яйчниците, причинено от гонорея, туберкулоза или обикновени инфекции, тумори и др.

Безплодието може да се дължи и на механични причини, които пречат на семето да проникне в матката и в тръбите. Това се случва, когато тръбите са сраснали. Такова безплодие е почти неизлечимо. Безплодие настъпва още и когато в съседните органи на влагалището има оток, като гнойници, полипи и др. Понякога преди и след менструацията отворът на шийката се запушва от слуз, та сперматозоидите не могат да проникнат и оплождане не може да стане. Относителна причина за безплодие са и недоразвитите полови органи у мъжа или жената, голяма несъразмерност между половите органи на мъжа и жената, голяма разлика в годините, затлъстяване, страстен темперамент, често повтаряне на половите сношения. Често биват безплодни и онези жени, които страдат от досада и нервна умора. Накрая да се има предвид, че значение за забременяването има и пълното сладострастие при половото общуване.

Лечение. То трябва да цели премахване на основното заболяване, причина за безплодието. Затова е необходим подробен преглед от лекар-гинеколог, който ще определи и самото лечение. Народната медицина препоръчва следните общи правила:

1. При всички случаи на безплодие или незадържане на плода поради бяло течение, запушени или със сраствания тръби, задебеляла матка и други всяка вечер кръстосаният компрес да се съчетава: при слабо бяло течение и нередовна менструация с тампонче, направено от магданоз с чист маслинен зехтин (вж. „Бяло течение“); при средно или силно течение, запушени тръби и др. с тампонче, направено от главичка печен кромид лук (арпаджик), оваляно в смес от по 1/4 чаена лъжичка лята захар (небетшекер) и бяла дъвка, предварително счукани на прах, превързано с чиста марличка (от аптеката) и вълнен конец, като върху марличката се капват 3-5 капки камфорово масло или тампончето се намазва леко с претопена мас от див заек, или се натопява в мехлем от хаваджива.

Приготовление на мехлема: В 250 г предварително разтопено краве масло се слагат 2 супени лъжици счукани корени от хаваджива и се оставят на тих огън да се варят 10 минути; след това се прецежда през гъсто сито или платно. Тампончетата се държат до сутринта или до другата вечер.

2. Полезно е два пъти в месеца, и то сутрин или преди обяд, да се поставят на кръста и по 10-15 вендузи, последвани от кръстосан компрес - държи се 2 часа.

3. Най-добре е лечението да започне на другия ден след свършването на менструацията и да продължи до началото на другата или по-другата менструация в зависимост от регулирането й, степента на бялото течение и наличието на болки в половите органи.

4. През време на лечението половите сношения да се разредят наполовина, като се вземат мерки против забременяване. Освен това и самите сношения да не стават вечер по време на самите приложения. В хладно време жената да внимава да не настине - да се пази от течение и да носи по-топли дрехи, кюлоти, чорапи и обувки.

5. Ако по време на лечението менструацията не дойде в необходимия срок (при наличност на полови сношения без пазене), лечението да се прекрати, за да не се предизвика помятане от горещите приложения.

6. Половото сближаване е резултатно, ако се използува най-вероятното време за забременяване, а това при редовен 28-дневен менструационен цикъл е времето между 10-ия и 17-ия ден от началото на последната менструация, т. е. в средата между две менструации.

7. Преди половия акт жената трябва да си направи гореща промивка с чай от ленено семе или със солена вода.

8. През време на акта да се следи, щото сладострастните спазми да се проявят едновременно у двамата.

9. Когато мъжът и жената са се въздържали дълго време (2-3 месеца) от полово сношение, при първото сближаване почти винаги става оплождане.

А. Безплодие от срастване на яйцепроводните тръби

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 100 г семе от копър и по 50 г семе от анасон, зеле, керевиз и обикновена коприва, всички смлени, защото се утаяват на дъното.

Забележка. През време на менструацията вместо тази смес жената може да изпива по 1 ракиена чашка чист винен коняк с 20 капки анасоново масло (от аптеката).

