Jump to content

Доброкачествени тумори


Recommended Posts

Доброкачествени тумори

Под тумор се разбира появата на новообразувана тъкан на повърхността или във вътрешността на тялото, която е склонна да нараства постепенно, без да изпълнява някаква служба в тялото.

Туморите се развиват по всички части на тялото - те засягат кожата, лигавите ципи на устните, на устата и езика, външните полови органи, те се срещат и във всичките вътрешни органи - мозък, бели дробове, стомах, черва, черен дроб, в мускули, хрущяли, нерви, лимфни възли, кости и пр. В зависимост от местонахождението си носят различни имена: липома (тумор от тлъстина), фиброма (от съединителна тъкан), хондрома (от хрущялна тъкан), остеома (от костна тъкан), миома (от мускулна тъкан), глиома (от нервна тъкан), ангиома (от кръвоносни съдове), лимфаденома (тумор в лимфните жлези) и т. н.

Доброкачествените тумори причиняват общо или местно неразположение, но не се разпространяват и след лечение оздравяват напълно, без да излагат болните на опасност.

Тумор на гърдата

Причини. Най-често от удари по гърдите, хапане, щипане, пипане, стискане и грубо и продължително смукане на гърдите, което си позволяват мъже покварени и със садистични наклонности.

Признаци. Най-често в основата на гърдата се забелязва подутост, която расте и се втвърдява. Когато стане по-голяма, причинява леки бодежи, болки, които се чувствуват при работа и при движение.

Предсказание. Благоприятно в началото и сериозно, ако не се лекува правилно и навреме. Затова е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ - всяка бучка в гърдата е съмнителна за рак.

Лечение. Хирургично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче).

Приготовление: От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 250 г, махат се бодлите им, смилат се на каша и се прибавят 4 пълни супени лъжици корени от ранилист и по 1 кг чист пчелен мед и натурално червено вино; във водна баня на тих огън се вари 1 час и веднага се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да се изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език, зайча стъпка, мечо грозде, пача трева и слез - по 50 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайкучка и мащерка - по 40 грама. От тази смес 4 пълни супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; захлупена, на тих огън се вари 20 минути, за да остане наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед, предварително варен във водна баня 10 минути, за да не дразни кашлицата. Държи се на студено, за да не вкисне.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Сутрин на първа закуска добре е болната да изпива 1 чаша топла коластра от току-що отелила се крава, а при липса на коластра да изпива следната смес: в 200 г боза от вечер се накисва прясна хлебна мая (20-30 г), сутринта се разбърква и се засилва с 1 супена лъжица бирена мая и по 1 чаена лъжичка шипково и копривено брашно. Втората закуска е по желание. Преди обяд като аперитив може да се изяждат 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от суров кромид лук с листа от магданоз по равни части и друга любима салата с малко винен оцет и чист маслинен зехтин) може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба - речна или океанска. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб. След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, засилен с 1/4 чаена лъжичка костено брашно (1 джолан за супа от теле се изгаря на силен огън, докато получи цвета на вар, и като изстине, се стрива на прах).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие коластра, цвик или овесено мляко, приготвено от 3 супени лъжици очистен и измит овес - в 1 л вода се вари, докато се разпукат зърната, след това се изстисква през тънка кърпа и се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се взема по 1 зърно, на големина колкото царевично, от следната смес: 50 г чист боров катран, 6 г рафинирана сяра, 6 г индийско орехче и 3 г нишадър на прах (от аптеката).

Приготовление: Боровият катран (предварително измит последователно в 9 води, за да получи жълтеникав вид) се разбърква добре със сярата, индийското орехче, нишадъра и 1-2 супени лъжици кафе от фий, опечено до бежов цвят; сместа се бърка, докато стане на тесто, от което се правят зърната. След това те се овалват в същото кафе или пък в леко препечено царевично брашно, за да не залепват помежду си, и се нареждат в подходяща кутия.

