Jump to content

Почистване на устата и носа на новороденото. Поддържане на необходимата температура у новороденото


Recommended Posts

Почистване на устата и носа на новороденото

Веднага след раждането устата и носът на новороденото трябва добре да се почистят от слуз, кръв, околоплодни води и дори първородни изпражнения, които попадат там при първите дихателни движения. Това изчистване се прави веднага след раждането, за да може въздухът да проникне свободно в дихателните органи на детето.

Устата на кърмачето трябва да се изтрива след всяко сучене с чиста марля, увита около показалеца на майката и намокрена в хладка вода (30°С). Самото изтриване да е съвсем леко, за да не предизвика нараняване. Носът на кърмачето трябва да е добре отпушен. Почиства се, като се прави фитилче от памук или марля, което се потапя в чист, врял на водна баня зехтин (не олио), и внимателно се вкарва за 1-2 секунди в запушената ноздра.

Поддържане на необходимата температура у новороденото

Бельото, в което повиват новороденото веднага след раждането, както и пеленките, с които го повиват след първото къпане, трябва да са хубаво затоплени. Същото се отнася и до леглото му, особено в хладни и студени дни. В случай че новороденото по една или друга причина е понастинало, то може да се стопли, като майката временно го вземе при себе си в леглото или с помощта на шише с топла вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...