II. Десет минути след сместа или коняка да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, гръмотрън (корени) и изтравниче (листа и цвят). От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук с магданоз и прясно зеле по равни части и с малко и от другите любими салати с винен оцет и маслинен зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с малко ръжен хляб. След обяд и вечеря да изпива следната смес: 1 супена лъжица бъзов мармалад, 1 г нишадър (от аптеката) и 1 супена лъжица отварка от мащерка (1 супена лъжица листа и цвят от нея се запарват с 250 г вряща вода и се варят 5 минути).

Забележка. Необходимо е храната да съдържа в изобилие витамин Е, който се съдържа в неварения зеленчук, особено в салата, маруля, магданоз, лук, накиснати от вечерта жито и ечемик, в сока от сурови картофи и захарно цвекло, в череши, печени орехи, бадеми, ориз, царевично брашно и черния ръжен хляб.

Да се отбягват алкохолът и тютюнът. Вместо захар добре е да се употребява мед, а вместо готварска сол - естествена каменна сол.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, по-добре е да се пие отварката от 12-те билки или чай от исландски лишей, или отварка от широколистен живовляк (листа) и магданоз (листа) – по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от воден пипер (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка канела на прах и 3 зърна черен пипер се запарват с 600 г вряща вода; вари се 30 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода. След това 2 вечери подред се поставят парни компреси на половите органи - отпред и отзад (откъм таза) - с торбички от тънко хасе (30 на 20 см), напълнени с търпимо горещ полуизстискан ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред), с продължителност 10-20 минути, последвани от налагане на същите места с 2 торбички, напълнени с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за двете места с 14 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, или с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша, с прибавка и на 40 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и поръсени с 1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно се прави топла влагалищна промивка (38°С) с отварка от акация (цвят), бял равнец (цвят) и широколистен живовляк (листа) - по 1 супена лъжица от трите се запарва с 1 л вряща вода; вари се 5 минути и като поизстине до 39°С, се прецежда. След това във влагалището се поставя тампонче от печен арпаджик, леко намазано с малко стопена зайча мас (може и от домашен заек), или пък тампонче от корените на хаваджива, увити в марлички и превързани с вълнен конец. Главата се налага с „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или с „шапка“ от тънко хасе, напълнена с настъргани сурови картофи, полети с 50 г прясно мляко - киснат в него 30 минути и се изцеждат. При силно главоболие се слага „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша); отгоре се слага шапка от чорап и така се спи.

Следващите две вечери подред същите места се налагат с 2 торбички, напълнени с топла лапа от 300 г ориз, 3 супени лъжици ленено брашно и 40 сини сливи, смачкани без костилките - в 900 г вода се вари да стане на тесто и се поръсва с 1 чаена лъжичка нишадър. Следват влагалищната промивка и поставянето на тампонче и „шапка“, както е казано по-горе, и т. н.

Забележка. В студено време лапите може да се заменят със зимни мушами, които се държат 2 седмици и се заменят с нови (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствувам все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще забременея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден на същите места се носят две мушами от хаваджива (30 на 15 см) с тропосани отгоре им парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата. Носят се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменят с нови.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

Важна добавка. През време на лечението половите сношения да бъдат по-редки, като жената се предпазва от забременяване. Да се пази също и от настинка, като носи по-топли кюлоти, а не пликчета.

Б. Безплодие от затвърдяла (свита)матка с тясна шийка, запушени тръби и чести спонтанни аборти

