Jump to content

Облекло и обувки


Recommended Posts

Облекло и обувки

Дрехите и обувките на бременната жена трябва да бъдат съобразени със състоянието й. Всичко, което макар и слабо стяга тялото, пречи на дишането, на кръвообращението и на растежа на матката, трябва да бъде отстранено. Безусловно трябва да се изостави носенето на корсет и на каквито и да било бандажи (пристягания). Корсетът е вреден за всяка жена, особено за бременната, защото притиска матката, като не й дава възможност да се развива правилно и свободно и спомага за разстройство на кръвообращението. Тесните дрехи, особено за гърдите, затрудняват нормалния приток на кръв в растящите млечни жлези. Освен това, като натискат зърното, те му пречат да се издава, то потъва навътре и на детето после ще му е трудно да суче. От силното притискане гръдните жлези може да атрофират и такава жена не може никак да кърми. Дори притискането върху чиновете през училищната възраст може да предизвика същото явление. Вредни са и различните пояси и бинтове, с които, водени от чувството на неоправдан срам, някои жени пристягат корема си.

Бременната жена трябва да носи свободни и немного топли дрехи, за да не се изнежва. Тежестта на дрехата трябва да пада не на талията и на корема, а на раменете. Поради това най-целесъобразно е дрехите да бъдат цели, а полите и гащите да се закопчават към специално елече.

Чорапите трябва да се прикрепват с жартиери към същото елече, тъй като обикновените ластици притискат кръвоносните съдове на краката, кръвообращението на долните крайници се нарушава и се способствува за разширение на вените - болест, която често се среща у бременните жени.

Дрехите на бременната трябва да бъдат чисти и затова е желателно да са светли, за да могат по-често да се изпират. Особено внимание трябва да се обръща върху чистотата на бельото. Нечистите долни дрехи затрудняват кожното дишане, което има значение за пречистването на организма, както бъбреците. Нужно е поради това долните дрехи да се сменяват поне два пъти в седмицата. Да се избягва превързването на долните дрехи с ширити. За препоръчване са белите долни дрехи от памучно трико или ушити от платно. Те не затрудняват изпаренията на кожата, не задържат влагата, запазват топлината на тялото и са здрави.

Увеличените, натежали гърди трябва да се поддържат със сутиен, който да не достига до талията, а да е с презрамки и да обгръща само гърдите. За да не пречи на свободното дишане, добре е сутиенът да е с ластик.

В периода на бременността коремът често силно се разтяга и увисва, особено ако тазът е тесен и неправилен. Това причинява болки в кръста и слабините. За да се избегне увисването на корема, след четвъртия или петия месец трябва да се носи специален широк пояс или бандаж (продава се в специализираните магазини). Ако е домашно приготвен, най-добре е да бъде от тънко и меко платно и да е достатъчно широк и лек, за да може да крепи корема и да не пречи на движенията. Той обаче трябва да се поставя така, че да не пристяга горната част на корема, защото в такъв случай вместо полза ще причини вреда. Бандажите трябва да се държат чисти.

Обувките трябва да бъдат леки и достатъчно широки, за да може кракът да се движи свободно. Токовете да не бъдат високи, защото от тях положението на таза и на вътрешността на корема се изменя и центърът на тежестта се пренася напред, вследствие на което се нарушава равновесието на тялото и жената се излага на опасност да падне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...