Jump to content

Извънматочно забременяване


Recommended Posts

Извънматочно забременяване

Невинаги оплоденото в яйцепроводната тръба яйце стига до матката, за да продължи своето развитие по-нататък. Нерядко оплоденото яйце остава и се развива в една от тръбите (дясната или лявата), при което настъпва т. нар. извънматочна бременност.

Причини. Най-честа причина са възпалителните заболявания на тръбите, в резултат на което настъпват сраствания, слепвания, където се задържа оплоденото яйце. Освен това причина могат да бъдат и някои вродени аномалии, тумори, които притискат тръбата отвън, или недоразвити полови органи.

Признаци. Те са различни според мястото на поселяването на плода и развитието на самата бременност. В началото бременната жена чувствува неразположение, както и при обикновената бременност: повдигане за повръщане, промяна на вкуса, напрежение в гърдите. Нерядко има коликообразни болки в долната част на корема. Няколко седмици след последната редовна менструация започва кръвотечение, което е слабо. Когато настъпи аборт, присвиващите болки в корема се засилват, кръвотечението също. Жените имат виене на свят, тъмнеене пред очите, кожата е бледа.

При разкъсване на бременната тръба състоянието е много тежко - появява се внезапна, много силна болка в корема, жената е бледа, диша бързо, вие й се свят и скоро изпада в безсъзнание. Ако не се направи бърза операция, жената умира.

В някои случаи обаче опасността може да се избегне, кръвотечението престава, но разбира се, бременността се унищожава. В тръбата остава мъртво яйце, което постепенно се всмуква. Много редки са, но има и такива случаи, когато извънматочното забременяване продължава до последния месец. Тръбата се разтяга до невероятни размери; при това положение бременната чувствува силни болки. Тръбата може да се пукне в края или по средата и плодът да падне в коремната кухина. Във всички случаи това е съпроводено със силни болки и с голямо кръвоизлияние, което може да причини смърт на бременната жена.

Лечение. Спешна операция от акушер-гинеколог.

Не бива да се чака нито минута за премахването на плода чрез операция, щом се разбере, че бременността се развива не в матката, а вън от нея. Оттук е и голямата важност на лекарския преглед в първите месеци, когато жената има признаци на бременност. Лекарят чрез изследване на матката ще каже дали плодът се развива в нея или вън от нея. Щом се констатира извънматочно забременяване, до операцията бременната да отбягва да се къпе във вода, по-топла от 36°С, за да не предизвика чрез горещата вода пукването на тръбата.

Следващото забременяване на пострадалата най-добре е да стане три години след операцията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...