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк - 100 г листа и корени от него с 5 зърна карамфил в 1 л вода на тих огън във водна баня се варят 20 минути, след това се прибавя 250 г чист пчелен мед и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, горска ягода (листа), зайча стъпка, лавандула, лепка, невен, пача трева, слезен (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. При желание се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при буква А.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайкучка - 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне 1 час.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от гръмотрън, сапунче (корени), пача трева (листа), спирея (цяла билка), цариче (листа и цвят) и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 3 зърна карамфил се заливат с 600 г хладка вода; на тих огън ври 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла (37°С) вода, последвана от влагалищна промивка (38°С) с 1 л отварка от бял равнец (цвят), жълт кантарион (листа и цвят) и лайка (цвят) - по 1 супена лъжица от трите се запарва с 1 л вряща вода; вари се 5 минути и като изстине до 39°С, се прецежда. След нея се поставя влагалищно тампонче, приготвено от 1 главичка арпаджик, обелен и намазан с малко стопена зайча мас (може и от домашен заек), или тампонче от корените на хаваджива, увити в марличка и завързани с вълнен конец. На долната част на корема (от пъпа надолу) се поставя компрес във вид на торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, преди поставянето леко поръсена с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), или пък лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе или брашно, 30 сини сливи и 100 г прясно мляко - вари се, докато стане на лапа; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 50 г прясно мляко - киснат в него 30 минути и се изцеждат добре; отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

Забележка. При слаб кръст да се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти и след това в топло време да се налага с торбичка от тензух (25 на 12 см), напълнена с топла лапа от 100 г ориз, 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 1 супена лъжица ленено брашно и 300 г вода- на тих огън се вари, докато се сгъсти като тесто. В хладно и студено време може да се залепва т. нар. зимна мушама, която, ако кожата я понася, може да се държи 14 дни и след 3-5 дни почивка, ако няма пъпки по кожата, да се залепи втора (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладкавода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. На долната част на корема (половите органи) се носи мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосан отгоре й тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата добре, или домашна мушама - 1 калъпче бебешки сапун, на ситно настърган, се поставя в един съд на огъня, прибавя се 1 изравнена супена лъжица стопена овча лой и се бърка, докато се стопят, след това се прибавя 1 жълтък от прясно кокоше яйце и пак се бърка, докато се сгъсти като мехлем, но без да завира. С този мехлем се намазва парче американ (25 на 15 см), поставя се на корема и се носи през целия ден.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките.

Важни добавки:

1. Лапите от печен кромид лук и ориз може да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят отново.

2. Мушамите от хаваджива се използуват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменят с нови.

3. През време на лечението жената да се пази от настинка, като носи топли кюлоти.

4. Ако жената е помятала веднъж, да се пази от второ забременяване, докато не са минали поне 3 месеца от първото. Ако е помятала повече пъти, забременяването да стане след 6 месеца, като през това време се пази от забременяване.

В. Безплодие от изкривена напред матка и запушени тръби

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк - 10 супени лъжици листа в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се добавя 250 г чист пчелен мед и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца) и слез - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при буква А. Добре е освен това преди обяд и вечеря жената да изяжда по 1 чинийка салата от зелените кълнове на ечемик (посажда се в саксия и се чака да стигне до височина 4 см). Яде се забъркана с 2 супени лъжици сурово жито (киснало в малко вода 48 часа), прясно зеле, на ситно нарязано, и настъргано захарно цвекло по равни части с малко винен оцет и зехтин по вкус. Тази салата съдържа много витамини, особено витамин Е, необходим за забременяване. След ядене да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: чист пчелен мед 500 г, семе от анасон и обикновена коприва - по 50 г, и семе от копър 100 г, всички предварително счукани в дървен хаван като брашно. Подир това (ако жената не е склонна към затлъстяване) да изпива и 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, великденче, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа, френско грозде (листа и плод) и червена хвойна (зърна) - по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г от отварката, дадена при болезнена менструация (дисменорея).