IV. Заедно със зърната да се изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, миризлива лазаркиня (листа и цвят), невен (листа и цвят), цариче и усойче (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват в 1 л вряща вода; на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана две вечери подред от парна баня на главата така, че парата да бие предимно в гърдите, или пък от парни компреси на гърдите с торбички, напълнени с топъл полусварен ечемик (врял 10 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред). Следва сухо изтриване на гърдите и налагане с торбички от тензух, напълнени с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за всяка гърда с 8 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша); отгоре се слагат вестник и фланелено парче. Едновременно коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец, отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс, а главата - с „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и добре разбъркан. Следващите две вечери подред се поставя топла лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен е областта на болната гърда с 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и поръсени с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); или топла лапа от диви кестени, обелени, нарязани и сварени с ечемичено брашно по равни части и оцет и вода наполовина; или топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 20 сини сливи, 2 супени лъжици ленено брашно и 100 г мляко - вари се да стане гъста лапа, която преди слагането се засилва с 1 супена лъжица боров катран; отгоре се облича фланелка. Следват коремен компрес и „шапка“ от квасец, както по-горе. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на гърдите, подмишниците, корема и половите органи и изтриване. През целия ден на гърдите се носи мушама от хаваджива - използува се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). Вместо мушама от хаваджива гърдата може да се налага с чиста кърпа, намазана с камфоров мехлем: 90 г чиста прясна несолена свинска мас се разбърква добре с 30 г камфор на прах. Кърпата се намазва веднъж на 24 часа, като преди всяко намазване се изпира с гореща вода и сапун.

Важна добавка. Ако жената не е изтощена, може да прави и леки разходки на чист въздух, придружени от дълбоко дишане. В останалото време може да чете забавна книга, да се занимава с лека домашна работа, изобщо да продължава нормалния начин на живот. В по-тежки случаи да се приложи казаното за рак на гърдата.

Полипи във влагалището

Признаци. Тези полипи обикновено не причиняват (ако не са много големи) особени разстройства. Големите полипи поради тежестта си могат да предизвикат изпадане на влагалището, тъпи, теглещи болки в дълбочината на таза.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Общо и по начина, изложен за миома на матката с добавка: влагалищните промивки да се правят с лайка и полски хвощ (1 супена лъжица от двете се вари 5 минута в 1,5 л вода и се прецежда). В този случай храната трябва да бъде по възможност по-малко течна.

Фиброма на матката

Причини. Възпалителни заболявания, чести аборти, пазене от забременяване с разни местно прилагани химикали, нараняване, онанизъм, неправилна обмяна на веществата, лошо кръвообращение.

Признаци. В началото се появява бяло течение, което по-късно става по-изобилно, воднисто, понякога размесено с кръв, с гнилостна миризма. След това се явява кръвотечение от матката. Понякога кръвотечението предшествува бялото течение. Най-изобилно е по време на менструациите, но понякога се появява и между тях. Обикновено тежката физическа работа, половото сношение и душевните вълнения го усилват. Друг признак са честите болки в матката, по-силни по време на менструация. Други признаци са болки ниско в корема, запек, често ходене по малка нужда, малокръвие (поради загуба на кръв), общо отслабване.

Усложнения. Подуване на краката.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народното лечение цели общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болната да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс.

Приготовление: Вземат се 200 г листа от алое, махат се бодлите им и се смилат на каша, към която се прибавят 3 супени лъжици корени от ранилист, на ситно нарязани, един див кестен, на ситно на-рязан заедно с кората, и по 600 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино; във водна баня се вари 30 минута и като изстине, се прецежда през кърпа.

II. Десет минути след сиропа да се изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, волски език, жълт кантарион (листа и цвят), зайча стъпка, широколистен живовляк (листа), мащерка, медуница, пача трева, слез, смрадлика (листа) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; на тих огън се вари 20 минута и като изстине, се прецежда и се държи на студено, за да не вкисне. Пие се подсладена с мед.

Диета. Същата, както при тумор в гърдата, с добавка след ядене болната да взема или:

а) смес от 1/2 чаена лъжичка див кестен, настърган с кората и разбъркан с 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и мед и 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а подир това да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза; или:

б) по 1 чаена лъжичка рафинирана сяра (рафинира се през две нови и чисти попивателни хартии) и чист маслинен зехтин и веднага след това да изпива 1 чашка горещо прясно мляко.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от агримония, борови връхчета, жълт равнец, малинови листа, орехови листа и френско грозде (листа) по 50 грама. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 30 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка от 75 г от отварката, дадена в точка II.

