Jump to content

Полезни съвети за бременната жена. Болести, при които не трябва да се забременява


Recommended Posts

Полезни съвети за бременната жена

Бременната жена не трябва да остава без работа, а всякога да се занимава с нещо, защото, като остане свободна, у нея възниква склонност към печални мисли, често я обзема страх от раждането. Тя става капризна и раздразнителна. Бои се да не умре при раждането или да не роди ненормално същество. Други жени, специално тези, които ще раждат за пръв път, се плашат от нетърпими болки и страдания при раждането. При такива жени се изисква деликатно и снизходително отношение към техните постъпки (капризи), стига те да не вредят на здравето им. Изобщо трябва да се положат всички усилия бременната жена да запази весело и приятно настроение, което много улеснява нормалното понасяне на бременността и раждането.

След 6-ия месец бъдещата майка трябва да приготви необходимите пелени и дрешки. На първо време трябва да са подготвени следните неща: 6 бели продълговати пелени от американ или дебело българско платно - 65 см широки и 80 см дълги; 6 бели четвъртити пелени от памучен фланелен плат или меко платно - 70 см широки и 70 см дълги; 3 ризки от платно или тънко хасе; 3 елечета с ръкавчета; няколко чифта терлички от памучна фланела; 2 фланелки от памучна или вълнена прежда; 2 завивки вместо юрганче, направени, като се пришие на три ката по-дебел памучен или вълнен плат; 6 чаршафчета от платно за завивките; кошче с дюшече; мушама за под чаршафчето - 60 см дълга и 30 см широка; 3 бинта за пъпчето; хавлийка; изтривалка от платно за насапунисване; пакетче талк или детска пудра.

През време на бременността бъдещата майка трябва да избягва съприкосновението с болни от заразни болести, особено в последните месеци. По този начин тя ще предпази себе си от родилна треска, както и детето, което е в утробата й.

При бременната жена по възможност трябва да се отбягва лечение със силнодействуващи лекарства и инжекции. Тя не бива да се подлага на рентгенови прегледи и нагревки, защото се излага на опасността да пометне плода, и то с лоши последствия за нея. Рентгенови прегледи в първите 3-4 месеца на бременността се допускат само при жизнена опасност за бременната.

Ако на бременната се налага лечение с калций, да го взема само до 3-ия месец на бременността си, за да избегне опасността от затвърдяване черепа на детето. Самият калций е добре да приема вътрешно във вид на прах от яйчени черупки.

През време на бременността жената трябва да бъде спокойна, да не се вълнува от нищо и да не се страхува от раждането.

Болести, при които не трябва да се забременява

Има болести, които се засилват през периода на бременността, и в интерес на здравето на жената се налага прекратяване на бременността. Те са главно активна туберкулоза (белодробна и костна), възпаление на бъбреците (хроничен албумин), крайна слабост и порок на сърцето. Децата, родени от туберкулозна майка, са напълно нормално развити и ако се вземат мерки срещу заразяване, се развиват здрави. Има случаи, когато туберкулозни жени през целия период на бременността се чувствуват много добре, но след раждането заболяват от скоротечна туберкулоза.

По-горе споменахме, че през периода на бременността бъбреците изпълняват двойна роля. Ако жената страда от възпаление на бъбреците, болестта често се усложнява, урината намалява и може съвсем да престане да се отделя. Тялото подпухва, бременната жена слабее, оплаква се от силно главоболие, при тежки случаи настъпват конвулсии и болната може да изпадне в безсъзнание. Ако болестта не се поддаде на лечение, бременността трябва безусловно да бъде прекратена, за да се запази животът на майката.

За щастие всички тия усложнения са твърде редки. Обикновено огромното мнозинство от жените носят децата си и раждат без каквито и да било усложнения и през целия период на бременността се чувствуват отлично. Затова здравата жена не трябва да се страхува от никакви усложнения, особено ако води природосъобразен живот и главно ако спазва строго всички правила на чистотата. Тогава и послеродовият период ще мине бързо и тя ще се радва на здраво дете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...