IV. Вечер преди лягане лечението е същото, както при изкривена напред матка. При слаб кръст процедурите са същите, както в буква Б. По време на студените месеци на кръста може да се залепва т. нар. зимна мушама (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). В случая начинът на употребата й е следният: от нея се отрязва едно парче, достатъчно голямо, за да покрие кръста (от плаващите ребра надолу и встрани до бедрата), което се разрязва на две половини; те после трябва плътно да се долепят, и то по линията на самия гръбнак. Всяко едно от тези парчета се нацепва отстрани на широчина и дълбочина на по 1-2 см, за да не пречи на движенията на жената. Мушамата винаги се залепва от второ лице, и то в стоящо (а не лежащо) положение. Така залепената мушама, стига кожата да не се възпалява от нея, се държи 10-14 дни, не повече (в противен случай веднага се сваля). След свалянето й кожата се изтрива с камфоров спирт и ако по нея има пъпки, в продължение на две-три вечери подред се налага с торбички, напълнени с прясна топла несолена извара, и когато придобие здравия си вид, се слага нова мушама. Още по-добре е в продължение на 7 вечери подред да се лекува с дадените по-горе лапи, подир тях мушама и т. н.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. На кръста (ако няма зимна мушама или мушама от хаваджива) се поставя кърпа, леко намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах; отгоре се слагат пергаментова хартия и вълнен пояс. След обличането на окосмената част на половите органи може да се постави и торбичка с 6 цели диви кестена, зашити с юргански шев в два реда по 3. Накрая се правят 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (подробности вж. в том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се прави слънчева баня на корема със зелени листа (от репей, слънчоглед, тиква и др.), докато е приятна, или пък цяла слънчево-пясъчна баня на тялото, зарито до шията, също докато е приятна, последвана или от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода, или от речна или морска баня, докато е приятна.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки:

1. През време на лечението жената да се въздържа от полови сношения или те да бъдат много внимателни, като се пази от забременяване.

2. Ако жената се чувствува добре, може всяка неделя да прави екскурзия в планината и по други хубави места.

3. За по-добър резултат от лечението добре е в същото време мъжът да пие сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 чашка от 75 г извлек от ветрогон (1 супена лъжица от него се залива с 200 г топла вода и кисне цяла нощ), а 2 часа след ядене по 1 чашка от 50 г отварка от целина (1 средна глава в 2 л вода се вари до пълното сваряване). Същата целина се яде като салата с малко зехтин и лимон по вкус.

Г. Безплодие от изкривена назад матка и запушени тръби

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк - 10 супени лъжици листа в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути; след това се добавя 250 г чист пчелен мед, ври още 10 минути и като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от гръмотрън (корени), див (зловонен) здравец (корени и листа), изтравниче, сапунче (корени), хмел (шишарки) и цариче - по 100 г от всяка, и черна метла (млади клонки) 25 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета и вместо вода, както при буква В.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от магданоз (корени и листа), маточина и слез (листа и цвят) по 1 супена лъжица и анасон 1 пълна чаена лъжичка (от аптеката), запарват се с 600 г вряща вода и след това на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане лечението е същото, както при буква В. В този случай зимната мушама се залепва не на кръста, а на самия корем, и то така, че отрязаното парче да е достатъчно голямо и свободно да покрие долната част на корема заедно с яйчниците и тръбите. При това то трябва да се залепи през средата, и то така, че след това с ножица да се нацепят краищата на мушамата на широчина и дълбочина по 1 см, за да не пречат на движенията. Ако се забележат следи от смолата, излязла отвън, за да не се залепват долните дрехи, върху мушамата се залепва тънка и мека хартия, подобна на книжните салфетки.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Аз ще оздравея и ще забременея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. На долната част на корема се поставя мушама от хаваджива или кърпа, леко намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах; отгоре се слагат пергаментова хартия и вълнен пояс. Накрая се правят 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (подробности вж. в том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се правят слънчеви бани, както при буква В.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

Д. Безплодие от рехава матка и запушени тръби

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист маслинен зехтин, 1/4 кг пудра захар, 1/4 л мастика (ракия), 20 г черен пипер, 20 г карамфил (зърна), 20 г канела, 20 г бяла дъвка и 20 г исиот на прах.