IV. Вечер преди лягане първите 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка или пък с вода, а след това винаги при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла вода. След това първата вечер се поставя парен компрес на долната част на корема (от пъпа надолу, включително и половите органи) с торбичка, напълнена с топъл полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 вечери подред), с продължителност 20 минути. Следва топла (38°С) влагалищна промивка с отварка от акациев цвят, жълт кантарион, лавандула, смрадлика и слез (по 1 супена лъжица в 1 л вода ври 5 минути и се прецежда) и налагане на долната част на корема и половите органи с торбичка от тензух, напълнена или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 20-30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 1 чаена лъжичка боров катран и малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); или пък с торбичка, напълнена с топла лапа от фасулено брашно, забъркано с гореща вода, за да стане гъсто тесто, засилена със сини сливи, както лапата от кромид лук. Отгоре се слага вълнен пояс.

Втората вечер се прави топла влагалищна промивка, както първата вечер, а долната част на корема се налага с торбичка, напълнена с топла лапа от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), и 20-30 сини сливи, смачкани без костилките. Едновременно и в двата случая в понеделник, сряда и петък се поставя влагалищно тампонче, приготвено от топла лапа от 1 чаена лъжичка ленено семе, сварено с малко топло мляко, намазано с малко стопена зайча мас (може и от домашен заек) я завързано накрая с вълнен конец. На малкия мозък (на тила) се слага торбичка с квасец, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при главоболие на цялата глава се поставя „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици настъргани диви кестени (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани); държат се до сутринта.

Добавка. При силни болки в долната част на гръбнака всяка вечер се слага торбичка, напълнена със същата топла лапа, с която се налага и матката отпред; държи се до сутринта.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. Долната част на корема се налага със следната мушама: взема се 1 парче сапун, голямо колкото тумора, и се настъргва на ситно върху съд, стоящ на тих огън, към него се прибавя парче лой, отговарящо на 1/4 от големината на сапуна, и се бъркат, докато се стопят. Прибавя се и 1 белтък от кокоше яйце и се бърка, докато се сгъсти като мехлем, след това се намазва върху парче американ и топло се залепва върху кожата. Така стои до вечерта. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Пълна почивка от всичко, пият се само билките и се спазва диетата.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се прави или:

а) слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 1-2 часа, последвана от кръстосан компрес, натопен в топла отварка от листата на полския бъзак (2 супени лъжици листа се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), държи се 2-3 часа; или:

б) слънчево-пясъчна баня със зарито в горещия пясък тяло и студен компрес на сърцето - така се лежи 20-30 минути или до момента на сърдечно безпокойство, след което тялото се изтрива със сух пясък и се полива с хладка слънчева вода, изтрива се до сухо и се облича.

Важни добавки:

1. При силен кръвоизлив до идването на лекаря болната трябва да легне с повдигнати на възглавница крака и студен компрес на долната част на корема, натопен във вода и оцет наполовина, и заедно с това да изпие 1 пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена вълна (може и серива) и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. Един час след това да изпие 75 г отварка от листата на бяла върба, дебела мара, листа от полски хвощ и овчарска торбичка - по 5 0 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда.

2. При силни болки в долната част на корема да се постави торбичка, напълнена или с топла лапа от праз лук, сварен със 100 г прясно мляко и 1 супена лъжица захар, или с топла извара - държи се до преминаването на болката.

3. При силен сърбеж на половите органи 2-3 пъти на ден се прави топла баня в леген (36°С за 20 минути) с отварка от лайка и смрадлика - 6 супени лъжици лайка (цвят) и 10 супени лъжици смрадлика в 2 л вода на тих огън се варят 10 минути.

4. През време на лечението половите сношения трябва да се ограничат до минимум.

Миома на матката

Причини. Недостатъчно изяснени. Значение имат постоянното и продължително дразнене на матката, честите и продължителни възпалителни заболявания и др.

