Jump to content

Родилна треска


Recommended Posts

Родилна треска

Родилната треска е една от най-опасните болести за родилките след раждането.

Причини. Дължи се на проникване и бързо размножаване и разпространение на бактерии из целия организъм на родилката. Най-често микроорганизмите навлизат през раните на матката на мястото на плацентата при неспазване на строга чистота през време на бременността и на самото раждане.

Заразата може да бъде пренесена не само отвън: родилката може да заболее от тази болест и без всяко външно заразяване, също в организма й да има гнойно огнище или гноен процес.

Жената може да се зарази и по време на бременността, особено ако се подлага в последните месеци на невнимателно изследване с нечисти ръце или инструменти. Нечистите постелки също могат да станат причина за заразяване.

Признаци. Родилната треска обикновено се появява на 3-ия или 4-ия ден след раждането, а понякога и през втората седмица. Общото състояние на родилката е тежко. Тя е отпаднала, има главоболие, липса на апетит, силна жажда. Температурата е висока, съпроводена с разтрисане, което се повтаря много пъти. Болната я тресе, има синкав цвят и след няколко часа се изпотява силно и температурата спада. Такива разтрисания се явяват в различни интервали от време. Жената се оплаква от болки в долната част на корема и отслабва в скоро време. Течението (лохиите) от матката е гнойно и с неприятна миризма.

Усложнения. Бронхопневмония, абсцес или гангрена в белите дробове, абсцес в бъбреците, тромбофлебит, сърдечна слабост.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Състои се в спазване на строга лична хигиена по време на бременността. През последните седмици преди раждането трябва да се прекратят половите сношения. При преждевременно скъсване на околоплодния мехур бременната веднага да постъпи в родилен дом.

Лечение. Това състояние е много тежко и опасно и трябва да се лекува своевременно в болнично заведение. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. На болната да се прави всекидневно по една обикновена клизма с 1 л хладка вода (28°С). Половин час след тази клизма да се прави отвисоко втора по-топла (30°С), но солена клизма (на 1 л вода половин чаена лъжичка сол).

Всекидневно от сутринта до вечерта да се поставят кръстосани компреси от 4 хасени парчета, натопени в студена (20°С) преварена вода, които се сменят всеки 2-3 часа, а вечер преди лягане на корема се поставя торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена с хладка прясна несолена извара, отгоре фланелен пояс. Едновременно се поставя „шапка“ на главата от сурови картофи, настъргани на ренде от дюли и полети със 150 г оцет или прясно мляко; киснат 30 минути, добре се изстискват и се поръсват с 1-2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. При смяна на компреса да се правят студени фрикции (20°С) на гърба, гърдите и краката. Изварата и компресите да продължават най-малко 40 дни. През време на лечението прозорецът на стаята да е отворен.

Вътрешно. На болната се дава отварка от сух магданоз, пелин, градинска ружа, едра лайка, полски хвощ, мечо грозде, птиче просо

и орехова шума или пък отварка от цариче - пие се до пълното оздравяване.

Освен отварката полезно е болната да пие вместо вода чай от росопас ели чай от лехусниче (потентила аргентеа) - запарват се както обикновен чай.

Диета. Ако болната няма апетит, да не се подканя да яде, а за да може да запази своите сили, които са й много необходими при тази болест, трябва да взема продукти, които засилват организма: прясно и кисело мляко, мляко с жълъдово кафе, яйца, млечни храни, кремове и т. н. Пресни плодове във вид на компот могат да се дават на болна-та, а също да спазва и диетата, посочена за аменорея, като избягва кисело, люто и много солено.

Вместо вода може да пие плодов сок и домашна лимонада, подсладена с мед.

През време на лечението болната да спазва общите упътвания за женските болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...