Приготовление: Пиперът, карамфилът, канелата и бялата дъвка се счукват на прах и се разбъркват да стане хубава смес, към която се прибавят зехтинът, захарта, исиотът и мастиката. Преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от гръмотрън (корени), див (зловонен) здравец (корени и листа), пача трева, сапунче (корени), спирея (цялата билка с корена), разковниче, хмел (шишарки) и цариче - по 50 г от всяка, и черна метла (млади клонки) 25 грама. От тази смес 5 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при буква А. Освен това след ядене да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 100 г счукано семе от копър и по 50 г счукано семе от анасон, зеле и коприва. Подир това, ако жената не е склонна към затлъстяване, да изпива и 1-2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Забележка. Полезни са киселото зеле и други туршии.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от корени и листа на магданоз - по 50 г от двете, маточина, мащерка и троскот - също по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; вари се захлупена 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бърдуче (водна жълта роза), жълт смил, женска клинава трева, мента пиперита, мъжка клинава трева, орлови нокти, парички, подъбиче и часовниче - по 50 г от всяка.

От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и като изстине, се прецежда), а по-късно винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това първата вечер се прави парен компрес на долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 вечери подред), с продължителност 10-20 минути, последван от сухо изтриване и гореща (38°С) влагалищна промивка с отварка от магданоз (листа) - 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; вари се 5 минути, или с отварка от акация (цвят), бял равнец, широколистен живовляк (листа), пипериче, смрадлика (листа) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; на тих огън се вари 5 минути и като изстине до 38°С, се прецежда. Долната част на корема от пъпа надолу се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, преди поставянето поръсена с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), или с топла лапа от праз лук (бялата му част) или прясно зеле, на ситно нарязани и сварени с 20 сини сливи, смачкани без костилките, 2 супени лъжици ленено семе и 150 г прясно мляко до гъстота на лапа от ленено семе, накрая поръсена с 1 супена лъжица захар. След това се поставя влагалищно тампонче, приготвено от печен арпаджик (лук), намазано със стопена зайча мас (може и от домашен заек) или с 5 капки ленено масло и леко поръсено с пудра захар, или тампонче от 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани и леко запържени с малко чист маслинен зехтин, или тампонче от непрана вълна, намазано с малко мехлем от хаваджива и зайча мас (вземат се 1 супена лъжица корени от хаваджива, счукани на ситно, пресяват се като брашно и се разбъркват с 1 пълна чаена лъжичка стопена зайча мас; поставя се на огъня само да се сгъсти и да се махне пяната и без да заври, е готово); след това всяко тампонче поотделно се увива като малко топче с марличка и се завързва с вълнен конец. Едновременно се поставя на малкия мозък (тила) торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша); държи се цяла нощ или докато досади на болната.

Втората вечер се прави опушване на половите органи с помощта на сгорещена до червено тухла: поставя се в дълбоко гърне и се полива със смес от 1 супена лъжица чист зехтин и 1 супена лъжица оцет, предварително затоплени, след това жената веднага сяда върху гърнето, завива се през кръста с одеяло и така седи, докато тухлата престане да дава топлина. След опушването се прави сухо увиване до шията с помощта на 2-3 одеяла, в които лежи, докато се препоти, или пък се прави парен компрес на долната част на корема, както по-горе. Следва гореща (38°С) влагалищна промивка с отварка от корите на млад дъб (7 супени лъжици кори в 2 л вода се варят 20 минути; като изстине, се прецежда) и налагане на корема с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Във влагалището се поставя тампонче от 250 г чисто краве несолено масло и 1-2 супени лъжици корени от хаваджива, счукани на ситно и пресети като брашно - бъркат се на тих огън, докато пяната се загуби, и с малко от тази смес се намазва тампонче, приготвено от памук и увито в марля; или пък тампонче, приготвено от 1 изравнена чаена лъжичка от следната смес: бяла дъвка, черен пипер, бахар и карамфил - по 25 г от всяка (предварително счукани на прах), чист маслинен зехтин 100 г и праз лук (бялата му част се нарязва, колкото е необходимо) - всичко леко се изпържва, без да завира, за да стане като пихтия. Едновременно на тила се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите; държат се цяла нощ или докато много досадят на болната.

Добавки:

1. При слаб кръст - както в буква Б или пък да се налага с тютюневи листа, натопени в ракия.

2. При главоболие всяка вечер на главата да се слага цяла „шапка“, приготвена от пресен селски хлебен квас, засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак); държи се цяла нощ или докато премине болката в главата.