Признаци. Болки ниско в корема, нередовна менструация, чести и обилни кръвотечения, малокръвие.

Предсказание. Сериозно, особено ако жената страда от силни кръвоизливи.

Предпазване. Състои се в отбягване на причините, които предизвикват заболяването, и във водене на природосъобразен живот (вж. том1).

Лечение. Необходимо е да се търси помощта на лекар-специалист Народното лечение цели общо засилване на организма.

A. При намалено съдържание на хемоглобин

I. Сутрин, 1 час преди да стане от леглото си, жената да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 г чисто натурално червено вино, 500 г пудра захар, 2 карамфилчета и 1 чаена лъжичка канела на прах - на тих огън във водна баня се вари 30 минути и като изстине, се прецежда. Употребява се на следния ден от приготовлението й.

II. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 3 супени лъжици очистен овес (зърна) и по 2 супени лъжици корени от магданоз, обикновена коприва и цикория - в 3 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се прибавят по 2 супени лъжици борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, троскот и хмел (шишарки) и 2 лимона, разрязани по на 4 части; ври още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Б. При ускорено утаяване на червените кръвни телца

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 минути, за да не дразни кашлицата), 200 г ядки от орехи, смлени на кашица, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на кашица.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и очистен овес - в 1500 г вода на тих огън се варят 15 минути, след това се добавят по 1 супена лъжица борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, мечо грозде, росопас, спирея, синя тинтява и хмел (шишарки) и 1 лимон, разрязан на 4 части; вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с мед или сироп по вкус.

B. При изобилна менструация

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болната да изпива или:

а) по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) - от него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, след това се прибавят 3 супени лъжици корени от ранилист и по 600 г чисто червено вино и чист пчелен мед и във водна баня се варят 1 час; като изстине, се прецежда през кърпа и се държи на студено, за да не вкисне; или:

б) сироп от полски бъзак (узрелите му зърна) - в един буркан от 5 кг се насилват 1 ред зърна на дебелина 2 см, 1 ред ситна захар и т. н. догоре, като най-горният пласт е захар, и то с дебелина 6 см, за да не вкисне. Капакът се завързва с платнено парче и се оставя на светло място или на слънце, докато захарта се стопи. След това се прецежда и се изстисква през тънка кърпа, налива се в бутилки и се държи на студено, за да не вкисва; или пък:

в) да изяжда по 10-20 зърна (сурови или сушени) от плодовете на полския бъзак.

Забележка. Който не може да различи безпогрешно зърната на полския бъзак (бъзунек) от тези на бучиниша, които много си приличат, да не ги събира, защото колкото първите са полезни, толкова вторите са отровни.

II. Десет минути след един от сиропите или пък зърната на полския бъзак да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, горска ягода (листа), зайча стъпка (листа и цвят), изтравниче (листа и цвят), невен (листа и цвят), пача трева, ранилист (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Добре е на първа закуска болната да изпива 1 чаша от 200 г боза или плодов сок, в които от вечерта е киснала 20-30 г прясна хлебна мая, на сутринта се разбърква добре и се засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено и шипково брашно. Втората закуска (1-2 часа след първата) е по желание. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук и листа от магданоз по равни части и друга любима салата с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, може да изяжда и по 50-100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба - речна или океанска, и то варено или печено, но не и пържено. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компот, ядки от бадеми, орехи, лешници и други такива с малко леко препечен хляб. След ядене да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад, с малко мед и 1/4 лъжичка прах от яйчени черупки и след него, ако страда от кръвоизливи, да изпива и по 1 кафена чашка кафе от леща - пече се и се вари като турско кафе (1 лъжичка кафе в 75 г вода ври 10 минути).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, при липса на кръвоизлив се пие отварка от широколистен живовляк (листа) - 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда; при кръвоизливи се пие отварка от шипки - 4 супени лъжици в 600 г вода врят 20 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии или от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 изравнена супена лъжица канела на прах, ако страда от високо кръвно налягане, или пък чисто кафе на зърна, опечено и смляно, ако страда от ниско кръвно налягане.

