Jump to content

Остатък от пъпната връв и пъпна връв у новороденото


Recommended Posts

Остатък от пъпната връв и пъпна рана у новороденото

Нормално пъпът пада от 5-ия до 8-ия ден, понякога по-рано или по-късно. Пъпната рана и остатъкът от пъпа предвид на това, че може да се появят възпалителни процеси, изискват специални грижи. Трябва много внимателно да се пипа раната и главно да се поддържа голяма чистота, като се превързва винаги с чист превързочен материал и ръцете се измиват с четка и сапун.

Пъпната рана не бива да се маже с мас или да се мокри. За по-бързото й изсъхване да се пудри със специална пудра или талк (от аптеката) и да се превързва със стерилна марля.

Всяко изкуствено ускоряване да падне остатъкът от пъпа, дори и при съвсем внимателно превързване, е насилствена намеса в естествения процес на заздравяването и може да предизвика кръвотечение и още по-опасни усложнения.

Грижите около зарастването на раната са същите, както за остатъка от пъпа. И за нея се изисква суха и чиста превръзка. След няколко дни обикновено тя зараства. След заздравяване на раната превръзката се снема и детето вече свободно може да се къпе всеки ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...