3. През студените месеци лапите с успех могат да се заменят с налагане на корема и кръста с две парчета от т. нар. зимна мушама или пък със специалната мушама за забременяване, която се приготовлява от 10 г бяла дъвка, 10 г чист бял тамян, 150 г силна гроздова ракия, 200 г течна мурова смола (колофон).

Приготовление: Бялата дъвка и тамянът се счукват на прах, смесват се заедно и след това се разделят на две равни части; вземат се 2 парчета изпран американ или хасе, при това с еднакви размери (приблизително дължина около 46 см и ширина 20-25 см), за да покрият свободно корема от плаващите ребра до космите на половите органи, вдясно до черния дроб, вляво до далака и на кръста от плаващите ребра до 4 пръста над опашката, а встрани до хълбоците, като те остават свободни така, че между двете мушами да има разстояние 8-10 см. Най-напред се приготовлява (и то винаги от двама души) мушамата за корема, като второто лице я натопява в ракия, леко я изстисква и

8 Болести, профилактика и лечение на жената и детето я изопва върху топла печка, за да се размаже от първото лице равномерно върху кърпата половината от муровата смола, която трябва да е затоплена до завиране, след това мушамата се насилва равномерно с половината смес от бялата дъвка и тамяна и така приготвена, докато е още търпимо топла, се залепва на корема в право положение, отгоре й се слага вестник и се опоясява добре, за да се залепи равномерно и добре. Подир това по същия начин двамата приготовляват мушамата за кръста, преди поставянето й снемат пояса и я залепват върху кръста, както първата мушама, отгоре слагат вестник и отново двете мушами добре се опоясяват с по-дълъг пояс. Така залепени, мушамите се носят около 15-18 дни, за да паднат сами. Тогава коремът и кръстът се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт, жената се изкъпва и почива 1-3 дни. През това време, ако има пъпки, засегнатите места вечер се налагат с млечни компреси от 4 парчета, натопени в топло сурово мляко и добре изстискани, и така се спи. След това само ако жената е страдала от перитонит или други болести, при които са се образували сраствания, се слага втора и трета мушама - обикновено е достатъчно еднократното поставяне на мушама.

Добавка. За да се залепи здраво мушамата, добре е жената в деня на залепването да вземе топла баня, за да бъде тялото чисто от мазнини.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Аз ще забременея“ (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и поставяне на долната част на корема мушама от хаваджива или пък кърпа, леко намазана със смес от 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах; отгоре се поставят пергаментова хартия и вълнен пояс. След обличането се прави промивка от дъбова кора, както по-горе, и върху окосмената част на половите органи се носи торбичка от тензух с 6 диви кестена, зашити с юргански шев в 2 реда по 3.

Неделя - почивка от всичко.

При менструация сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да взема по 1 бучка захар с 15-20 капки анасоново масло (от аптеката) или да изпива по една ликьорена чашка коняк, ракия или мастика с по 20 капки анасоново масло. Други билки да не се пият и да се спазва диетата.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се прави слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква, докато е приятна, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода, а вечер, ако има възможност, добре е да се направят и дадените по-горе приложения без запарванията.

Важни добавки:

1. През време на лечението половите сношения да бъдат по-редки, като жената се предпазва от забременяване.

2. При склонност към затлъстяване вечер да се поставя и торбичка от чист квасец на щитовидната жлеза (гушата). Държи се до сутринта.

Е. Безплодие при отсъствие на менструация, болезнена менструация и изобилна менструация

При всички тези случаи жената трябва най-напред да ликвидира болестта си и след това чрез гинекологичен преглед да установи коя друга причина пречи на забременяването и да я премахне.

Ж. Лечение на безплодието

7 дни след свършване на менструацията (при условие, че е била нормална 3-4 дни) или пък 7 дни преди идването й, ако е била слаба или недостатъчна.

Винаги с това завършва лечението на безплодието, проведено по един от изложените планове и никога самостоятелно.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист маслинен зехтин с прибавка по 125 г ракия (мастика) и пудра захар и по 10 г черен пипер, карамфил, канела, бяла дъвка и исиот (от аптеката), всички счукани на ситно.

