Jump to content

Хигиена на бременната жена. Храна


Recommended Posts

Хигиена на бременната жена

Бременната жена не трябва да се смята за болна и не бива да взема някакви специални мерки, ако бременността се развива правилно и без усложнения.

Храна

Тя трябва да е природосъобразна (млечно-растителна), лесно смилаема и богата на витамин С, който се съдържа главно в суровите зеленчуци, пресните плодове и шипковия мармалад. Той е необходим за развитието на детето. Бременната жена трябва да се храни по-често, но в определени часове и на малки порции - най-добре на всеки 3 часа да взема по малко храна.

Хранете се с плодове от всички видове според сезона, като предпочитате киселите. Употребявайте в умерени количества зеленчуци - спанак, коприва, салата, моркови, домати, зеле и съвсем малко картофи, много житни храни - ориз, олющено просо, овесени ядки, пшеница, черен тричав хляб, малко мляко, масло и яйца (по 1-2 рохки яйца на ден). Избягвайте употребата на месо, зрял фасул, леща и грах (не по-често от 1-3 пъти седмично). Избягвайте разни подправки - черен пипер и др., а така също кафе, шоколад, алкохол и оцет, който може да се замени с лимон.

Ако спазва такъв режим и не пуши, бременната ще остане поразена от доброто си самочувствие, необикновената си подвижност и леко безболезнено раждане.

Подходящи за бременната жена са млечните храни, черният хляб, медът, компотите, плодовете и зарзаватите. Те регулират стомаха, премахват запека, което е важно условие за нормалната бременност.

Много полезно за бременните (особено в 8-ия и 9-ия месец) е да вземат като аперитив преди обяд, а при желание и на вечеря витаминена салата от черна ряпа или репички, червен лук, хрян, магданоз (корени) и моркови.

Приготовление: От всички корени се вземат по равни части, настъргват се на ренде (хрянът се настъргва 1/2 час по-рано, за да не дава газове), заливат се с 1 лъжица чист зехтин и се добавя по вкус лимонов сок или винен оцет.

При повдигане и повръщане е най-добре да се гладува няколко дни или пък храната да се взема на малки порции, винаги студена и лежешком. При събуждане добре е да се изпива още в леглото чаша мляко или мляко с кафе от фий и след половин час да се става.

При оригвания да се изпива 1/2 чаша горещ содов разтвор (на 100 г вода 1/2 чаена лъжичка сода за хляб).

При нередовно ходене по голяма нужда в червата се образуват газове, коремът се подува, това пречи на дишането и причинява болки. Вредните вещества от изпражненията се всмукват през червата и тровят организма. Понякога за регулиране на червата помага чаша гореща чиста вода, изпита на гладен стомах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...