IV. Десет минути след нея при липса на кръвоизлив да изпива 1 чашки от 75 г отварка от агримония и пр. (вж. точка II).

При кръвоизлив да изпива отварка от бял равнец, маточина, овчарска торбичка и полски хвощ (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути, като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 топла (36°С) вода. Следва седяща топла баня (36°С) за 20-30 минути (по-топлата може да предизвика кръвоизлив) в дълбок леген с отварка от полски бъзак (цялата билка с корена, но без плодовете, защото цапат) - от него се вземат 2-3 цели коренища със стеблата и листата заедно, нарязват се на парчета и в 10 л вода се варят 30 минути, след което веднага се прецеждат. След банята се прави сухо увиване с 1-2 одеяла и се лежи така 30 минути.

Вместо седящата баня може долната част на корема (от пъпа надолу включително и половите органи) и същата част откъм кръста да се налагаг с две торбички от тензух, напълнени първите две вечери подред с топла лапа, сварена с 300 г ориз, 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 2 супени лъжици ленено брашно - в 900 г вода се вари да стане на тесто. Следващите две вечери подред

9 Болести, профилактика и лечение на жената и детето торбичките трябва да са напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без костилките, преди поставянето й поръсена с малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); отгоре се слага вестник и се обвиват с вълнен пояс. Едновременно и в двата случая това се съчетава с топла влагалищна промивка (36°С) с 1 л отварка от акация (цвят), лайка, полски хвощ и слез (листа) - по 1 супена лъжица от всички се запарва с 1 л вряща вода и се вари 5 минута. След нея се поставя влагалищно тампонче от печен лук (арпаджик), леко намазано със стопена зайча мас (може и от домашен заек), увито в марличка и превързано с вълнен конец. На главата се поставя „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, напръскан от вътрешна страна с малко оцет, или напълнена със сурови картофи, настъргани на едро ренде и полета със 100 г прясно мляко; киснат заедно 30 минута, изстискват се добре и се поръсват с царевично брашно; отгоре се слага вълнена шапка.

При главоболие „шапката“ трябва да се напълни с пресен селски хлебен квасец, засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, счукани на каша. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден в областта на половите органи се носи мушама от хаваджива (25 на 20 см) с тропосан отгоре тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). Накрая да се направят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Важни добавки:

1. Отварката за баните може да се използува 3 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля до казаната температура.

2. Мушамата от хаваджива се използува 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

3. При силен маточен кръвоизлив до оказването на лекарска помощ болната трябва да легне, като сложи върху долната част на корема си и половите органи студен компрес от 5-6 парчета, натопени във вода и оцет наполовина, или пък още по-добре торбичка със студена лапа от 9 супени лъжици суров кромид лук, добре разбъркан с 3 пълни супени лъжици готварска сол, и след това на гладен стомах да изпие 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена овча вълна (може и серива) и 5-10 зърна бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно. След това всеки 3 часа да изпива по 1 чашка от отварката от бял равнец, маточина и т. н., дадена в точка IV, и така да лежи, докато спре кръвотечението. За спиране на кръвотечението добре е сутрин и вечер да се правят влагалищни промивки с топла (36°С) отварка от дъбови кори - 4 супени лъжици кори в 2 л вода се варят, докато остане 1 л; прецежда се и се употребява.

След ядене болната трябва да изпива и по 1 кафена чашка кафе от бакла - пече се, смила се и се приготовлява както обикновено турско кафе.

4. Добре е болната да прави всяка сутрин по една седяща топла баня с отварка от полски бъзак, а вечер редовно да се налага, както е казано в точка V.

5. Със започване на лечението да се отстранят всички дразнения на половите органи.

Киста в яйчниците

Признаци. Тежест и болки ниско в корема, храносмилателно разстройство, повръщане, затруднено ходене по голяма и малка нужда, запек, болки в кръста, болки и изтръпване на единия или на двата крака, отслабване.

Усложнения. Затруднено забременяване, аборт, спукване на кистата с перитонит.

Предсказание. При малки, единични кисти е благоприятно. При големи кисти и спукване е сериозно.

Лечение. Да се търси помощта на лекар-специалист. Народното лечение е общо по начина, даден за доброкачествен тумор в матката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...