Jump to content

Стаята на кърмачето. Първа баня и къпане


Recommended Posts

Стаята на кърмачето

За стая на бебето трябва да се избере най-светлата, най-чистата и най-просторната стая.

Чистият, свежият въздух е като храна за новородените. Той трябва често да се опреснява, като прозорците в топло време се държат отворени, а в студено често (3-4 пъти на ден) се отварят за по 5 минути. В това време печката да гори добре и детето да е увито или още по-добре да се изнесе вън от стаята, за да не се изложи на течение.

В стаята на бебето не трябва да се пуши. Също така сушенето на разни прани и непрани дрехи е много вредно, защото с всяко поемане на въздух детето поема и отровни вещества, а това пречи на правилното му развитие.

Рахитичността и скрофулите - тия неприятели на ранното детство - в голяма степен се дължат на липсата на чист въздух и слънчева светлина. Дървениците, паяците, бълхите и други насекоми да се унищожават, защото ухапването им причинява големи страдания на децата.

През нощта детето да не се приучва да спи на запалена лампа или свещ, защото сънят му бива неспокоен.

Зимно време детската стая да се затопля, но не повече от 20-22°С.

Първа баня и къпане

След превързването на пъпа детето получава първата баня. Мазнината, с която е покрита кожата на детето, се премахва с помощта на варен 15 минути на водна баня топъл зехтин или вазелин. Температурата на водата за първата баня на новороденото трябва да бъде 37°С, но да се измерва с термометър, а не с ръка, защото ръката лъже.

Лицето на детето не трябва да се измива със същата вода, в която се къпе, а с чиста вода, преди да почне измиването на тялото му, след което лицето му се изтрива с чиста платнена кърпа. Едва след това се пристъпва към измиване на тялото (с мек млечен сапун или с жълтък от яйце) и главичката му, а после се изтриват с чиста мека платнена кърпа. До падането на пъпа и зарастването на пъпната рана, ако няма акушерка, детето да се къпе внимателно, като се пази да не се намокри и нарани пъпчето. Водата да се попива с чиста добре изгладена кърпа, а на пъпчето да се поставя стерилна марля.

Детето трябва да се къпе всеки ден по един път. Главата му не бива да се мие повече от два пъти седмично със сапун, като при това се държи назад, за да не влизат сапун и вода в очите му. Банята на детето винаги трябва да има температурата на тялото (37DC). Децата показват с плача си, когато е студена или гореща водата. Банята да трае 3-5 минути.

По-голяма част от бабите къпят малките деца в много гореща вода, което е погрешно. Както е известно, много баби изпитват топлината на водата с ръката си. Ако ръката може да издържи топлината на водата, те смятат, че водата е с нужната температура. Това обаче е съвършено невярно. Така изпитаната вода е много гореща. Ръката бързо привиква на горещата вода и с нея не може да се измерва вярно температурата. Затова настойчиво съветвам температурата на водата никога да не се определя с ръка, а винаги с воден термометър (само при липсата му - с лакът). Когато детето вече може да сяда, тилът и гърбът му да се обливат обилно с вода. Към края на банята водата да се охлади с 1-2 градуса, т. е. да стане 35-36°С, за да се затворят порите. По тоя начин се премахва опасността от простуда и едновременно се усилва оросяването на кожата с кръв. След банята бебето да се обвие с голяма хавлия, да се изсуши и изтрие нежно лицето му с мека кърпа и да се облекат ризичка, гащички и облеклото за сън. В студено време леглото предварително да се загрее с топли тухлички, иначе рискуваме детето да заболее от бронхит, а понякога и от друга болест. След банята майката трябва непременно да нахрани бебето, за да утоли жаждата и глада му и то да спи спокойно. За къпане на детето е най-добре да се употребява или жълтък от яйце, или мек млечен сапун.

Очите внимателно да се измиват с мека кърпичка, натопена в чиста хладка вода (30-35°С), държана в отделен съд близо до коритото. Измиването на очите да става винаги отвътре навън, а не обратното.

Ако въпреки грижливото измиване кожата на главата се лющи, да се намазва вечер с малко чист маслинен зехтин (а не с олио) или със смес от жълтък и млечен бебешки сапун.

Неправилно е по време на банята под главичката на бебето да се слагат нечистите му пелени. Това е много вредно, защото детето може да получи кожно или очно заболяване.

Вечер, ако детето не се къпе, да му се прави фрикция от кръста надолу с малка фланелена кърпа и хладка вода (33-35°С).

Неправилното каляване чрез обливания и фрикции със студена вода не предпазва децата и създава почва за простуда. Такива деца често страдат от кашлица, хрема, бронхит, катари, безсъние. Хубаво е, ако всекидневното къпане на детето продължава поне до седмата година, защото тази баня спомага за развитието на детето и го предпазва от болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...