Забележка. Добре е същата смес да се взема и 10 дни преди идването на менструацията.

II. Двадесет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бабица (коча билка - непета катариа), орлови нокти (мъжко клинавче), прозориче, разковниче (пълзяща детелина), часовниче и страшниче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при буква А, с добавка след обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка смес от 250 г мед, 100 г семе от обикновена коприва, 50 г семе от анасон и 25 г семе от керевиз, счукани на брашно и добре разбъркани, защото се утаяват на дъното.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от маточина и магданоз (листа) - по 1 супена лъжица от двете в 500 г вода се вари 5 минути.

III. Два часа след ядене да изпива 1 ракиена чашка чист винен коняк с 10-20 капки анасоново масло (от аптеката).

IV. Десет минути след него да изпива 1 чашка от 75 г от отварката, дадена в точка П.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на половите органи - на дъното на кофа или дълбоко гърне се слага 1 цяла прясна зелка, сварена с 500 г мляко и 500 г вода, след това жената сяда върху кофата, завива се с одеяло от подмишниците надолу и седи, докато й е приятно и сърцето й е спокойно. След това се прави сухо увиване в кревата с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, лежи се така 1 час и се изтрива до сухо. Следва гореща (39°С) влагалищна промивка 5 вечери подред при липса на бяло течение със солен разтвор от 1 л преварена вода и 1 изравнена супена лъжица готварска сол, при бяло течение с разтвор от сода бикарбонат - на 1 л преварена вода 1 изравнена супена лъжица сода бикарбонат; и 4 вечери подред с 1 л горещ чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 30 минути и се прецежда). След промивката долната част на корема (от пъпа надолу) се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от прясно зеле или от праз лук (бялата му част), на ситно нарязани, с прибавка на 25 сини сливи (от тези за компот) без костилките, 2 супени лъжици ленено семе и 150 г прясно мляко - всичко се вари, докато стане на гъста лапа; отгоре се слага вестник и се опасва с вълнен пояс. Във влагалището се поставя тампонче, приготвено от 20 г корени от хаваджива, счукани на ситно и пресети през сито, 50 г прясно краве масло и 20 г чист пчелен мед - на тих огън се вари 20 минути, като непрекъснато се бърка, докато се махне пяната. От получената смес се взема едно парченце, голямо колкото лешник, увива се в марличка като топче, завързва се с вълнен конец, вкарва се във влагалището и така се спи. Ако жената страда и от главоболие, на главата се слага „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан с малко оцет от вътрешната страна, а отгоре се слагат вестник и вълнена шапка; или пък „шапка“ от селски квас, засилен със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици млади и пресни корени от бъзак, счукани на каша), и така се спи.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, а след тоалета - влагалищна промивка с чай от лайка. През целия ден да се носят топли кюлоти. През деня при слаб кръст добре е още първия или втория ден след менструацията на кръста (от опашката нагоре по линията на самия гръбнак) да се поставят последователно подред на разстояние 2-3 см 3 големи вендузи (като водни чаши) - поставят се с помощта на 3 тънки филийки хляб, върху които се слага по 1 топче памук, натопено в спирт за горене, изстискано, запалено и веднага захлупено с вендузата (всяка вендуза се държи 15 минути; трите заедно 45 минути).

Важни добавки:

1. Сношението при нормална или малка и по-изобилна менструация да стане на 9-ата вечер от приключването й, а при много слаба може и в края на самата менструация, но и в двата случая това да стане непосредствено след парната баня на половите органи и влагалищната промивка. Едновременно с това се взема и следната смес: 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин с 2-3 капки лимонов сок и 1/4 чаена лъжичка газ - петрол (пречистена през две нови попивателни хартии).

2. Дадените отварки да се пият от първия ден на менструацията до края на втората седмица, като през това време преди всяко сношение се прави влагалищна промивка с чай от лайка или със соден разтвор (вж. по-горе).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...